BiH

Bijeli golub ponovo (ne)leti 318: LAKOĆA UMIRANJA I- CRTANJE KARTI

Piše: Sead Hambiralović

Za vikend bio u rodnom gradu i zatekao posmrtnice povratnika- Rahima Šahbegović, Izet Nakičević, Hafiza Bućević… Rahima je Fetijina supruga, komšije. U našoj ulici ostadoh saaam od nekadašnjih Zvorničana.

Za razliku od Tuzle, nije pod obavezno na otvorenom nositi maske. Ova vijest malo obradovala- makar malo lakše i nadisati se čistog drinskog zraka. Prolaznika nikada manje.

ŽIVI SU HASIBA, SULJO, FARUK I DŽULBA: Nakon velike drame Hasiba i Suljo Kalabaluković u dlaci „okrenuli“ životu. Slično prof. Faruk Nožinović, „Momak iz topola“ (moj davni naslov iz „Bosanske pošte“, prim.a.). Otišao da snimi srce. Usput i pluća, koja su bila čista kao „staklo“- sutradan osjetio simptome korone i haj u bolnicu.

Medicinska sestra, nekadašnja učenica, prijateljski savjetovala da uzme lijekove i kući se lijeci. Poslušao, evo ga se pridigao i jedva čeka da se vakciniše. Džulba Buljubašić pazi se i za sada se dobro drži. Ramazan je, a vjera u ovim (ne)vremenima dobro dodje.

Faruk Nožinović je pregrmio koronu, a Džulba Buljubašić  se dobro drži. Drina kao obićno s proljeća…Foto: S.H.

Spominjao oko rituala kada dodjem i rodni grad. Prvo i pod obavezno Kazanbašča, provjerio mjere za Majkin spomenik. Potom drage zavičajne staze. „Krem“ je šetnja Mejdanom. Nedaleko od Avdibegovog „mjesta“ na plaži, uradim fotos. Korito Drine puno, tako reće u kameru, nakon anegdote sa Golog otoka… Na žalost, filmska storija „Avdibeg u šetnji“ uništena za vrijeme poplave RTV Tuzlanskog kantona. Srećom zadesila jedna kopija kod mene na kojoj je „živ“.

POKLON: A jesam se namučio tražeći medju dovezenim stvarima iz Švedske obećani poklon za „skupljača opušaka“ na Panonici da mu olakša. Maksuz otišao u jednu službu (ÖBO) u Örebru, koja održava zelene površine, da mi daju zgodnu alatku. Pred početak sezone uručiti i vjerovatno eto još jedne zanimljive priče.

P.S.

Ma kako i ma šta oko večerašnjeg „ekskluzivnog i historijskog intervuja“- ne manjka nam „hljeba i igara“, prošlosti i „karti“- i po salvetama crtane. Pa trakavica ko je prvi pustio „bubu“ i (ne) zna se ko je za muštuluk. I baš u (ne)vrijeme kada ljudi kod nas i svijetu umiru „ko ljesa“! Zato ponoviti zadnju rečenicu iz pretprošle kolumne: „…Pa okrenem „naširoko“ šta nas je danas snašlo i ničemu ne čudim- biće da je virus nebeska kazna za sve grijehe ovoga svijeta“ – uračunati i Bosnu šta joj se sprema! 


Objave u funkciji regionalnog projekta u osnivanju DaBudeBolje. Prenose Fb- grupa BIH DIJASPORA INFODESK, portal BHDINFODESK, povremeno portal Oslobodjenje Moja BiH i šalje na preko 90 mail adresa.

Related posts

ZAVRŠENI PROTESTI: “Nek sjaše i Kurta i Murta”

Urednik BiH Info Desk

Bez pomoći institucija Salem Šehović sagradio muzej u Vukeljićima kod Fojnice

BHD Info Desk Administrator

SIPA uhapsila dva granična policajca i posrednika, za prijem kadeta traženo i do 20.000 maraka

Urednik BiH Info Desk

Leave a Comment