BiH

Denis Zvizdić napustio SDA: Odluka nije bila laka

banner

Denis Zvizdić danas je napustio Stranku demokratske akcije (SDA), a u obraćanju javnosti pojasnio je razloge svoje odluke i najaviti buduće korake u političkoj karijeri.

“Podnio sam neopozivu ostavku na članstvo u SDA. Odluka nije bila laka i jednostavna, ali je bila jedina moguća. U SDA nisu sačinjene kvalitetne promjene koje bi vodile ka napretku, kao ni u koalicijama”, kazao je Zvizdić.

O tome zašto nije ranije otišao kazao je:

“Ja sam u SDA 30 godina, uložio sam svoje znanje, umijeće i zdravlje. Riječ je o višedecenijskoj saradnji. Na kraju radi se o skoro 40.000 glasova koje sam dobio. Vjerovao sam u stvarne i strukturalne promjene, sve je to bilo faktor da imam strpljenje i da ukazujem na probleme, a koje je trebalo riješiti da se popravi ambijent. Prvenstveno sam to radio zbog vjernih članova SDA i čija su očekivanja isto iznevjera I bili kolateral pogrešnih tema.

Poslije višemječenih apela da se vratimo pravim pricipima, postalo je besmisleno dalje učestvovati u radu i kolegija i radu stranke SDA, malo je konkretnih poteza, a previše obećanja. Počeo se gubiti korak sa aktualnim trendovima i potrebama građana, gdje SDA nisu prepouznati kao lideri. SDA je brutalno poražena u većini gradova. Nestalo je stvaralačke energije. U gradskim jedinicama kandidati SDA nisu prepoznati kao nova vrijednost. SDA je brutalno pobijeđena u gradskim sredinama. Posljedično izgubljen je koalicioni kapacitet i u Tuzli i u Sarajevo. Sve to nije bilo dovoljno da se krene u strukturne promjene”, kazao je Zvizdić.

Osvrnuo se i na zadnju sjednicu Glavnog odbora.

“Nestala je praksa da se kroz diskusije riješi problem. Bilo je tek nekoliko rasprava. Ali to više nije moj problem. Ja sam odlučio da napustim stranku. Ovo je moj stav a vrijeme je najbolji sudija. Ne želim se osvrtati unazad, godinu sam molio. Poslije ove ostavke nemam namjeru komentarsati unutrašnje probleme i personalne odnose. Posebno zbog ljudi koji isto tako žele promjene. Ovo nema veze sa personalnim ambicijama kako će neki željeti predstaviti. Jednostavno model kako sada SDA funkcionira nije adekvatan da mogu funkcionalno raditi”, istakao je Zvizdić.

Pojasnio je da neće govoriti o SDA, ali će govoriti o procesima. Napomenuo je da njegov cilj djelovanja i dalje napredak BiH.

Pojasnio je da pouzdano zna da veliki broj funkcionera nisu zadovoljni promjenama niti dešavanjima. 

“Nikoga ne pozivam da napravi bunt ili neki potez, da li će neko krenuti mojim stopama ne znam”, dodao je Zvizdić, ističući da ostaje aktivno u politici.

“Postoji nekoliko varijanti, pokretanje nekog novog političkog projekta, podrška drugih nekih stranaka, moja trenutna pozicija je status nezavisnog zastupnika. Moj fokus je isključivo država i program mog djelovanja je jačanje države BiH, i mislim da se mogu okupiti politički projekti koji mogu postići sinergiju”, dodao je Zvizdić.

Na mjesto člana Kolegija nije dao ostavku, jer na taj način bi ostao bez predsatvnika Bošnjaka.

“Drugi razlog je broj glasova koje sam dobio 2018. No ja poštujem demokratiju, i ako me smijene uredu je, ali se ne smije desiti da se ja razriješem, a ne imenuje u isto vrijeme neko drugi. Drugo smatram da moja pozicija ne smije biti dijelom političke trgovine”, poručio je Zvizdić.
 

Related posts

Četnici otkazali postrojavanje u Višegradu

Editor

Dan žalosti u cijeloj BiH

Urednik BiH Info Desk

Dečko kojeg je džipom udario Spahović sin je bh. oskarovca Danisa Tanovića

Editor

Leave a Comment