BiH dijaspora

South Palm Beach: Na Floridi obilježen 31. Maj – Dan bijelih traka u BiH i Memorial day u Americi

banner

UNA Pasteries & Desserts

Dok se jučer 31.maja 2021.godine u bosanskom gradu Prijedoru, diljem Bosne i Hercegovine, ali i širom svijeta, gdje danas žive brojni Bosanci i Hercegovci, obilježavao Dan bijelih traka, koji asocira na teška stradanja Prijedorčana i genocid u ljeto 1992.g, širom Amerike, kao i u gradu South Palm Beach na Floridi, održavani su kommemorativni skupovi poznati pod imenom Memorial day  i odavana počast muškarcima i ženama koji su dali svoje živote štiteći slobodu svoje nacije.

Honorable Mayor Bonnie Fischer

Svakog posljednjeg ponedeljka u maju, kao i ovog 31. Maja, u  cijeloj Americi se obilježava Memorial day kao – Dan sjećanja. Na taj dan Amerikanci odaju počast vojnicima, koji su poginuli za svoju zemlju. Dan sjećanja prvi put je obilježen 1868.godine, tri godine nakon okončanja američkog građanskog rata (Civil war). Američki predsjednik i druga službena lica na taj dan na nacionalnom groblju u Arlingtonu nadomak Washingtona polažu cvijeće na grobove poginulih, a od kraja 50-tih godina prošlog vijeka ljudi postavljaju američke zastave na grobove veterana širom Amerike.

Una Pesteries & Desserts u posjedu Azre i Armina Bećirević bili su zapaženi i posebno predstavljeni učesnici ceremonije održane od 11 do 13:30 sati 31. maja na adresi 3577 South Blvd., South Palm Beach sa svojim vanserijskim proizvodima.

Komemoracija je počela sa podizanjem zastave na jarbol i pjevanjem nacionalne himne. 

Na ceremoniji je nadahnuto govorila časna gradonačelnica Južnog Palm Beacha Bonnie Fisher, a po tom su se kratko obratili PBSO Lt. Daniel Picciolo, ispred US Army Billy Greenberg, te James Murpy, uz Benediction- blagoslov Rabbi Leibel Stolika. U muzičkom dijelu programa nastupili su  Pianist /Vocalist Kelly Olive i Vocalist Alexi Bell.

Svečani ručak pripremili su: Ravish Restaurant – Lantana, Una Bakery – Lake Worth Beach, Uncle Louie G ice Cream Shop – Lantana  & Common Grounds  Coffee- Lake Worth Beach, Fl. 

Ceremoniji je prisustvovao veliki broj građana. Čini mi posebnu čast da sam i sam bio učesnik ovog značajnog događaja i prisutnima predstavljen kao Arminom otac.

Posebnu čast mojoj Azri i Arminu učinila je gradonačelnica Južnog Palm Beacha, koja ih je nakon ceremonije posjetila u njihovom stanu i posebno se zahvalila za njihovo učešće i doprinos u ovom memorialu. 

Za Azrine proizvode, koje ona sama pravi, suvišno je isticati riječi hvale, koji su dolazili od svih, a mnoge i preko mene. Dovoljno je bilo pogledati i sa neminovnom impresijom sdušno uslikati sve to što je Azra osmislila i pripremila za ovu priliku. Zaista su to bila prava remek djela, koja se prije jedu očima, nego što kušaju ustima.

Kroz par sati, koliko je trajao memorialni ručak, praćen muzikom, imao sam prilike upoznati i razmjeniti mišljenja sa brojnim građanima i uvaženim ličnostima oovog grada, a sa posebnim zadovoljstvom sa ljubaznom, jednostavnom, prihvatljivom, dobronamjernom gradonačelnicom g. Bonnie Fischer.

Ovo je za mene bila još jedna dobra prilika da spoznam i shvatim zašto je Ammerika tako slavna i velika. 

A Una Pesteries & Desserts dubičana Azre i Armina Bećirević je još jedna potvrda šta i koliko možemo napraviti, koliko se uzdici sa djelima koja  se u svijetu poštuju, cijene i dobro nagrađuju. Za nepunih pet mjeseci njihova firma je postali vodeća firma te vrste u regionu u kojem opstaje samo ono što je najbolje.

South Palm Beach, 1.juna 2021.   

Zijad Bećirević

Related posts

Ljeto u domovini: Kalendar poslovnih i naučnih okupljanja bh. dijaspore

Urednik BiH Info Desk

Premijer Kanadske pokrajine New Brunswicka Blaine M. Higgs proglasio 11. juli Danom sjecanja na zrtve genocida u Srebrenici

Urednik BiH Info Desk

U Salzburgu, imena žrtava genocida u Srebrenici ispisana i izložena na zidu dužine 44 metra

Copo Sejo

Leave a Comment