BiH dijaspora

Cazinjanka Jasna Dolić njeguje sevdah u Australiji

Svaka priča Bosanca koji je završio negdje u tuđem svijetu ima svoju bol, ali i toplinu. Tako je i sa Jasnom Dolić, operskom pjevačicom, rodom iz Cazina, koja živi u Australiji.

U Australiji, gdje živi posljednjih tridesetak godina, Jasna Dolić je postigla zavidnu karijeru kao operska pjevačica, istovremeno radeći na promociji sevdalinke. Udaljenost je nije spriječila. Muzičku školu Jasna je završila u Bihaću i bila primljena na Muzičku akademiju u Sarajevu, na smjer solo pjevanja u klasi prof. Paše Gackića.

Krajem davne 1991. godine, Jasna je imala ogromnu želju posjetiti svog brata Jasmina u Australiji. Bila je tad najsretnija sestra na svijetu jer joj je on bio idol, kako kaže. Nažalost, ubrzo, nakon kratkog boravka u Melburnu na bh. radiju je čula najmračniju vijest svog života:”Počeo je rat u Bosni i Hercegovini.”

Od tad se Jasna aktivno bori da prikaže svoju domovinu u najljepšem svjetlu. Kući često dođe i surađuje sa Bosancima i Hercegovcima širom planete.

Bezbroj puta je Jasna pjevala sevdah na SBS radiju, a njena životna priča je bila prikazana na ABC News Hour u zemljama južnog pacifika. Jasna je bila i jedno od lica grada Melburna na 2006. Commonwealth Games ceremmoniji i njen CD album sevdaha je uvršten u muzičku biblioteku na Univerzitetu u Melburnu u Australiji. Formirala je i vodila hor “Sevdalinka” , zatim ansambl koji su činili mladi i čiji je osnovni repertoar takođe bio sevdalinka, promovirala ovu bosansku pjesmu u svim prilikama – od studija do samostalnih nastupa.

“Ja mislim da čovjek ne može profesionalno napredovati ako u podsvijesti nema svoje korijene, ako u podsvijesti ne zna ko je i šta je i ako ne zna svoj identitet. Meni je to pomoglo. Ja sam prilikom studiranja klasičnih repertoara i arija na drugim jezicima potencirala i pokušala ubaciti sevdah u svoj repertoar. Tokom ispita na muzičkom konzervatoriju uključivala sevdalinke. Jednostavno da kažem da je to dio mene. Svaki čovjek ne treba zaboraviti svoje korijene, ko je, šta je i to mu može samo pomoći – kaže Jasna.

Jasna je išla i izvan Australije i izložila je autentičnu cazinsku pečenu pitu, kuruzu i kuhinju, 2016. godine na Golf Food Expo u Dubaiju, a sad će predstaviti bosanskohercegovačku kuhinju na australskoj SBS televiziji u dimijama.

You Tube

(Naj portal)

Related posts

Bosanskohercegovačka dijaspora u Norveškoj ostaje bez direktne aviolinije Oslo-Sarajevo

Čikago: Uskoro spomenik žrtvama genocida u Prijedoru

Šeher Banja Luka -Broj 55/56.

Leave a Comment