Moj stav

Dodik zaštićen: U Tužilaštvu BiH predmet ‘Ikona’ već arhiviran?

U Tužilaštvu BiH 4. februara 20201. godine kao svjedok saslušan je Milorad Dodik, član Predsjedništva BiH, u okviru predmeta “Ikona”, a do danas nije poznato da li je ovo tužilaštvo poduzimalo bilo kakve dalje radnje ili je ovaj predmet već arhiviran u tužilačkoj ladici. Na zvaničnoj stranici Tužilaštva BiH posljednja informacija o ovom predmetu objavljena je u januaru. 

Sam Dodik je potvrdio medijima da je bio u Tužilaštvu BiH jer je smatrao da treba dati izjavu.

“Vi znate moj stav o Tužilaštvu to se ne mijenja, pravosuđe je potpuno promašena priča u BiH. Ja sam smatrao da treba da dam izjavu i rekao sam dajte mi djelo, član zakona po kojem me saslušavate”, kazao je Dodik.    

Dodao je da Ukrajina ne potražuje spornu ikonu te da je cijela priča izmanipulisana. 

U okviru predmeta Ikona ispitani su i Dodikovi saradnici, a Tužilaštvo BiH je od Interpola zatražilo informacije o ikoni za koju Ukrajina tvrdi da je ukradena iz Luganjska. I to je jedna od posljednjih informacija koja je saopćena iz Tužilaštva BiH.

Tu ikonu je prilikom posjete šefu ruske diplomatije Sergeju Lavrovu poklonio Dodik, nakon čega je Ukrajina tvrdila da je ikona njihova i postavila pitanje kako se ikona našla u BiH. 

Rusija je ikonu vratila putem Ambasade BiH u Rusiji, a ambasador Željko Samardžija ikonu je “prošvercovao” i vratio je u kabinet Milorada Dodika. Zaobišao je sve upute Ministarstva vanjskih poslova BiH i nije najavio svoj odlazak iz Rusije. 

Prva zvanična izjava Milorada Dodika o spornoj ikoni bila je 5. januara ove godine. Dodik je Lavrovu pozlaćenu ikonu poklonio 14. decembra, a već sutradan oglasila se Ambasada Ukrajine u BiH koja je uputila notu Ministarstvu vanjskih poslova BiH tražeći odgovor otkud ukrajinska ikona u BiH i kako je moguće da je neko uopšte poklonio. Ministrica Bisera Turković proslijedila je notu Predsjedništvu BiH.

Dodikova tišina na ukrajinske optužbe trajala je punih 20 dana, a samo jednom se oglasio njegov kabinet navodeći da je ikona “porodična i osveštena”. Dodik je u tom periodu smješten u bolnicu zbog zdravstvenih poteškoća izazvanih koronavirusom.  Po izlasku iz bolnice Dodik je “osuo paljbu” po medijima u FBiH optužujući ih da su izmislili aferu ikona.         

“Ona je na sigurnom, organi vlasti Ukrajine nisu tražili ikonu. Izmislili ste priču, ambasador Ukrajine je rekao da je sve na bazi medijskih izvještaja i mediji su napravili aferu. Lavrov je smatrao da je treba vratiti. Ja ću pozvati ljude koji su mi dali ikonu i javno ću im to vratiti, a oni nek dalje rješavaju”, rekao je Dodik 5. januara.

Dodik je zatim pozvao Ukrajinu da dokaže da je potraživala ikonu prije 14. decembra te da će je u tom slučaju vratiti. Uslijedila je reakcija Ukrajine koja je već pokrenula krivični postupak u vezi ikone. Poručili su da ne pristaju na Dodikov ultimatum.

U intervjuu koji je dao beogradskoj Politici objavljenom u nedjelju 17. januara Dodik je otišao korak dalje navodeći da je riječ o obračunu Ukrajine s njim zbog izjava o Krimu.  

“Traže da vratimo ikonu, ali ne daju nikakav dokaz na osnovu čega to zahtijevaju. Ako postoji bilo kakav papir, izvinit ću se i vratiti ikonu”, rekao je Dodik.

Umjesto da Tužilaštvo BiH na ovom slučaju pokaže da štiti državne interese i do kraja rasvijetli ovaj slučaj, ovako se Dodiku ostavlja prostor za manipulaciju i izbjegavanje bilo kakve krivične odgovornosti.

Piše: Amra Vrabac/Patria
 

Related posts

Dodik: Ne navijam za fudbalsku reprezentaciju Bosne i Hercegovine

Editor

Kanada će preduzete potrebne mjere u cilju zaštite države Bosne i Hercegovine

Urednik BiH Info Desk

Praunuk potpredsjednika AVNOJ-a Nurije Pozderca, plaćeni negator genocida u Srebrenici

Urednik BiH Info Desk

Leave a Comment