Dopunske škole

Seminara za nastavnike i nastavnice u Njemačkoj: Bosnistika i bosanski jezik – stanje i perspektive

U subotu, 20. marta 2021. godine, online (zoom aplikacija), u vremenu od 10 do 14 sati i 20 minuta, održan je drugi dio seminara Stručno usavršavanje nastavnika i nastavnica maternjeg jezika (bosanskog jezika) u SR Njemačkoj koju su organizovali Savez dopunskih škola Bosne i Hercegovine u dijaspori sa sjedištem u Stuttgartu (Verband bosnisch-herzegowinischer Schulen e.V.) i Udruženje Otkrij bosanski iz Beča.

Tema drugog dijela seminara bila je Bosnistika i bosanski jezik – stanje i perspektive, a predavač je bio prof. dr. Halid Bulić iz Sarajeva (Centar za bosanski, hrvatski i srpski jezik, Filozofski fakultet u Sarajevu, Univerzitet u Sarajevu).

Prvi dio seminara održan je u prošlu subotu, 13. 03. 2021. godine, a predavanje o temi Značaj i očuvanje maternjeg jezika u dijaspori održala je profesorica Azra Hodžić-Kadić iz Beča (Sprachzentrum der Universität Wien, Österreichische Akademie der Wissenschaften; Otkrij bosanski – Entdecke Bosnisch – Discover Bosnian (Verein zur Förderung der bosnischen Sprache und Mehrsprachigkeit“).

U radu seminara učestvovali su i nastavnici/nastavnice iz Hamburga, Meckelfelda, Berlina, Stuttgarta, Frankfurta, Ettlingena, Mannheima, Reutlingena, Heubacha, Sindelfingena, Boblingena, Ulma, Regensburga, Penzberga, Minhena, Holzgerlinga, Tettnanga i Waterlooa (Iowa, SAD).

Učesnici i učesnice seminara imali/e su priliku i da uvaženim predavačima, profesorici Hodžić-Kadić i profesoru Buliću postavljaju pitanja o svim nedoumicama i izazovima sa kojima se susreću u svom radu u dopunskim školama BiH na bosanskom jeziku u SR Njemačkoj i SAD-a.

Haris Halilović

Related posts

Napokon: Izdat udžbenik za dopunsku nastavu od 5-9. razreda osnovne škole za djecu u dijaspori

HARIS BEGOVIĆ: OD BOLNE RANE SREBRENICE DO DIPLOME HARVARDA

Editor

Serijal: “Bosna – Sudbina prekrojene zemlje”

Urednik BiH Info Desk

Leave a Comment