Kultura

Bijeli golub ponovo (ne)leti 320: ”TATA, ŽELIM CRTATI MIR”

Piše: Sead Hambiralović

Iz Bergena, EU grada kulture i turizma, nova zanimljiva vijest. Moj nekadašnji ”sekretar” (sada savjetnik u renomiranoj norveškoj instituciji) starija ćerka Alisa, javlja šta je gradska uprava usvojila- nema više davanja naziva ulica i javnih ustanova poznatima kako se kome navrne. Izračunato da će ženama trebati 271 godina da stignu muskarce! Ubuduće krenuće to ”stizanje” i ko i koliko doćeka za života! A kod nas? Da je samo oko ulica- namnožilo se mnogo nelogičnijeg..

SVJETLO ZA DJECU U RATU: Eh, čudesni Bergen- ”Srce mi (ni)je ostalo u njemu”. I ”tragova”. Počev kako je naručeno da napišem dramu za teatarsku predstavu ”Hvorfor gråter solen?!!” (Zašto sunce plače) za projekat ”Svjetlo za djecu u ratu”, zaokruženo sa dječijim crtežima sa kriznog područja. Poslao paket sa ”materijalom” tuzlanskom Domu za nezbrinutu djecu i dobio sjajne radove. A kako su pripreme predstave napredovale biće da se namirisao (i) dobar posao oko video produkcije i o tome treba šire.

Potom ovako ”zaokružio”. Moj ofis u BIKS-u nalazio se stotinjak metara od poznatog trga- haj da subotom, kada je pun (i) turista iz svijeta, sa pokretanjem likovnog konkursa ”Tata, želim crtati mir” sasvim ”navedem” na moju GljivuMira. Krovna dječija organizacija (Redd Barna) i FN sambandet odmah uključili. Učas sponzorirano da se napravi crveni internacionalni kišobran sa bijelim ”tufnama” (pretpostaviti razlog) i sedam dječijih štafelaja. Bio je to pun pogodak, preteča koje sam realizovao sa živiničkim ”Konjuhom” . Štafelaj s pričom , uslijedila medjunarodnu nagradu za dizajn i ispunjena davna želja da na etiketi piše MADE IN BOSNIA AND HERZEGOVINA …

POZDRAVI NORVEŠKE DJECE: Poslije Bergena, nakon divnog programa i ceremonije podjele nagrada (medalje GljiveMira dizajnirala keramičarka Ane Davidson, op.a.) izložba sa kišobranom i štafelajima obišla je brojne skandinavske gradove, te u okviru Dana norveške kulture predstavljena u Velsu.

Ponešto vidjela i Tuzla. Još za vrijeme leta jedna bakica glasno primijetila moje ushićenje. Na zagrebačkom Plesu carinici naredili da otvorim veliki paket. Nemojte, molim vas, upakovana je izložba sa bijelim golubovima od krhkog stiropora, zavapio sam. S početka pažljivo ”zavirili” i odmah pustili. A nije teško palo ono klajkanje busom, pa red u nedogled za skelu kod Orašja, jer je most bio srušen. Sveukupno 12 sati- u gluho doba noći na Autobuskoj stanici sačekao dobri Damir Mehmedbegović.

Bila je to 96. kada sam se ”ukazao” u dupke punom Narodnom pozorištu sa spomenutom predstavom ”prevedenom” na naš jezik, potom u dvorani Mejdan sa četiri bijela goluba u zraku. Jedan usmjerio na istok, drugi na zapad, treči na jug, četvrti na sjever – za sobom ”vuku” plava platna sa crtežima norveške djece. Sa bine ”Dana dječije radosti” prenijeo pozdrave vršnjacima u Bosni.

KAD PREVAGNE LJUBAV: A evo na fotosu i moje Ide. Njeni crteži bili inspiracija za GljivuMira. Krenula sa nagradama, glumila u spomenutoj predstavi- prevagnula je ljubav prema životinjama. Pošto je trebalo tri godine čekati na mjesto na Veterini u Oslu (u ovoj zemlji se programiraju potrebe, a kod nas..?), uzela studentski kredit i zapucala u Budimpeštu na ugledni fakultet. Završila, nekoliko godina radila u Bergenu, a sada je u Lincu pred otvaranjem poliklinike…

Jedna je od brojnih priča naše uspješne djece. Čuda je dijaspora mogla napraviti u Bosni da nije onog ”kooo mi”. Pa ovo najzadnje oko crtanja karti. A kako to (ne) ide sa povratkom davni je primjer narodnog tribuna, dobrotvora i pjesnika Hasana Kaimije (priča Derviša Sušića ”Kaimija”, op.a.). Uklapa i ono moje:  ”Nešto je jače, vuče natrag i brka logiku svaku…”  (poema ”Povratak” u knjizi Novo sunce, S.H.) i obično kako završava. Kajao bih se da se nisam toliko ”davao”- preticalo srca za rodnom grudom – to ti je. I, ”normalno” što sam onomad odbio ponudu močnog Hari Herstada, sumnjam da bi ijedan od naših. Pa ”tješim”- mnogo bolje prošao od ”pobratima iz prošlosti”…

­­­­­­­__

Objave u funkciji regionalnog projekta u osnivanju DaBudeBolje. Prenose Fb- grupa BIH DIJASPORA INFODESK, portal BHDINFODESK, povremeno portal Oslobodjenje Moja BiH i šalje na preko 90 mail adresa.

Related posts

Balkan Festival u Stuttgartu: Na spektaklu nastupaju Jala Brat, Buba Corelli, Rasta, Coby…

Editor

NE VODI SE ADEKVATNA BRIGA O NJEGOVANJU PATRIOTSKIH OSJEĆANJA UOBLIČENIH U PISANU RIJEČ

Editor

Oslo: “Zabranjeno pušenje” održalo koncert “pomogao” im ambasador Makarević

Leave a Comment