Moj stav

Instituta za istraživanje genocida Kanada, podržava Komšićev “non-paper” dokument

Internacionalni ekspertni tim Instituta za istraživanje genocida Kanada {IGK} podržava dokument “non-paper” poslat iz kabineta člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine, Željka Komšića, Ujedinjenim nacijama u Njujork i Evropskoj uniji u Brisel.

Međunarodna zajednica, a posebno Evropa su mirno posmatrali kako se urušavaju principi Ideje Bosne i bosanskog duha na kojima je utemeljena ideja Evropske unije, kako u agresiji, tako i danas. Zato je „non paper“ bio potreban jer se u Brisel, Vsšington, Otavu i druge bitne diplomatske destinacije šalje pogrešna slika o državi Bosni i Hercegovini sa ciljem negiranja i slabljenja državnih institucija. Tu pogrešnu sliku o Bosni i Hercegovin šalju kako strani diplomati i predstavnici međunarodnih organizacija u Bosni i Hercegovini, ali isto i bosanskohercegovački diplomati koji predstavljaju interese svojih političkih vođa, a ne države Bosne i Hercegovine. Država Bosna i Hercegovina se mora oduprijeti takvoj udruženoj antibosanskoj kampanji. Non paper je jedan od načina borbe protiv antibosanske koalicije. Posebno je važno da se Bosna i Hercegovina odupre antibosanskom djelovanju šefa delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini Johannu Sattleru i specijalnom predstavniku Evropske unije za regionalna pitanja na Balkanu Miroslavu Lajčaku. 

Cilj antibosanske kampanje i politika koje kreiraju tu kampanju je guranje države Bosne i Hercegovine u naručje Rusije, što su najbitniji ciljevi Milorada Dodika i njegovog SNSD-a, i Dragana Čovića i njegovog HDZ-a. Ostvarivanje toga antibosanskog cilja se vrši koordiniranom akcijom diplomata – predstavnika organizacija  međunarodne zajednice iz Sarajeva i bosanskohercegovačkih diplomata u navedenim svijetskim diplomatskim destinacijama putem derogiranja bosanskohercegovačkih državnih institucija. Pravi se kompromis različlitih antibosanskih faktora sa ciljem uništavanja bosanskohercegovačkih hostorijskih, kulturnih i civilizacijskih vrijednosti koji su sa Idejom Bosne i bosanskim duhom puno prije Evropske unije bili Evropa u pravom smislu riječi. Končan cilj antibosanske kampanje je odvračanje Bosne i Hercegovine od evroatlanskih integracija.

Bilo je vrijeme da se upozori na navedenu antbosansku kampanju i na sve prisutniji direktni uticaj i miješanje susjednih zemalja, Hrvatske i Srbije na državu Bosnu i Hercegovinu prije svega kroz političke stranke HDZ i SNSD, koje sistematski urušavaju državne institucije.
Historijsko bitisanje bosanskohercegovačke zemlje, društva i države ne trpi etnički temeljenu bosansku politiku koja eskalira u populistički totalitarizam sa ciljem podjele države Bosne i Hercegovine. Više puta je Internacionalni ekspertni tim IGK upozoravao na navedene opasne antibosanske kampanje, premijera Kanade i ministra vanjskih poslova u kojima je tražena snažnija uloga Kanade u evroatlasnkim integracijama Bosne i Hercegovine. Upozoravali smo političke lidere u Kanadi na anticivlizacijsko ponašanje subjekata antibosanske kampanje koji opasano ugrožavaju suverenitet, nezavisnost, teritorijalni integritet i politički subjektivite države Bosne i Hercegovine.

Od prošlogodišnje zvanične posjete Željka Komšića Kanadi i njegovim susretima sa najvažnijim političkim liderima Kanade, primjetan je aktivniji odnos Kanade prema Bosni i Hercegovini koji pored potencijalne mogućnosti da Kanadi predloži svoga kandidata za Visokog predstavnika, uključuje i snažnu potvrdu genocida u Srebrenici, snažnu osudu negiranja toga zločina i snažan podstrek za evroatalnaske integracije Bosne i Hercegovine.

O našoj podršci stavovima iz pisma Željka Komšića upoznačemo političke i akademske lidere u Kanadi, kao i organizacije, zajednice i institute sa kojima sarađujemo. Država Bosna i Hercegovina se brani i jača samo ako interes države stavimo ispred ličnih i stranačkih interesa, ako ne pitamo šta nama država može dati, već ako se svi zapitamo šta mi dajemo našoj državi.  

Institut za istrazivanje genocida Kanada

Related posts

Analiza: Dodik juri u direktan sukob sa NATO-om!

KOME I ZAŠTO U AMBASADI BIH U BEČU SMETAJU BOSANSKA UDRUŽENJA?!?!

BHD Info Desk Administrator

Stadion Grbavica: Bez bruke ne možemo!

Editor

Leave a Comment