Dopunske škole

Bijeli golub ponovo (ne)leti 317: OBRAZOVANJE (NE) GRADI BiH

Piše: Sead Hambiralović

Bez u zagradi, lijepo je zamišljeno- svaka čast na rezultatima i naklon sjenama generala Divjaka. Već upitno oko „državnog“ obrazovanja, pogotovo u privatnoj režiji. Toliki fakulteti i diplome, doktorati i akademici, a BiH nikako da krene. Zna se razlog, a najviše fajde imaju zemlje u koje nam mladi odoše.

DJEČIJE STRANE: Dijaspora je posebna priča. Definitivno poklopljena od ovih i onih uticaja. U prošloj kolumni preneseno je nešto iz skandinavske „Bosanske pošte“. Dok je bilo tamošnje državne podrške, preko dvije decenije listu je išlo super. Da bi se samofinasirao nisu pomogla ni najbolja novinarska pera. Bez da se duži, možda je to bila „greška“. A sigurno jeste vezano za dvije „Dječije strane“. Iz Sarajeva „gušene“ sa nastavnim programom, namjesto da je „razigrano“ praćeno kako nam djeca u tudjuni rastu. Imalo se šta pisati i trostruka korist: poticaj, „vježbanje“ maternjeg jezika i tako stasaju novi čitaoci.

U dobroj namjeri kasno poslao prijedlog. Renomirani dječiji pjesnik Ivica Vanja Rorić, koji je sa „daljine“ uredjivao ove strane, odmah se složio. Nije bilo do njega, a uvjerio oko pedagogije na sjeveru. Zato nisam iznenadjen kako je „ušnjirano“ oko jedanaestogdišnjeg Alana (kolumna od 13. marta). Prvo lijepa vijest o rezultatima konkursa norveškog Ministarstva saobračaja, potom zgodan kratki intervju na video klipu, pa obavijest da je primjerak knjige sa njegovim crtežom na koricama predat kralju, potom je predstavljena (plan saobračaja) u parlamentu. Pored nagrade, neki dan ministar Knut Arild Hareide poslao sa posvetom…

PRIJEDLOG ZA MURAL: Naša djeca su sjajna po svijetu- a tek u Bosni! Spominjao 97. kakve su radove poslale škole Tuzlanskog kantona za internacionalnu izložbu Dječije zastave. Evo na „tanjiru“ prilike da se poentira. Na Slanoj Banji, pored „ćilima“ s desna, godinama zvrlji neiskorišćena betonska ploča. Sa malo dizajnerskog umijeća ove zastave mogle lijepo uklopiti. I tako simbolično, stotinjak metara od vječnog počivališta izginule mladosti na Kapiji, sasvim „zaokruži“ spomenički kompeks!

Ne bez tazloga je učitelj/nastavnik „car“ u Skandinaviji. Plus pedagog/psiholog i zato sam otišao u „Centar“, sa prijedlogom da iza ideje stane struka. A ima i to svoje- osnovna je škola u koju je išao legendarni Mirza Delibašić. Dječije zastave sa davno štampane razglednice prilagoditi za mural i eto vedre vijesti u ova mračna vremena.

Fotos 2: Internacionalna izložba Dječije zastave često se uklapala u scenografije mirovnih programa- prvo u tuzlanskoj dvorani Mejdan u okviru Dana GljiveMira; Fotos 3: osnivač pomenutog projekta Sead Hambiralović otvara Drugu „Barnens Fredsgala“ u Örebru (Švedska); Fotos 4: Inicijativa da se najbolje zastave, koje su 1997. uradili osnovci Tuzlanskog kantona, postave na mural na Slanoj Banji./Foto: S.H.

Objave u funkciji regionalnog projekta u osnivanju DaBudeBolje. Prenose Fb- grupa BIH DIJASPORA INFODESK, portal BHDINFODESK, povremeno portal Oslobodjenje Moja BiH i šalje na preko 90 mail adresa.

Related posts

Ismail Ćidić je budućnost BiH: Primljen na prestižni američki univerzitet Duke

Editor

Bosanska dopunska škola Neu-Ulm: Profesorica Ismeta Handanović čuvar bosanskog jezika

Adnan Muminović iz Londona: Uzbudljivo je boraviti u zemlji koja pokušava da nađe svoje novo mjesto u svijetu

Urednik BiH Info Desk

Leave a Comment