BiH dijaspora

Ni pandemija nije umanjila ispis iz državljanstva Bosne i Hercegovine

banner

Prema podacima Ministarstva civilnih poslova BiH najviše nekadašnjih državljana BiH uzelo je pasoše Njemačke, a zatim Austrije.

Bosna i Hercegovona i ove godine nastavila je bilježiti veliki broj ispisa iz državljanstva. Kako je za Fokus potvrđeno u državnom Ministarstvu civilnih poslova od januara do 20.maja ove godine iz knjige državljana BiH ispisalo se 1.009 osoba 

Ukoliko se ovom broju pridoda onaj iz 2020. kada se državljanstva naše zemlje odreklo 3.163 građana jasno je da ni pandemija niti otežano putovanje nisu spriječili 4.172 Bosanaca i Hercegovaca da postanu državljani neke druge zemlje. Prema podacima Ministarstva civilnih poslova BiH najviše nekadašnjih državljana BiH uzelo je pasoše Njemačke, a zatim Austrije.

S brojem novoispisanih iz knjige državljana BiH u prošloj i u ovoj godini, a uzimajući sve poslijeratne podatke o ispisima iz bh. državljanstva vidljivo je da se BiH ubrzano bliži broju od 100.000 svojih državljana koji su u posljednjih 25 godina odlučili uzeti državljanstvo neke druge zemlje jer s najnovijim podacima broj ispisanih iz bh.državljanstva se kreće oko 95.000.

S obzirom na to da posljednje dvije-tri godine građani BiH masovno odlaze u evropske zemlje i da se njihov broj mjeri desetinama hiljada, procjenjuje se da bi nažalost, pravi val odricanja od bh. državljanstva mogao uslijediti u godinama pred nama, kad generacija ovih porodica koje odlaze “trbuhom za kruhom”, steknu pravo da uzmu državljanstvo u nekoj od evropskih zemalja.

Ukoliko vlasti u BiH ne učine napore da boljim uvjetima za život i rad ne zadrži građane da ostanu u svojoj domovini, ova zemlja će se brzo suočiti s problemom još većeg broja odlazaka ljudi, ali i njihovog ispisa iz knjige državljana.

Naime, trenutno Sporazum o dvojnom državljanstvu BiH ima sa Švedskom, Srbijom i Hrvatskom, a Danska je prije nekoliko godina donijela zakon koji omogućava njihovim građanima, među kojima ima i značajan broj bh. državljana, da uz danski, zadrže i pasoš matične zemlje.

Očigledno je da Predsjedništvo BiH koje je inače zaduženo za potpisivanje ovih sporazuma nije sposobno da ovu temu otvori na jednoj od sjednica kolektivnog šefa države, a kamoli da o tome pokrene razgovore sa zvaničnicima drugih zemalja.

S druge strane , vlasti u BiH naplaćuju ispis iz državljanstva i taj novac ubrajaju kao budžetski prihod kojeg troše godinama, prije svega za svoje potrebe.

BHDINFODESK

Related posts

TEMA PORTALA: KUDA IDE BiH DIJASPORA???

Urednik BiH Info Desk

Ljubljana: Osnovano Bosansko Akademsko Društvo u Sloveniji (BADS)

Urednik BiH Info Desk

Angolo Terme: Osnovan prvi džemat Bošnjaka u Republici Italiji

Leave a Comment