BiH dijaspora

Emir Ramić: Dodijeliti najviše priznanje Republike Srbije negatoru “svega” je anticivilizacijski čin

Dodijeliti najviše priznanje Republike Srbije negatoru vlastite države, negatoru bosanskog genocida, negatoru istine, pravde, kulture sjećanja, negatoru međunarodne pravde, međunarodnog prava i međunarodnih institucije, prije svega međunarodnih sudova i Ujedinjenih nacija, je  anticivilizacijski čin koji jasno govori da se Republika Srbija još nije nimalo odmakla od velikonacionalističke politike i ideje Velike Srbije.  Milorad Dodik je glavni generator destrukcije države Bosne i Hercegovine koji kontinuirano proizvodi strah, mržnju i nesigurnost. Svojim antidržavnim djelovanjem blokira bosanskohercegovačke, evropske i NATO integracije. 

Umjesto nagrađivanja višegodišnja antibosanska, antievropska i anticivilizacijska kampanja Dodika se mora zaustaviti i sankcionirati. Antibosansko djelovanje Dodika je suprotno temeljnim i univerzalnim ljudskim pravima i slobodama i vrijednostima ljudskog dostojanstva, te zaslužuje svaku osudu.  Zato je nagrađivanje Dodika suštinski neprihvatljivo i predstavlja uvredu za svakog građanina Bosne i Hercegovine, ali i uvredu za međunarodnu zajednicu.

Uručivanje priznanja za antidržavno djelovanje Dodika, kao najopasnijoj praksi od završetka oružanog djela agresije i genocida kojom se ugrožava stabilnosti države Bosne i Hercegovine, njen suverenitet, teritorijalni integritet i politički subjektivitet, je bez presedana u funkcioniraju pravnih i demokratskih država. To je kršenje ljudskih i evropskih vrijednosti i pravnog naslijeđa, što opasno produbljuje krizu u Bosni i Hercegovini, što je kontinuirani cilj antibosanske koalicije. Dodijeljivanjem priznanja ugrožena je i stabilnost regije i Evrope i ponižene sve dosadašnje aktivnosti u vezi bolje budućnosti Bosne i Hercegovine. Mlade generacije koje nemaju vlastito iskustvo vremena agresije i genocida mogu biti žrtve nagrađivanja čovjeka koji direktno radi protiv svoje države. 

Emir Ramić / Institut za istraživanje genocida Kanada

Related posts

Odjeci 10. kongresa SSD BiH: Dijaspora je snaga BiH

BHD Info Desk Administrator

Muamer Sofović u Švedskoj ima uspješan biznis: Zov rodnog sela Kaoštica bio je jači

Urednik BiH Info Desk

Udruženje za razvoj saradnje domovine i dijaspore: BiH može biti ponosna na svoju dijasporu

Editor

Leave a Comment