Moj stav

DA LI JE BiH NEMOGUĆA DRŽAVA ILI JE TO GENOCIDNA RS?

banner

Nije nemoguća država BiH, koja baštini hiljadugodišnju tradiciju; nemogući su entiteti, kako entitet Rs postavljen na genocidu, tako i Herceg Bosna, koju pokušavaju obnoviti i oživjeti

“Složna braća nove dvore grade”

Krajnje je vrijeme da Visoki međunarodni predstavnik u BiH Valentin Insko ili neko ko je iznad njega odgovori građanima BiH i komšijama u regionu – Da li je nemoguća država BiH ili su nemogući entiteti, prevashodno genocidni entitet Rs? 

Nije li vrijeme da se zaustavi Dodik?

Dokle ćemo svi mi koji volimo svoju domovinu Bosnu i Hercegovinu trpiti sve učestalije drske, provokativne i prijeteće poruke Milorada Dodika, aktuelnog Predsjednika Predsjedništva BiH, koji predstavlja i vodi državu, da je država BiH nemoguća, da će se raspasti, pa kada mu to odgovara u tandemu s Čovićem čini sve da se to i dogodi.

Hoće li se iko od odgovornih naći da mu začepi usta i da ga zaustavi? Postoji li igdje u svijetu da prvi čovjek države, koja ga debelo plaća, od koje živi, radi protiv svoje države i sve čini da je uništi i dadne kao dar i miloštu nekoj drugoj državi.

Dodik i Čović idu dalje

U svom destruktivnom pohodu na BiH, uz bezrezervnu podršku Srbije i Hrvatske, Dodik i Čović nisu zaustavljeni ni sankcionisani, pa su napravili više koraka dalje, došli do Janše u Sloveniji i Orbana u Mađarskoj, a uz pomoć njih i do njihovih istomišljenika u EU, od kojih očekuju da  podrže njihove planove. A to nisu samo težnje i puste želje srpskih i hrvatskih separatista, već strategija Srbije i Hrvatske za koji se u svijetu lobira i na kojoj se istrajno radi. To potvrđuje i papir koji je ovih dana (pred predsjedavanje Slovenije EU) lansirao u eter premijer Slovenije Janez Janša, kojim se predviđa završiti proces raspada Jugoslavije i to po planu Miloševića i Tuđmana, podjelom BiH između Srbije i Hrvatske, modificiran pripajanjem entiteta Rs Srbiji, kao kompenzacija za odlazeće Kosovo, koje bi se pripojilo Albaniji. A vlasti entiteta Rs bi se odrekle dijela otetog bh teritorija koje gravitira Hrvatskoj, da se zadovolje apetiti Hrvatske i kompletira tzv. Herceg Bosna.

Mutne radnje EU?

Postaje vidljivo da EU iznova pokušava dijeliti BiH, nagraditi i drugog agresora Hrvatsku sa entitetom Herceg- Bosna, umjesto da pomogne da se u BiH vrate progani, otkriju masovne grobnice sa nestalim, obeštete oštećeni, kazne svi stratezi i počinioci zločina i zločina genocida, zaustavi diskriminacija povratnika, izmjeni Ustav, spriječi miješanje Srbije i Hrvatske u unutrašnje stvari BiH, jače pomogne ekonomski oporavak zemlje…EU preuzima ulogu saučesnika…U kuhinji EU se opet kuha. Nije li to dovoljno jasno prije 40 dana nagovijestio Predsjednik Slovenije Borut Pahor u razgovoru sa članovima Predsjedništva BiH s pitanjem da li bi promjena bh granica izazvala novi rat? Očigledno da mu je mišljenje članova Predsjedništva BiH (iako ga je mogao znati) bilo potrebno radi uloge Slovenije u pripremi materijala za predstojeće predsjedavanje Slovenije EU. 

Država BiH je postojana, neodrživi su entiteti

Nije BiH nemoguća država, kakvom je Predsjednik Predsjedništva BiH Milorad Dodik nekažnjeno predstavlja i najavljuje njen raspad. Neodrživi su entiteti. Država BiH je geopolitička cjelina od Srednjeg vijeka do danas. Između 1180 i 1463. bila je nezavisna kraljevina, od 1580. do 1878. ejalet u Osmanskom carstvu, od 1878. do 1918, u sastavu Austro-ugarske, a od 1945. do 1992. federalna republika SFRJ. Nemoguć je i neodrživ u bilo kom formatu entitet Rs uspostavljen Dejtonskim sporazumom, jer je nakon počinjene agresije iz Srbije instaliran na okupiranom i etnički očišćenom teritoriju od Hrvata i muslimana – Bošnjaka, koji su protjerani sa svojih ognjišta i nad kojima su počinjeni strašni zločini, uključujući priznati zločin genocida u Srebrenici i još nepriznati u više bh gradova.

Članovi Predsjedništva BiH – Džaferović i Komšić nisu javno komentarisali pitanje Boruta Pahora o posljedicama eventualne promjene granica i oglasili su se tek povodom Janšinog papira, koji upućuje na zakulisne radnje Slovenije i Hrvatske sa liderima EU. I jedan i drugi  upozoravaju i daju do znanja EU i svijetu da se disolucija BiH ne može vršiti bez rata i prolijevanja krvi. 

Rat niko ne želi, ali ga očito prejudiciraju mutnim radnjama, koje se ne mogu provesti bez volje EU i kompromisa sa SAD. Ne želi ga ni Rs, a i zašto bi, kad je u prethodnom ratu sve dobila…Protjerala sve Muslimane i Hrvate, naselila Srbe, opljačkala i prisvojila  neprocjenjivo vrijednu pokretnu imovinu, zemljišta, nepokretnosti sa infrastrukturom..I za to od MZ nagrađena sa + 49% bh teritorija…A sada bi mirni razlaz.

Država BiH je postojana, iako je Dejtonsko ustrojstvo čini slabom i nedovoljno funkcionalnom. Nemoguća je Rs jer je nastala agresijom, pljačkom, zločinima, genocidom i etničkim čišćenjem Bošnjaka i Hrvata sa njihovih vjekovnih ognjišta. Ko u svijetu može priznati kao samostalnu državu entitet stvoren na genocidu? Kako zamisliti državu u kojoj na zidovima službenih prostorija, na mjestu gdje je za Jugoslavije bila slika Tita, stoje slike osuđenih ratnih zločinaca, zagovornika i izvršioca genocida, Radovana Karadžića, Ratka Mladića?…A Dodik i Srbija upravo to hoće i zagovaraju. Da li će im  pravni sitem ovog civilizacijskog vremena to dopustiti?

BiH treba ustavne promjene

Istina, Dejtonska BiH je nije dovoljno funkcionalna država, ali je takva jer je takva napravljena u Dejtonu. Potrebne su joj ustavne promjene, koje je trebalo pripremiti i provesti već nakon Desetogošnjice Dejtonskog sporazuma, s kojim je trebalo ujediniti teritorij, ukinuti entitete i kantone, smanjiti nivoe vlasti i administraciju. Ovakva BiH, koju su u Dejtonu podijelili, navukli joj luđačku košulju, odredbama Dejtonskog sporazuma vezali ruke i noge, ne može biti efikasna. Takvo stanje Srbija i Hrvatska koriste preko Dodika i Čovića i njihovih separatista da onemoguće rad državnih organa i institucija, državu predstave neodrživom i preko svojih lobija u svijetu obezbjede podrški za njenu podjelu i formiranje separatnih država.

Sa li  će MZ konačno nešto preduzeti?

Građani BiH već 20 godina pitaju hoće li i kada OHR  i međunarodni predstavnik zaustaviti i sankcionisati Dodika, Ćovića i sve druge koji otvoreno i neometano zagovaraju i pripremaju rušenje BiH. Dali će Međunarodni predstavnik nametnuti Zakon o negiranju genocida? Da li će se ratni zločinci i dalje kititi herojskim kolajnama? Hoće li Međunarodna zajednica konačno nešto učiniti da se Dejtonsko ustrojstvo BiH promjeni i poboljša, da se od države napravi funkcionalna jedinstvena, multietnička i građanska BiH? Hoće li EU konačno shvatiti specifičnosti Dejtonskog uređenja BiH i pomoći joj da uđe u EU i pristupi NATO saavezu?

Prekrajanje granica vodi u sunovrat

Ideje o prekrajanju granica na Balkanu, ma od koga dolazile, nisu dobre i vode u sunovrat. Sve zemlje Balkana treba da se integrišu u EU i što prije se to dogodi, prestaće se sa procesima dezintegracije. Ako se to uskoro ne dogodi, BiH mora tražiti druge solucije. A nije jedina soluucija veza sa Turskom, na koju se stalno aludira i prijeti radikalnim islamom. Rak rana BiH, EU i Evrope je Republika srpska, jer je  izvor sukoba, produkt genocida i takva nema i ne može imati budućnosti. Ako to do sad nije shvaćeno u EU, onda moramo biti zabrinuti za sudbinu EU.

Burlington, April 15, 2021        Zijad Bećirević

Related posts

REZERVNI SASTAV POLICIJE RS-a: Formiraju li se oružane snage RS-a?

Azem Vlasi: Dodika i Inzka treba krivično goniti na sudovima

Editor

Prof. dr. Denis Bećirović: Trebamo li političke „prodane duše“?

Leave a Comment