Sport

Bosanac je danas trener u stručnom štabu Švicarske: “Zahvalnije je raditi sa ženama, nego sa muškarcima”

banner

Selver Hodžić (44) bivši je odbrambeni igrač švicarskog Tuna, Lucerna, Badena, Lugana, Ksamaksa…

Igrao je i za izraelsku ekipu Beno Yehuda. Njegovo ime je spominjano u kontekstu nastupa za bh. reprezentaciju, ali poziv na njegovu adresu nije stizao iz NSBiH.

Igrao je Hodžić sa Tunom i grupnu fazu Lige prvaka. Bio i strijelac protiv Sparte.

Danas je Selver Hodžić trener u stručnom štabu ženske reprezentacije Švicarske. Zadovoljan je svojom karijerom, ali žali što nikad nije zaigrao u reprezentaciji BiH. U evropskim takmičenjima igrao je i protiv Denisa Bergkampa, Tjerija Anrija (Thierry Henri)… Kako kaže,bilo je zadovoljstvo igrati protiv takvih veličina.

I u trenerskoj karijeri Selver Hodžić ima velike ambicije. Sa njim smo pričali o njegovim planovima, o sadašnjem poslu, našim mladim i bivšim igračima u Švicarskoj…

O Smajiću, Tuceu, Luliću…

Sa ženskom reprezentacijom Švicarske u Novom Zelandu će nastupati na Svjetskom prvenstvu za žene.

Pitali smo ga da usporedi našu i švicarsku žensku reprezentaciju.

–  Zahvalnije je raditi sa ženama nego sa muškarcima. Razlika između ženskog nogometa u Bosni i u Švicarskoj se primijeti i u kvaliteti. Ovdje se mnogo više ulaže u nogomet. Imaju znatno veći budžet nego klubovi u Bosni. Gledao sam utakmicu SFK 2000 Sarajevo – Cirih i tu se vidjela razlika u kvaliteti. Cirih ima i igračice iz inozemstva,iz Njemačke, Austrije…

Ima nekoliko igračica sa naših prostora koje igraju za Švicarsku U-16 i U-17. One će poslije Svjetskog prvenstva biti vjerovatno priključene seniorskoj ekipi.

Osvrnuo se Selver Hodžić i na naše bivše internacionalce u Švicarskoj: Tucea, Smajića, Lulića…

-Semir Tuce bio i ostao legenda. Žao mi je što nije ostao u fudbalu. Veliki trag u švicarskom fudbalu su ostavili i Admir Smajić i Senad Lulić. Svi oni su i veliki ljudi i odlični igrači, kazao je Hodžić.

Petković i Stevanović su vrhunski

Posebne riječi hvale ima za Stevanovića.

–  Stevanović je jedan od najboljih asistenata u Švicarskoj. Servet igra dobro i zato što Stevanović igra dobro. On je glavni igrač. Mediji o njemu pišu u superlativima. Uvijek je najbolji. Gledao sam šest-sedam utakmica i u svim je bio najbolji. Čudi me da nije otišao u jači klub. Sigurno se dole osjeća dobro i zato ne ide, ispričao nam je Selver Hodžić.

Za Harisa Tabakovića, koji je igrao u Švicarskoj, a završio u Austriji iz Beča, kaže da je sjajan igrač i da ne zna zašto ovdje nije ostao u Švicarskoj.

Dodaje i da u mlađim kategorijama ima dosta naših odličnih mladih igrača, u Bazelu, Lucernu, Jang Bojsu… Šteta je, kaže, što iz Nogometnog saveza BiH nema nekoga ko bi ih redovno pratio, da već sada razgovara sa njima.

O treneru Petkoviću?

– Vrhunski čovjek i veliki trener. Poznajemo se, ali se nisam čuo sa njim u posljednje vrijeme. Dao je veliki doprinos razvoju švicarskog fudbala. Svi pišu sve najbolje o njemu. Švicarska je danas ozbiljna reprezentacija, ponajviše zahvaljujući njemu. Njegov uspjeh je uspjeh i svih nas, kaže Selver Hodžić.

I za Bećira Omeragića kaže da je odličan igrač.

– Još je mlad igrač. Imao je par povreda, ali se sada oporavio. Standardni je u Cirihu. Veliki je potencijal i mislim da će napraviti veliku karijeru. Također, mislim da bi trebao ići u veći klub. Mlad je, a već ima oko 150 utakmica u najvećem rangu u Švicarskoj. Čuo sam da neće produžiti ugovor jer, vjerovatno planira da ide.

Selver Hodžić ima trenersku A licencu. Planira polagati i za PRO licencu. Možda čak i u Bosni. Rodom je iz Brčkog. Poslije Svjetskog prvenstva u fudbalu za žene namjerava doći u svoju Bosnu.

Izvor: Bosanac je danas trener u stručnom štabu Švicarske: “Zahvalnije je raditi sa ženama, nego sa muškarcima” – Sportske.ba

Related posts

Evo gdje gdje mozete gledati direktan prenos rukometne utakmice BiH – Nizozemska

Hoş Geldin: Miralem Pjanić na posudbi u Bešiktašu

Urednik BiH Info Desk

Veliki uspjeh: Elvedina Muzaferija osvojila prve bodove u Svjetskom kupu za BiH

Urednik BiH Info Desk

Leave a Comment