BiH dijaspora

EU usaglasio „Covid-pasoše”, bit će na snazi 12 mjeseci

banner

„Potvrda EU za Covid-19” treće je službeno ime ličnog dokumenta kojom bi se trebalo regulirati prekogranično putovanje u EU ovoga ljeta. Zastupnici u Evropskom parlamentu su na ovosedmičnoj plenarnoj sjednici s 540 glasa za i 119 protiv postigli dogovor oko zakonskog okvira za tzv. „Covid-pasoše”, tj. digitalne zelene potvrde, koji će na snazi biti 12 mjeseci.

Tim će se dokumentom, koji može biti u digitalnom ili papirnatom obliku, potvrditi da je osoba vakcinisana protiv koronavirusa, da je nedavno dobila negativni rezultat na testiranju, ili da je već preboljela Covid-19.

Međutim, europarlamentarci su insistirali na tome da se potvrda ne koristi u svrhu putne isprave, te na ne bude preduvjet za ostvarivanje prava na slobodno kretanje.

Na plenarnoj sjednici dogovarao se i zakonski okvir kojim će se regulirati prekogranično kretanje državljana zemalja koje nisu u Evropskoj uniji. On je također usvojen s 540 glasova za i 80 glasa protiv.

Zastupnici Evropskog parlamenta smatraju da nositelji „potvrda EU za Covid-19” ne bi trebali podlijegati dodatnim ograničenjima putovanja, poput karantina, samoizolacije ili novim testiranjima. Također, ističu da se pod svaku cijenu treba izbjegavati diskriminacija onih građana koji nisu vakcinisani, već bi članice Evropske unije svojim turistima trebale „osigurati univerzalno, pristupačno, pravovremeno i besplatno testiranje”.

Tokom pregovora, veliki je naglasak bio stavljen na usklađivanje zakonskog okvira EU s inicijativama koje su već pokrenule države članice, zbog čega bi se trebale prihvatiti potvrde o vakcinisanju onim dozama koje je odobrila Evropska agencija za lijekove za primjenu u Uniji (trenutno su to Pfizer-BioNTech, Moderna, AstraZeneca i Johnson&Johnson). Odluka o prihvatanju ruskih, kineskih i drugih vakcina protiv Covida-19 prepuštena je samim državama članicama.

Autor: Agencije

Related posts

Profesorica Amra Šabić-El-Rayess iz New Yorka: Amerika me sve više podsjeća na BiH uoči rata

Editor

SAD: BiH pisac Aleksandar Hemon jedan od scenarista novog nastavka “Matrixa”

Aerodrom Sarajevo: Iz Londona stigli bh. državljani

Urednik BiH Info Desk

Leave a Comment