BiH

Bez pomoći institucija Salem Šehović sagradio muzej u Vukeljićima kod Fojnice

banner

Udruženje za očuvanje kulturno-historijskog i prirodnog nasljeđa “Vukeljići” ovih dana privodi kraju završne radove na uređenju unutrašnjosti sahat kule koja se nalazi u sklopu Muzeja Salema Šehovića u Vukeljićima kod Fojnice. Izgradnja Muzeja i sahat kule kao i kupovinu vrijednih umjetnina i suvenira koji su izloženi u prostorijama ovog kompleksa, finansirani su vlastitim sredstvima bez pomoći lokalnih i državnih institucija.

Udruženje “Vukeljići” je i pored teške ekonomske krize koju je proizvela pandemija koronavirus prošle godine kupilo sat na sahat kulu i ramazanski top kojim svaku večer tokom mubarek mjeseca Ramazana označava vrijeme iftara u ovom dijelu Bosne i Hercegovine.

“U proteklih pet godina organizovali smo brojne kulturne i vjerske manifestacije kojima želimo sačuvati kulturnu baštinu naroda BiH i našu tradiciju koja ima viševjekovne korijene. U Muzeju i sahat kuli ugostili smo brojna Udruženja iz svih krajeva BiH, a povod su bila tradicionalna bosanska sijela na kojima pripremamo tradicionu bosansku hranu. Na tim manifestacijama vrijedne ruke bosanskih žena vezu, heklaju i tkaju naše ručne radove kojima su obogačene prostorije Muzeja i sahat kule.

Najviše se radujemo mubarek mjesecu Ramazanu tokom kojeg organizujemo tradicionalne iftare, a od prošle godine pucnjem iz topa označavamo vrijeme iftara u Vukeljićima. Naš rad i naše projekte prepoznali su brojni domači i strani turisti kojima je u zadnje vrijeme poželjno mjesto za odmor duše i tijela drevni Vukeljići koji odišu prirodnim ljepotama i čistim planinskim zrakom” – kazao nam je Salem Šehović, predsjednik Udruženja za očuvanje kulturno-historijskog i prirodnog nasljeđa “Vukeljići”.

Udruženje za očuvanje kulturno-historijskog i prirodnog nasljeđa “Vukeljići”/Foto Patria
Muzej / Foto: Patria

Patria

Related posts

Teku priprema za ovogodišnji Marš mira Nezuk – Potočari

Editor

BiH zajedno sa demokratskim svijetom izražava solidarnost sa Ukrajinom

Editor

Sud BiH vratio Tužilaštvu na doradu optužnicu za Dobrovoljačku

BHD Info Desk Administrator

Leave a Comment