Svijet

IGK: Kanada podržava euroatlanski put BiH

banner

Institut za istraživanje genocida Kanada {IGK} je dobio pismene odgovore na dva pisma od novog kanadskog ministra vanjskih poslova poštovanog Marc Garneau. U pismu se između ostalog kaže:”Hvala vam na porukama upućenih mom prethodniku, poštovanom François-Philippe Champagne, povodom 25. godišnjice genocida u Srebrenici i u vezi sa poricanjem genocida u BiH. Žalim zbog kašnjenja u odgovoru.

Kanada historijski podržavala državu BiH i bosanski narod. I dalje će to činiti. Kao član Vijeća za provedbu mira i kao prijatelj države BiH, Kanada podr\ava BiH u njenom razvoju kao stabilne, ekonomski održive i multietnička demokratije, u evroatlantskoj porodici.11. juli je dan sjećanja i poštovanja, tokom kojeg Kanada odaje počast žrtvama genocida u Srebrenici i počast preživjelima koji nastavljaju živjeti s bolnim sjećanjima na te tragične dane. Moj prethodnik je dao posebnu izjavu povodom 25. godišnjice od genocida u Srebrenici. Njegovu izjavu možete pročitati na web stranici Global Affairs Canada.Dva međunarodna suda potvrdila su genocid u Srebrenici, ali ima i pojedinaca koji i dalje promoviraju revizionističke priče o sukobu i negiraju ovu utvrđenu činjenicu.Vlada Kanade i dalje je odlučna da se privedu pravdi počinioci zločina u bivšoj Jugoslaviji i nastaviće da radi sa svojim prijateljima na osiguranju da se ovaj cilj ispuni i tako zaustavi nekažnjivost uz poštovanje prema žrtvama i boli i patnje preživjelih. Kanada takođe odlučno osuđuje pokušaje poricanja ili namjerno pogrešno tumačenje činjenica povezanih sa genocidom u Srebrenici. U maju 2019. Kanada je podržala Visokog predstavnika za BiH, dr. Valentina Inzka, koji je u svom izvještaju Generalnom sekretaru Ujedinjenih nacija naglasio da komisije entiteta Republike Srpske za novo tumačenje događaja koji su se dogodili u Srebrenici i Sarajevu od 1992. godine do 1995. neće imati povijesnu vrijednost i neće pridonijeti istini, pravdi i pomirenju.
Genocidu nije mjesto u našem svijetu. Niko se nesmije plašiti diskriminacije, progona ili nasilja zbog onoga šta je po nacionalnosti, vjeri, kulturi i tradiciji. Kanada će nastaviti težiti svijetu u kome su sva ljudska bića  jednaka u dostojanstvu i pravima. Kanada najoštrije osuđuje genocidna djela počinjena u Srebrenica i pokušaje njihovog poricanja”.

U situaciji kada se kontinuirano napada na suverenitet, teritorijalni integritet i nezavisnost BiH, u situaciji kada se negira genocid, veličaju osuđeni ratni zločinci i pokušava revizija sudskih i historijskih činjenica, te u situaciji kada ambasador BiH u Kanadi negira genocid u Srebrenici i diplomatski ne predstavlja svoju državu, odgovor kanadskog ministra vanjskih poslova je značajan jer potvrđuje: kanadskog podržavanje države BiH, njenog suvereniteta, nezavisnosti i teritorijalnog integriteta, njenog evroatlanskog puta, pravosnažnih presuda međunarodnih sudova o genocidu u Srebrenici, odbacivanja i osude negiranje genocida u Srebrenici i pokušaje revizije sudskih i historijskih činjenica o genocidu u Srebrenici, podržavanja Visokog predstavnika u osudi formiranja komisija za navodnu reviziju događaja u Srebrenici i Sarajevu. IGK i bosanskohercegovačka zajednica se zahvaljuje Kanadi na kontinuiranom podržavanju BiH, njenih naroda i građana i posebno na podržavanju organizacija i zajednica građana BiH koji žive u Kanadi. Državi BiH sada treba kanadski jači i aktivniji politički angažman kako u samoj BiH, tako i kroz međunarodne organizacije.

Institut za istraživanje genocida Kanada

Related posts

Osuđeni ratni zločinac Radovan Karadžić prebačen u zatvor na jugu Engleske

BHD Info Desk Administrator

Trump: Veliki smo, ali oni pokušavaju ukrasti izbore

BHD Info Desk Administrator

Novi bilans zemljotresa u Izmiru – Poginulo 25 osoba i 804 povrijeđene

Urednik BiH Info Desk

Leave a Comment