Svijet

Austrija: Zatvaranje “radikalnih džamija” nakon terorističkog napada u Beču

Nakon terorističkog napada u Beču ministrica kulture Susanne Raab i ministar unutarnjih poslova Karl Nehammer najavili su zatvaranje, kako su rekli, radikalnih džamija.

Odluka je donesena nakon sastanka s predsjednikom Islamske vjerske zajednice u Austriji Ümitom Vuralom, prenosi Der Standard.

Kako se saznaje, riječ je o povlačenju pravnog statusa pojedinih džamija, kao i njihovom raspuštanju. Detalji će biti objavljeni na današnjoj konferenciji za novinare.

U terorističkom napadu koji se u ponedjeljak navečer desio u Beču smrtno je stradalo pet osoba, a više od dvadeset je ranjeno.

Zločin je počinio Bečlija sjevernomakedonskih korijena Kujtim Fejzulai, a 12 osoba je pod sumnjom da su na neki način pomogle ovaj napad. Fejzulaji se dovodio u vezu s nekim od tih džemata.

Zatvorena džamija koju je posjećivao napadač iz Beča

Austrija je zatvorila džamiju i jedno islamsko udruženje, koje je često posjećivao napadač, koji je u Beču prije četiri dana ubio četiri osobe, saopćila je danas ministrica za integracije Suzan  Rab (Suzanne).

Ona je rekla na konferenciji za novinare da su ove dvije lokacije doprinijele radikalizaciji napadača.

Ministar unutrašnjih poslova Karl Nehamer (Nehammer) rekao je da su počinjene neprihvatljive greške u obradi obavještajnih podataka o napadaču.

Šef policije u Beču izjavio je da su osobe koja su uhapšena u Njemačkoj provela određeno vrijeme sa napadačem.

On je dodao da je, u kombinaciji sa obavještajnim podacima iz Slovačke, procjena o napadaču iz Beča trebala da bude drugačija.

Napad je izvršio Kujtim Fejzulaj, sa dvojnim državljanstvom Austrije i Sjeverne Makedonije. .

Der Standard

Related posts

Evropljani danas slave Dan pobjede nad fašizmom i Dan Evrope

BHD Info Desk Administrator

Velika Britanija: Sahranjen princ Philip

Urednik BiH Info Desk

Od ponedeljka u Tursku samo sa negativnim PCR testom

Editor

Leave a Comment