Lifestyle

Bijeli golub ponovo (ne)leti 321: „GLJIVE U NAŠEM KRAJU“

banner

Piše: Sead Hambiralović

Hajmo malo vedrije a može biti i neke fajde. Definitivno je otišlo u „širinu“ oko moje GljiveMira i- još šire sve su (ne)prilike u narednoj kolumni. To kao jedan od odgovora zašto Bijeli golub (ne)leti. A oko (ne)jestivih nema boljeg od prekodrinskog komšije Marka Erića. U toj „prvoj ligi“ svakako su (i) planinari Himzo Mešević, Milenko Nedić i Mujo Uzunalić. U Švedskoj pčelar Pašaga Ramić.

BOROVA KOKICA: Napokon pronašao fotos neobične gljive. Pisao neke godine i poduža anegdota – haj da pitam majstora da li je vidio u našim krajevima?Jeste, kaže da „borove kokice“ ima nekoliko vrsta- obično su uz podnožja četinara a oko boje ovisi ko je „tata“. Ova moja na slici je smedjkasta, dok je Marko nailazio na bijele. Jestiva je i ubraja u poslastice, kao i nekoliko „lisičarki“ („kantarele“ po švedski) na fotosu. Ni slučajno brati uz panjeve slične – otrovne su!

DRŽATI SE PRAVILA: Zato na Google ukucati i pod obavezno pročitati „Simptomi i prva pomoć kod trovanja gljivama“. Nije ovo nikakvo „prepadanje“ i razlog da se okane od ovog „sporta“. I priznam da sam onomad zbog Boranje i moga „mjesta“ u šumi poviše Zvornika zabatalio ribolov. Dodatno zbog moje tada malešne Ide (naslutilo da će biti veterinar, op.a.) koja je kroz suze da sve škobalje i jezove pustim..!

A držim se pravila: ako nemaš uz sebe priručnik, u novije vrijeme pomaže internet i dvoumiš oko neke gljive- pitaj onog ko zna. Marko Erić ima na Fb stranicu „Gljive u našem kraju“- prijedlog za one koji su od ovog „posla“ da se pridruže medju prijatelje i pravovremeno dobiju savjet.

­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­_

Objave u funkciji regionalnog projekta u osnivanju DaBudeBolje. Prenose Fb- grupa BIH DIJASPORA INFODESK, portal BHDINFODESK, povremeno portal Oslobodjenje Moja BiH i šalje na preko 90 mail adresa.

Related posts

Bračni par Željka i Mirsad Terzo: Najveći dar koji svaki čovjek ima je slobodna volja

Urednik BiH Info Desk

Evo kako se najlakše riješiti tvrdokornih mrlja od kamenca na slavinama

Editor

Bijeli golub ponovo (ne)leti 427: I SENAD KADIĆ VOLI BOSONOG

BHD Info Desk Administrator

1 comment

Mirsad Jagodić 04/05/2021 at 06:34

nemam ništa protiv, obojica jesu likovi vrijedni poštovanja i spomena

Reply

Leave a Comment