Regija

Uskoro lakši ulaz iz BiH u Hrvatsku

banner

Davor Božinović, ministar unutarnjih poslova Hrvatske kazao je danas kako bi se Bosna i Hercegovina uskoro mogla naći na listi sigurnih zemalja, javio je HRT.

Božinović je naglasio kako krajem mjeseca istječe odluka Vlade RH o načinu prelaska hrvatske granice za pojedine zemlje, a s obzirom na epidemiološku situaciju.

“Nova odluka bit će donesena u sljedećih dan ili dva”, kazao je hrvatski ministar. Napomenuo je i da se odluke i liste koje se utvrđuju na razini Europske unije ne odnose na bilo koje državljane, nego na prostor iz kojeg putnici dolaze.

“Epidemiološka služba, odnosno referentni centar za epidemiologiju, trenutno raspravlja na temu prelaska hrvatske granice, što će onda biti prezentirano na sastanku Stožera. Vjerojatno i Vlade. Onda ćemo donijeti odluku kako će se od 1. srpnja prelaziti granica Hrvatske. U ovom trenutku cijela je Europa u zelenom, najveći dio, barem ova naša emitivna tržišta. Kada govorimo o mapama Europskog centra za kontrolu bolesti, dosta je i trećih zemalja u zelenom. Međutim svaka država ostavlja sebi suvereno pravo da odluči o tome kako će se prelaziti njezine granice”, dodao je Davor Božinović.

Sigurno je, rekao je također, da se za tranzit iz zemalja koje su u zelenom, a iz tih smjerova se ulazi u Hrvatsku, neće tražiti nikakve dodatne potvrde. Odnosno pojedinačna jamstva vezano za testiranje, preboljenje COVID-a, odnosno dokaze o cijepljenju. Što se tiče boravka u Hrvatskoj, o tome se trenutačno razgovara i o tome će se obavijestiti javnost, rekao je Davor Božinović.

Na listi sigurnih zemalja mogla bi se naći i Bosna i Hercegovina, otkrio je.

“Ono što je sigurno, za one zemlje koje su zelenom, za tranzit se sigurno neće tražiti nikakve dodatne potvrde vezane uz testiranje, preboljenje ili dokaz o cijepljenu, što se tiče boravka u Hrvatskoj. O tome se razgovara”, poručio je Božinović, prenio je HRT.

Related posts

MAJSKE ZORE CRNE GORE

Urednik BiH Info Desk

Hrvati se uprkos pandemiji koronavirusa i dalje iseljavaju u Njemačku

Urednik BiH Info Desk

Godišnjica genocida u Srebrenici: Dubrovnik se sjeća, bacali ljiljane u more

BHD Info Desk Administrator

Leave a Comment