Moj stav

DA LI JE BiH NEMOGUĆA DRŽAVA ILI JE TO GENOCIDNA RS?

banner

Nije nemoguća država BiH, koja baštini hiljadugodišnju tradiciju; nemogući su entiteti, kako entitet Rs postavljen na genocidu, tako i Herceg Bosna, koju pokušavaju obnoviti i oživjeti

“Složna braća nove dvore grade”

Krajnje je vrijeme da Visoki međunarodni predstavnik u BiH Valentin Insko ili neko ko je iznad njega odgovori građanima BiH i komšijama u regionu – Da li je nemoguća država BiH ili su nemogući entiteti, prevashodno genocidni entitet Rs? 

Nije li vrijeme da se zaustavi Dodik?

Dokle ćemo svi mi koji volimo svoju domovinu Bosnu i Hercegovinu trpiti sve učestalije drske, provokativne i prijeteće poruke Milorada Dodika, aktuelnog Predsjednika Predsjedništva BiH, koji predstavlja i vodi državu, da je država BiH nemoguća, da će se raspasti, pa kada mu to odgovara u tandemu s Čovićem čini sve da se to i dogodi.

Hoće li se iko od odgovornih naći da mu začepi usta i da ga zaustavi? Postoji li igdje u svijetu da prvi čovjek države, koja ga debelo plaća, od koje živi, radi protiv svoje države i sve čini da je uništi i dadne kao dar i miloštu nekoj drugoj državi.

Dodik i Čović idu dalje

U svom destruktivnom pohodu na BiH, uz bezrezervnu podršku Srbije i Hrvatske, Dodik i Čović nisu zaustavljeni ni sankcionisani, pa su napravili više koraka dalje, došli do Janše u Sloveniji i Orbana u Mađarskoj, a uz pomoć njih i do njihovih istomišljenika u EU, od kojih očekuju da  podrže njihove planove. A to nisu samo težnje i puste želje srpskih i hrvatskih separatista, već strategija Srbije i Hrvatske za koji se u svijetu lobira i na kojoj se istrajno radi. To potvrđuje i papir koji je ovih dana (pred predsjedavanje Slovenije EU) lansirao u eter premijer Slovenije Janez Janša, kojim se predviđa završiti proces raspada Jugoslavije i to po planu Miloševića i Tuđmana, podjelom BiH između Srbije i Hrvatske, modificiran pripajanjem entiteta Rs Srbiji, kao kompenzacija za odlazeće Kosovo, koje bi se pripojilo Albaniji. A vlasti entiteta Rs bi se odrekle dijela otetog bh teritorija koje gravitira Hrvatskoj, da se zadovolje apetiti Hrvatske i kompletira tzv. Herceg Bosna.

Mutne radnje EU?

Postaje vidljivo da EU iznova pokušava dijeliti BiH, nagraditi i drugog agresora Hrvatsku sa entitetom Herceg- Bosna, umjesto da pomogne da se u BiH vrate progani, otkriju masovne grobnice sa nestalim, obeštete oštećeni, kazne svi stratezi i počinioci zločina i zločina genocida, zaustavi diskriminacija povratnika, izmjeni Ustav, spriječi miješanje Srbije i Hrvatske u unutrašnje stvari BiH, jače pomogne ekonomski oporavak zemlje…EU preuzima ulogu saučesnika…U kuhinji EU se opet kuha. Nije li to dovoljno jasno prije 40 dana nagovijestio Predsjednik Slovenije Borut Pahor u razgovoru sa članovima Predsjedništva BiH s pitanjem da li bi promjena bh granica izazvala novi rat? Očigledno da mu je mišljenje članova Predsjedništva BiH (iako ga je mogao znati) bilo potrebno radi uloge Slovenije u pripremi materijala za predstojeće predsjedavanje Slovenije EU. 

Država BiH je postojana, neodrživi su entiteti

Nije BiH nemoguća država, kakvom je Predsjednik Predsjedništva BiH Milorad Dodik nekažnjeno predstavlja i najavljuje njen raspad. Neodrživi su entiteti. Država BiH je geopolitička cjelina od Srednjeg vijeka do danas. Između 1180 i 1463. bila je nezavisna kraljevina, od 1580. do 1878. ejalet u Osmanskom carstvu, od 1878. do 1918, u sastavu Austro-ugarske, a od 1945. do 1992. federalna republika SFRJ. Nemoguć je i neodrživ u bilo kom formatu entitet Rs uspostavljen Dejtonskim sporazumom, jer je nakon počinjene agresije iz Srbije instaliran na okupiranom i etnički očišćenom teritoriju od Hrvata i muslimana – Bošnjaka, koji su protjerani sa svojih ognjišta i nad kojima su počinjeni strašni zločini, uključujući priznati zločin genocida u Srebrenici i još nepriznati u više bh gradova.

Članovi Predsjedništva BiH – Džaferović i Komšić nisu javno komentarisali pitanje Boruta Pahora o posljedicama eventualne promjene granica i oglasili su se tek povodom Janšinog papira, koji upućuje na zakulisne radnje Slovenije i Hrvatske sa liderima EU. I jedan i drugi  upozoravaju i daju do znanja EU i svijetu da se disolucija BiH ne može vršiti bez rata i prolijevanja krvi. 

Rat niko ne želi, ali ga očito prejudiciraju mutnim radnjama, koje se ne mogu provesti bez volje EU i kompromisa sa SAD. Ne želi ga ni Rs, a i zašto bi, kad je u prethodnom ratu sve dobila…Protjerala sve Muslimane i Hrvate, naselila Srbe, opljačkala i prisvojila  neprocjenjivo vrijednu pokretnu imovinu, zemljišta, nepokretnosti sa infrastrukturom..I za to od MZ nagrađena sa + 49% bh teritorija…A sada bi mirni razlaz.

Država BiH je postojana, iako je Dejtonsko ustrojstvo čini slabom i nedovoljno funkcionalnom. Nemoguća je Rs jer je nastala agresijom, pljačkom, zločinima, genocidom i etničkim čišćenjem Bošnjaka i Hrvata sa njihovih vjekovnih ognjišta. Ko u svijetu može priznati kao samostalnu državu entitet stvoren na genocidu? Kako zamisliti državu u kojoj na zidovima službenih prostorija, na mjestu gdje je za Jugoslavije bila slika Tita, stoje slike osuđenih ratnih zločinaca, zagovornika i izvršioca genocida, Radovana Karadžića, Ratka Mladića?…A Dodik i Srbija upravo to hoće i zagovaraju. Da li će im  pravni sitem ovog civilizacijskog vremena to dopustiti?

BiH treba ustavne promjene

Istina, Dejtonska BiH je nije dovoljno funkcionalna država, ali je takva jer je takva napravljena u Dejtonu. Potrebne su joj ustavne promjene, koje je trebalo pripremiti i provesti već nakon Desetogošnjice Dejtonskog sporazuma, s kojim je trebalo ujediniti teritorij, ukinuti entitete i kantone, smanjiti nivoe vlasti i administraciju. Ovakva BiH, koju su u Dejtonu podijelili, navukli joj luđačku košulju, odredbama Dejtonskog sporazuma vezali ruke i noge, ne može biti efikasna. Takvo stanje Srbija i Hrvatska koriste preko Dodika i Čovića i njihovih separatista da onemoguće rad državnih organa i institucija, državu predstave neodrživom i preko svojih lobija u svijetu obezbjede podrški za njenu podjelu i formiranje separatnih država.

Sa li  će MZ konačno nešto preduzeti?

Građani BiH već 20 godina pitaju hoće li i kada OHR  i međunarodni predstavnik zaustaviti i sankcionisati Dodika, Ćovića i sve druge koji otvoreno i neometano zagovaraju i pripremaju rušenje BiH. Dali će Međunarodni predstavnik nametnuti Zakon o negiranju genocida? Da li će se ratni zločinci i dalje kititi herojskim kolajnama? Hoće li Međunarodna zajednica konačno nešto učiniti da se Dejtonsko ustrojstvo BiH promjeni i poboljša, da se od države napravi funkcionalna jedinstvena, multietnička i građanska BiH? Hoće li EU konačno shvatiti specifičnosti Dejtonskog uređenja BiH i pomoći joj da uđe u EU i pristupi NATO saavezu?

Prekrajanje granica vodi u sunovrat

Ideje o prekrajanju granica na Balkanu, ma od koga dolazile, nisu dobre i vode u sunovrat. Sve zemlje Balkana treba da se integrišu u EU i što prije se to dogodi, prestaće se sa procesima dezintegracije. Ako se to uskoro ne dogodi, BiH mora tražiti druge solucije. A nije jedina soluucija veza sa Turskom, na koju se stalno aludira i prijeti radikalnim islamom. Rak rana BiH, EU i Evrope je Republika srpska, jer je  izvor sukoba, produkt genocida i takva nema i ne može imati budućnosti. Ako to do sad nije shvaćeno u EU, onda moramo biti zabrinuti za sudbinu EU.

Burlington, April 15, 2021        Zijad Bećirević

Related posts

Dunja Mijatović zatražila da se 11. juli obilježava kao dan sjećanja na Srebrenicu

Editor

Emir Ramić uputio otvoreno pismo francuskoj desničarskoj zastupnici u Evropskom parlamentu Dominique Bilde

BHD Info Desk Administrator

Selite na rad u Švedsku: ovo su dokumenti koji vam trebaju za legalan boravak u zemlji

Leave a Comment