Sport

Nijemci otkrivaju: Superligu je platila Saudijska Arabija, a srušio Putinov poziv

banner

Suddeutsche Zeitung otkriva pozadinu Superlige, čija je objava pokretanja, a zatim i ekspresna te (privremena) propast projekta, glavna svjetska tema ove sedmice.

Pad Superlige pokrenuo je Putinov poziv Abramoviču

Nijemci pišu da je ruski vladar Vladimir Putin nazvao Romana Abramoviča te ruskog gazdu Chelseaja pritisnuo da odustane od Superlige jer je ruski Gazprom glavni sponzor Lige prvaka i vlasnik Zenita, koji se želi probiti u evropsku elitu. Usto, Sankt Peterburg je domaćin Eura idućeg ljeta te finala Lige prvaka 2022, prenosi Index.hr.

Ta dva događaja, koja nakon SP-a 2018 trebaju dokazati da je Rusija stalni organizator najvećih nogometnih natjecanja, postala bi drugorazredna da su se ostvarile UEFA-ine prijetnje superligašima, prema kojima njihovi nogometaši ne bi mogli nastupati za reprezentacije na velikim natjecanjima. Također, pokretanjem Superlige LP bi postala trećerazredno natjecanje, a njeno finale dogodine u Rusiji seoska priredba u odnosu na spektakl koji Putin želi organizirati i tako se pokazati pred svijetom.

Šeik iz Emirata ne želi biti dio predstave saudijskog princa. Zato je iz nje izašao Manchester City

To je natjeralo Chelsea da odustane, a sjećate se da je drugi bjegunac od superligaških odmetnika, onaj koji je tako pokrenuo stopiranje projekta, bio Manchester City. SZ piše da je definitivno zaustavljanje Superlige pokrenulo otkriće da je američka banka JP Morgan samo posrednik, a da su stvarni financijeri projekta Saudijska Arabija i njen princ Mohammad bin Salman. Vlasnik Cityja je Abu Dhabi United Group, odnosno šeik Ujedinjenih Arapskih Emirata Mansour bin Zayed bin Sultan bin Zayed bin Khalifa Al Nahyan, koji nipošto ne želi biti dio projekta svojih saudijskih rivala.

Katarski emir neće u natjecanje koje plaća neprijateljska država. Zato u Superligu nije ušao PSG

Poznato je da se PSG odbio pridružiti Superligi. Iako je za javnost puštena priča da to radi zbog skrbi za opće nogometno dobro, jednakih šansi za sve i ostalih patetičnih priča, Nijemci tvrde da njihov vlasnik, katarski emir, ni pod razno ne želi biti u natjecanju pod patronatom države koja Katar drži u blokadi.

Perez je sredio ulazak Saudijske Arabije u Superligu

SZ otkriva i da je najzaslužniji za ulazak Saudijske Arabije u projekt Florentino Perez. Predsjednik Reala ujedno vodi i ACS, najveću špansku građevinsku kompaniju. Tako je dobio realizaciju projekta zabavnog centra Quiddiya u Saudijskoj Arabiji, teškog 6.5 milijardi eura, ali i sponzorski ugovor kojim Real promovira taj projekt uz honorar od 150 miliona eura.

UEFA-ina kontra propada zbog… Saudijske Arabije

UEFA na Superligu udara kontru povećanjem budžeta Lige prvaka i s više novca za najbogatije klubove, ali i tu priču kvari isti investitor. Team Marketing, UEFA-in ekskluzivni komercijalni partner, pregovara s Centricusom oko ugovora vrijednog 6 milijardi eura. Zvuči sjajno, samo što se čini kako i u ovom slučaju novac dolazi iz Saudijske Arabije.

Related posts

Denis Huseinbašić: I moji roditelji su veoma ponosni što ću da nastupam za Bosnu i Hercegovinu

BHD Info Desk Administrator

Melburn: Nogometni savez BiH i USSE iz Denvera na kampu Australiji traže nove Zmajeve

Veliki bod: Zmajevi remizirali protiv Francuske

Urednik BiH Info Desk

Leave a Comment