Moj stav

Instituta za istraživanje genocida Kanada, podržava Komšićev “non-paper” dokument

banner

Internacionalni ekspertni tim Instituta za istraživanje genocida Kanada {IGK} podržava dokument “non-paper” poslat iz kabineta člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine, Željka Komšića, Ujedinjenim nacijama u Njujork i Evropskoj uniji u Brisel.

Međunarodna zajednica, a posebno Evropa su mirno posmatrali kako se urušavaju principi Ideje Bosne i bosanskog duha na kojima je utemeljena ideja Evropske unije, kako u agresiji, tako i danas. Zato je „non paper“ bio potreban jer se u Brisel, Vsšington, Otavu i druge bitne diplomatske destinacije šalje pogrešna slika o državi Bosni i Hercegovini sa ciljem negiranja i slabljenja državnih institucija. Tu pogrešnu sliku o Bosni i Hercegovin šalju kako strani diplomati i predstavnici međunarodnih organizacija u Bosni i Hercegovini, ali isto i bosanskohercegovački diplomati koji predstavljaju interese svojih političkih vođa, a ne države Bosne i Hercegovine. Država Bosna i Hercegovina se mora oduprijeti takvoj udruženoj antibosanskoj kampanji. Non paper je jedan od načina borbe protiv antibosanske koalicije. Posebno je važno da se Bosna i Hercegovina odupre antibosanskom djelovanju šefa delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini Johannu Sattleru i specijalnom predstavniku Evropske unije za regionalna pitanja na Balkanu Miroslavu Lajčaku. 

Cilj antibosanske kampanje i politika koje kreiraju tu kampanju je guranje države Bosne i Hercegovine u naručje Rusije, što su najbitniji ciljevi Milorada Dodika i njegovog SNSD-a, i Dragana Čovića i njegovog HDZ-a. Ostvarivanje toga antibosanskog cilja se vrši koordiniranom akcijom diplomata – predstavnika organizacija  međunarodne zajednice iz Sarajeva i bosanskohercegovačkih diplomata u navedenim svijetskim diplomatskim destinacijama putem derogiranja bosanskohercegovačkih državnih institucija. Pravi se kompromis različlitih antibosanskih faktora sa ciljem uništavanja bosanskohercegovačkih hostorijskih, kulturnih i civilizacijskih vrijednosti koji su sa Idejom Bosne i bosanskim duhom puno prije Evropske unije bili Evropa u pravom smislu riječi. Končan cilj antibosanske kampanje je odvračanje Bosne i Hercegovine od evroatlanskih integracija.

Bilo je vrijeme da se upozori na navedenu antbosansku kampanju i na sve prisutniji direktni uticaj i miješanje susjednih zemalja, Hrvatske i Srbije na državu Bosnu i Hercegovinu prije svega kroz političke stranke HDZ i SNSD, koje sistematski urušavaju državne institucije.
Historijsko bitisanje bosanskohercegovačke zemlje, društva i države ne trpi etnički temeljenu bosansku politiku koja eskalira u populistički totalitarizam sa ciljem podjele države Bosne i Hercegovine. Više puta je Internacionalni ekspertni tim IGK upozoravao na navedene opasne antibosanske kampanje, premijera Kanade i ministra vanjskih poslova u kojima je tražena snažnija uloga Kanade u evroatlasnkim integracijama Bosne i Hercegovine. Upozoravali smo političke lidere u Kanadi na anticivlizacijsko ponašanje subjekata antibosanske kampanje koji opasano ugrožavaju suverenitet, nezavisnost, teritorijalni integritet i politički subjektivite države Bosne i Hercegovine.

Od prošlogodišnje zvanične posjete Željka Komšića Kanadi i njegovim susretima sa najvažnijim političkim liderima Kanade, primjetan je aktivniji odnos Kanade prema Bosni i Hercegovini koji pored potencijalne mogućnosti da Kanadi predloži svoga kandidata za Visokog predstavnika, uključuje i snažnu potvrdu genocida u Srebrenici, snažnu osudu negiranja toga zločina i snažan podstrek za evroatalnaske integracije Bosne i Hercegovine.

O našoj podršci stavovima iz pisma Željka Komšića upoznačemo političke i akademske lidere u Kanadi, kao i organizacije, zajednice i institute sa kojima sarađujemo. Država Bosna i Hercegovina se brani i jača samo ako interes države stavimo ispred ličnih i stranačkih interesa, ako ne pitamo šta nama država može dati, već ako se svi zapitamo šta mi dajemo našoj državi.  

Institut za istrazivanje genocida Kanada

Related posts

Dijaspora se vraća kući, ali šta poslije?

BHD Info Desk Administrator

Zekerija Smajić/ PORAZ PRAVA, POBJEDA POLITIKE?

Cerić pisao Izetbegoviću: Priča o prof. dr. Ismetu Gavrankapetanoviću gora je od koronavirusa

Editor

Leave a Comment