BiH dijaspora

EU: Ublažavanju pravila za putovanja, ne važe za Veliku Britaniju i zemlje Balkana

Sistem bi trebao biti spreman za primjenu 1. jula

Zemlje članice EU-a dogovorile su se petak o ublažavanju restrikcija putovanja tijekom ljeta te će u potpunosti vakcinisani turisti biti oslobođeni cijepljenja ili izolacije, dok će se proširiti popis evropskih regija iz kojih je “sigurno putovati”, kazali su diplomati, prenosi Reuters.

Ambasadori iz 27 članica EU-a odobrili su modificirani prijedlog Evropske komisije po kojemu  osobe, koje su primile zadnju dozu vakcina prije 14 ili više dana, ne bi trebale imati ograničenja putovanja u drugu evropsku zemlju, kazala su tri evropska diplomata.

Restrikcije za druge putnike trebale bi biti utemeljene na epidemiološkoj situaciji u zemlji iz koje se putuje.

Nešto više od četvrtine odrasle populacije u EU potpuno je vakcinisano protiv covida.

Revidirane smjernice donesene su u vrijeme kada EU uvodi certifikate kojima će se potvrđivati je li opoba vakcinisana ili je stekla imunitet pošto je preboljela covid ili je pak testirana negativno na koronavirus.

Kako se proces procjepljivanja ubrzava, evropski blok olabavit će ograničenja za zone koje označava različitim bojama.

“Zelene” regije tako sada trebaju imati manje od 25 slučajeva na 100.000 stanovnika u 14 dana, te udio pozitivnih testova ispod 4 posto.

Djeca od 12 godina ili više mogu biti testirana, ali će morati u karantenu samo ako mora i odrasla osoba koja je u njihovoj pratnji.

Zemlje članice EU-a moći će povući i “hitnu ručnu kočnicu” te zabraniti ulazak svih putnika iz regije u kojoj se pokaže porast zaraznije varijante bolesti.

Sistem je osmišljen i da se primijeni na države koje nisu članice EU-a, ali su u sastavu šengenske zone otvorenih granica: na Island, Lihtenštajn, Norvešku i Švicarsku, ali ne zelje Blakana i na Veliku Britaniju, bivšu članicu Unije.

Posjetitelji iz drugih zemalja također mogu dolaziti ako dokažu da su vakcinisani.

BHDINFODESK

Related posts

Beč/ Narednog vikenda domaćin tematske konferencije “Zašto je potrebno ulagati u BiH”

U prvoj polovini ove godine BiH ostala bez još 2.081 državljanina

BHD Info Desk Administrator

IGK: Peticija “Kluba 100 – Plus” poslana svim najvažnijim kanadskim političkim subjektima

BHD Info Desk Administrator

Leave a Comment