Zanimljivosti

Trebinje na drugom mjestu liste najboljih gradova svijeta za život njemačkih penzionera

Trebinje je drugi najbolji grad na svijetu za život penzionera iz Njemačke, rezultati su istraživanja uglednog njemačkiog portala Fokus. Za ovo istraživanje su poređena 574 grada širom svijeta na osnovu podataka s web stranice za usporedbu Numbeo.

Glavni parametri za usporedbu bili su cijene stanarine i ostali životni troškovi, zdravstvena zaštita i sigurnosna situacija te klima i nivo zagađenja. Ovi parametri, kako navodi portal, poređeni su s istim parametrima u Berlinu.

Maksimalan broj bodova koji je neki grad mogao dobiti je 100, a Trebinju je pripalo 80,8 bodova, što je bilo dovoljno da zauzme visoko drugo mjesto na ovoj listi.

Kako se navodi u rezultatima istraživanja, ugodna klima, ljepote grada, očuvana priroda, zdrava hrana i pristupačne cijene samo su neki od razloga koji su Trebinje pozicionirali u sami vrh svjetske top-liste najboljih gradova za život.

“Na najjužnijem kraju Bosne i Hercegovine i veoma blizu moru nalazi se grad Trebinje, koji ima samo 30 hiljada stanovnika. To je najmanje mjesto koje se našlo na ovoj listi. Iznad svega, grad je historijski zanimljiv: katolička katedrala, srpski pravoslavni manastir i džamija ilustriraju raznolikost stanovništva. Zbog svoje veličine Trebinje ima opušten saobraćajni sistem, a mediteranska klima je veoma ugodna. Kriminal i zagađenje su mali. Troškovi života su polovina berlinskog nivoa, stanarine su samo jedna sedmina. Jedina slaba tačka je zdravstveni sistem koji je tek malo iznad prosjeka”, navodi se u rezultatima istraživanja.

Prvi na ovoj listi je grad Batumi u Gruziji koji je osvojio 83,2 boda, a hrvatski grad Osjek zauzeo je 10. mjesto sa 75,1 bodom.

Related posts

Hrvatsku za pet godina napustilo 300.000 građana

Editor

Čime će se Angela Merkel baviti u penziji?

BHD Info Desk Administrator

NOVA BIOGRAFIJA NOBELOVCA: Ivo Andrić nikada nije prešao na pravoslavlje, a zbog ljubavne je afere izbačen iz masonske lože

Leave a Comment