Sport

Jonquel Jones izabrana u najbolju petorku Eurobasketa

Bosanskohercegovačka košarkašica Jonquel Jones (27) zvanično je izabrana u najbolju petorku Eurobasketa koji je večeras završen finalnom utakmicom u Valenciji u kojoj je Srbija pobijedila Francusku.Jones je predvodila selekciju BiH do osvajanja petog mjesta na Eurobasketu, što je najbolji rezultat naše reprezentacije u historiji. BiH je ujedno petim osvojenim mjestom izborila i kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo koje se igra naredne godine.

Jones je dominirala u svih šest utakmica koje je odigrala za BiH, baš kao i u svim statističkim parametrima u konkurenciji nekoliko zaista izvanrednih košarkašica.

Postigla je ukupno 146 poena, što je najviše od svih košarkašica, a s prosjekom od 24,3 poena po utakmici također je na liderskoj poziciji Eurobasketa. Imala je i najviše skokova od svih na turniru, čak 101, odnosno 16,8 po utakmici te je dovoljno prema ova dva parametra vidjeti koliko je Jones bila dominantna.

Posebno se istakla u ključnoj i posljednjoj utakmici BiH protiv Švedske kada je ostvarila brutalni double-double učinak od 34 poena i 19 skokova.

Sjajna Sonja Vasić je odabrana za najkorisniju igračicu završnog turnira budući da je svojim odličnim igrama predvodila Srbiju do drugog zlata u historiji.

Pored Jones i Vasić, u idealnoj petorci su još Emma Meesseman, Endene Miyem i Julie Allemand.

Related posts

Novi prvak Austrije u futsalu tim u kojem su svi igrači iz Bosne i Hercegovine

UTAKMICE SA KUVAJTOM I KAZAHSTANOM UZ PRISUSTVO PUBLIKE

Urednik BiH Info Desk

Švicarski St. Gallen domaćin 17. Svjetskog prvenstva bh. dijaspore u futsalu

Editor

Leave a Comment