Zanimljivosti

U firmi u Grudama pronađena veća količina avio-bombi!?

banner

Postupajući po nalogu tužitelja Tužiteljstva BiH, policijski djelatnici Federalne uprave policije (FUP), vrše pretrese jednog poduzeća na području općine Grude.

Prema dostupnim informacijama, u skladišnim prostorima navedenog poduzeća, nalazi se veća količna avio-bombi, čija proizvodnja, nabava, držanje i promet, građanima nikako nije dozvoljena.

Na lokaciji pretresa prisutni su i specijano obučeni policijski djelatnici za kontra-diverzionu zaštitu, radi potrebe deaktiviranja eksplozivnih sredstava.

Postupajući tužitelj koordinira rad ovlaštenih policijskih djelatnika na terenu, u okviru predmeta za kazneno djelo “Neovlašten promet oružjem, vojnom opremom te proizvodima dvojne namjene” iz člana 193. Kaznenog zakona BiH. Tokom dalje istrage, bit će utvrđeno porijeklo i namjena pronađenih avio bombi, kao i svi drugi elementi potrebni za potpuno rasvjetljavanje ovog kaznenog djela.

Hercegovački biznismen i vlasnik firme Autoherc Miro Palac priveden je  u Grudama nakon što je u krugu jedne od njegovih firmi pronađena veća količina aviobombi.

U ovom predmetu ostvarena je značajna suradnja sa građanima i lokalnom zajednicom.

Rad na predmetu intenzivno se nastavlja.

Miro Palac u četvrtak je pušten na slobodu. Tužilaštvo BiH procijenilo je da nema osnova za pritvaranje ovog HDZ-u bliskog biznismena u čijim je halama policija pronašla oko 70 lansera raketa, saznaje “Istraga.ba”.

“Nakon ispitivanja u Federalnoj upravi policije osumnjičeni Palac je pušten”, kazao je izvor uključen u istragu u ovom slučaju.

Palac je, podsjećanja radi, uhapšen u srijedu popodne nakon što je u krugu njegove firme Autoherc u Grudama pronađeno oko 70 lansera raketa. On je ovu halu kupio 2004. godine od mostarskog preduzeća Soko u čijim je upravljačkim strukturama bio aktualni predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović. Ekspresno pušteni biznismen Palac Palac godinama je blizak je HDZ-u BiH, a hrvatski mediji su 2015. godine objavljivali da su njegovi autobusi besplatno vozili birače te stranke do konzulata tokom održavanja predsjedničkih izbora u susjednoj državi.

Podsjetimo, Palac je bio povezan sa bivšim hrvatskim članom Predsjedništva BiH Antom Jelavićem koji se nalazi u bjekstvu. Dobre veze je imao i sa ratnim generalima HVO-a.

Biznismen Palac vlasnik je firme Autoherc koja se bavi prevozničkim poslovima. Svoje ispostave imao je i na teritoriji Hrvatske. Tokom ispitivanja u FUP-u istražiteljima je kazao da je godinama namjeravao prodati ove lansere raketa koje je pronašao u krugu Sokola, ali da nikada nije uspio pronaći kupca. No, bez obzira na to što nisu utvrđene brojne činjenice u ovom slučaju, Tužilaštvo BiH je odlučilo da ga pusti na slobodu. Protiv njega nisu predložene čak ni mjere zabrane.

Related posts

VASILIJE BUŠKOVIĆ-NAUČNIK, BIOLOG I ISTRAŽIVAČ BIODIVERZITETA CRNE GORE

Copo Sejo

Turska: U Sorgunu izgrađen sebilj poput onog na Baščaršiji

Urednik BiH Info Desk

Gdje je zalutalo bh. novinarstvo: Smrt kao isplativa ekskluziva

Urednik BiH Info Desk

Leave a Comment