BiH dijaspora

Trideseta godišnja skupština Saveza bh. udruženja u Švedskoj održaće se putem videolinka

banner

Savez bh. udruženja u Švedskoj održaće 29. maja videolinkom svoju jubilarnu 30. godišnju skupštinu na kojoj će usvojiti izvještaj i plan rada, te promjene statuta.

Savez bosanskohercegovačkih udruženja u Švedskoj (Bosnisk-Hercegovinska Riksförbundet i Sverige) uputio je, prema odluci Glavnog odbora, poziv svim bh. udruženjima, oblasnim organizacijama i članovima izvršnih organa Saveza za 30. godišnju skupštine Saveza 29. maja 2021. godine, sa početkom u 12 sati, koja će se zbog pandemije koronavirusa održati indirektno, online, tj. videolinkom (Microsoft Teams).

Veoma je značajno, ističu iz Glavnog odbora Saveza, da se prijave delegata za 30. godišnju skupštinu trebaju izvršiti na poslanom obrascu, najkasnije do 15. maja 2021. godine, nakon čega će svim pozvanim delegatima biti dostavljeni pozivi sa dnevnim redom i materijalima za  skupštinu.

Naime, organizatori pojašnjavaju, u skladu sa odredbama čl. 21. tačka 1. i 2. Statuta Saveza bh.udruženja, pored predsjednika, udruženja treba delegirati i po jednog delegata na svakih 100 članova udruženja, s tim da je maksimalan broj tri delegata, plus predsjednik. Delegiranje u bh. udruženjima se vrši po kriterijima: do 99 članova samo predsjednik udruženja; od 100 – 199 članova predsjednik i jedan delegat; od 200 – 299 članova predsjednik i dva delegata; od 300 i više članova predsjednik i tri delegata. Prijave treba poslati poštom: BHRF, BOX 2293, 600 02 Norrköping ili mailom: bhrf.info@bhsavez.org na priloženom obrazscu.

Važno pojašnjenje Saveza o tehnici ispunjavanja i slanja prijave: Obrazac je napisan u wordu i može se popuniti na kompjuteru i poslati na mail adresu Saveza! Pored imena i prezimena delegata treba dostaviti i njihovu mail adresu, da bi im se mogli dostaviti materijali za Skupštinu i link za uključenje!

U Švedskoj živi preko 100.000 izbjeglica i prognanika iz Bosne i Hercegovine, koje su u Švedsku došle samo po osnovu agresije na BiH i rata na području zemalja prethodne Jugoslavije.

Savez bosnskohercegovačkih udruženja u Švedskoj trenutno ima preko 7.000 registriranih članova koji su organizaciono povezani kroz tri regionalne organizacije i u 40 bh. udruženja.

Kenan Jašarspahić, predsjednik Saveza bh. udruženja u Švedskoj:

– Prije svega, čast mi je i zadovoljstvo biti na čelu organizacije koja ulazi u 30. godinu postojanja i koja je za svo to vrijeme dala nemjerljivi doprinos integraciji stanovništva sa prostora BiH u Švedskoj. Vrijedi istaknuti da je Savez bh. udruženja značajno pomogao i u očuvanju bh. kulture i tradicija u Švedskoj, prije svega velikim zalaganjem svojih aktivista. Uz to, svakako bih istakao i naše aktivnosti vezane za značaj učenja bosanskog jezika, prije svega djece i omladine.

Godišnja skupština se održava u u specifičnim uslovima?

– Ove godine je i jubilarna 30. godišnja skupština Saveza koja će se, nažalost, zbog trenutne epidemiološke situacije i pandemije koronavirusa morati održati indirektno, telefonski, tj. online. Iskoristio bih priliku i pozvao naše članstvo da se uprkos svim nedaćama koje je donijela pandemija, udružimo i zajedničkim snagama više nego ikad nastavimo promociju ideje i cilja nastanka Saveza bosanskohercegovačkog udruženja u Švedskoj, te bih, svakako, pozvao bh. udruženja da do 15. maja izvrše prijavu delegata za učešće na Tridesetoj godišnjoj skupstini Saveza 29. maja 2021. godine.

Fikret Tufek / BHRF

Related posts

SAD: Muris Šećerbegović narednik u najjačoj avijaciji na svijetu

Urednik BiH Info Desk

Kancelarija Reisu-l-uleme lZ BiH oglasila se povodom hapšenja muftije Jasmina Bekrića u Australiji

Urednik BiH Info Desk

Atlanta: Uz Vispakovu Zlatnu džezvu obilježen Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine

Editor

Leave a Comment