BiH dijaspora

Otanjile doznake bosanskohercegovačke dijaspore

Bosanskohercegovačka dijaspora je tokom 2020. godine poslala u Bosnu i Hercegovinu 2,5 milijardi KM (oko 1,28 milijardi eura), što je za skoro pola milijarde KM (255,6 miliona eura) manje nego godinu ranije i najmanji iznos koji je stigao u poslednje četiri godine.

Transferi iz inostranstva u BiH za prvi kvartal 2020. godine iznosili su 636,7 miliona maraka i manji su za 3,4 odsto u odnosu na isti period 2019. godine, pokazuju to podaci Centralne banke BiH.

Po istim podacima, u drugom kvartalu prošle godine bosanskohercegovacka dijaspora poslala je 197 miliona KM (100,9 miliona eura) manje nego u istom periodu 2019. godine.

“U trećem i četvrtom kvartalu lani, taj iznos je bio za skoro 242 miliona KM (123,7 miliona eura) manji nego u istom periodu prethodne godine”, navode iz Centralne banke.

Ako se uzme u obzir da su prethodnih godina doznake konstantno rasle, može se pretpostaviti da je pad u transferima uzrokovan pandemijom virusa korona, koja je značajnije došla do izražaja tek u protekloj godini.

BHDINFODESK

Vise informacija: Doznake iz inostranstva manje za pola milijarde KM: Je li dijaspora “zavrnula pipu” (klix.ba)

Related posts

Danska: Trebinjac Admir Kočo trudi se i bori – za sebe, za svoj uspjeh i, najvažnije, za svoju voljenu familiju

Bosanskohercegovačkim glasačima u ambasadi Bosne i Hercegovine u Norveškoj bit će uručene simbolične zahvalnice

Direktor Instituta za istraživanje genocida Kanada {IGK}, Emir Ramić pisao premijeru Kanade Justin Trudeau

BHD Info Desk Administrator

Leave a Comment