BiH dijaspora

Odmor: Ovo su trenutni uslovi za ulazak u Hrvatsku, važit će i na ljeto

banner

Hrvatska je otvorena za turiste koji imaju negativan PCR test ne stariji od 48 sati, antigenski test koji je na listi odobrenih u EU ili potvrdu da su u posljednja tri mjeseca preboljeli koronavirus ili da je prošlo 14 dana od vakcinisanja drugom dozom vakcina, a ta pravila važit će i tokom ljetne sezone, rečeno je u Ministarstvu turizma i sporta Hrvatske.

Ministarstvo turizma i sporta zatražilo je da turistički radnici budu vakcinsani prioritetno u maju, dolaskom svih novih vakcina, kako bi se turisti osjećali što sigurnije, rečeno je portalu “Index” u ovom ministarstvu. Prema anketi koju je Ministarstvo provelo, 70 posto turističkih radnika želi biti cijepljeno. U Ministarstvu turizma navode i da se radi na tome da se osiguraju mobilni timovi za vakcinisanje turista.

“Bitno je da je Hrvatska otvorena za turiste, da nam mogu ući turisti koji su zdravi i da oni potom mogu sigurno boraviti u smještajnim objektima te da im omogućimo da znaju gdje se mogu testirati za povratak na destinaciju. Bitno je i da su naši turistički radnici cijepljeni”, naveli su u ovom ministarstvu.

Portal navodi da je 6.500 objekata privatnog smještaja već zatražilo oznaku o sigurnom boravku /Safe stay in Croatia/, a ministar turizma i sporta Nikolina Brnjac i direktor Hrvatske turističke zajednice Kristjan Staničić nedavno su predstavili ovaj projekt, web platformu putem koje svi zainteresirani mogu naći informacije o čemu je riječ, preuzeti sigurnosne oznake i ostaviti svoje utiske. Da bi dobili tu oznaku, moraju ispunjavati kriterije, među kojima je i onaj da se od privatnih iznajmljivača traži da gostima daju sigurnosni komplet koji se sastoji od rukavica, maske i dezinficijensa.

Ministarstvo turizma propisuje da taj komplet može biti naplaćen, ali ne mora. Inspektori će, navode u Ministarstvu, izlaziti na teren i po zaprimljenim prijavama, a odlazit će i u nenajavljeni nadzor. Uz osiguravanje ovih preduvjeta za masovniji dolazak turista, osnovni preduvjet sezone bit će, navode u ovoj udruzi, epidemiološka situacija u Hrvatskoj, ali i na ostalim tržištima.

BHDINFODESK

Related posts

Ćamil Duraković: Širom svijeta živi preko pola miliona bh. građana sa pravom glasa i adresom u RS: Registrujte se, do nas je!!!

BHD Info Desk Administrator

ARIZONA: RESTORAN CHEF ALISAH’S NAJBOLJI U TUSONU

Urednik BiH Info Desk

Kanada: Željko Komšić specijalni gost na svečanoj Akademiji povodom Dana nezavisnosti BiH

Urednik BiH Info Desk

Leave a Comment