Pogledi

Palmer će biti i otići, problemi ostaju, BiH je prepuštena sama sebi i lošim političarima

I danas će izaslanik SAD-a za zapadni Balkan Matthewu Palmer održati niz sastanaka sa zvaničnicima Bosne i Hercegovine. 
Očekivanja su bila velika, a već nakon jučerašnjih krugova sastanaka jasno je da ćemo i nakon odlaska Palmera ostati u blatu. Nejasno je da li Palmer i administracija koju predstavlja su svjesni da će npr. Milorad Dodik i Dragan Čović prije zaratiti nego što će odstupiti od provođenja svoje politike i zahtjeva.

Zato je izjava Palmera da kako nemaju nikakva rješenja, ali imaju želju i volju da pomognu samo dokaz da se promijeniti ništa neće. Jer je odveć jasno da se u BiH ne prave lako ustupi u cilju prosperiteta građana BiH već se isključivo provode politike za usko stranačke interese, a u nekim slučajevima to je nastojanje da se u miru sprovedu ratni ciljevi.
Apsolutno je sada jasno da niti će Palmer niti bilo kakva administracija, ni SAD-a, ni neko drugi raditi izmjene izbornog zakonodavstva BiH. 

Kako je ranije to kazao analitičar Almir Terzić to moraju raditi predstavnici u BiH. No, druga je stvar što oni to ne žele. Ili nemaju kapacitet za to.

„Ono što svako mora i treba da shvati. Sama izmjena izbornog zakonodavstva BiH ništa ne znači. Dakle, ključ je promjena Ustava BiH. Bez toga nema niti može biti napretka. To je pokazao slučaj Sjeverne Makedonije. 

Jasno je definirano da se članovi Predsjedništva BiH biraju sa teritorije entiteta. I stoga bi svako dijeljenje i pravljenje virtualnih izbornih jedinica unutar entiteta bila povreda ustavnih odredbi. 

S druge strane sramno je da se nikada od donošenja Izbornog zakona BiH u Federaciji BiH nisu uredile izborne jedinice za izbor poslanika u Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH i Parlament FBiH. Da, neko ima volje i smjelosti mogao je davno pokrenuti to pitanje pred Ustavnim sudom BiH i osporiti izbor svih poslanika u FBiH i za PSBiH i za Predstavnički dom Parlamenta FBiH kao što je to urađeno kada je u pitanju Grad Mostar. No, svi političari u BiH su kukavice i gledaju svoje interese“. Kazao je Terzić.

A, evo usklađivanje izbornih jedinica sa brojem mandata je obaveza svake 4 godine. Tako da se Izborni zakon BiH u ovom segmentu krši punih 20 godina i nikom ništa. 

„Izmjena izbornog zakonodavstva BiH je nužna i prijeko potrebna, ali one kojim će se povećati izborni prag, promijeniti formula za dodjelu mandata, spriječiti manipulacije i malverzacije, depolitizirati birački odbori… Ali, od toga ništa neće biti kao ni 20 i više puta do sada koliko se mijenjao Izborni zakona BiH. 

Istovremeno, to hoće li u radu učestvovati članovi Centralne izborne komisije BiH ili ne potpuno je nebitno. I do sada su sudjelovali u radu Intteresorne radne grupe pa nikakav poseban doprinos nisu dali. “Političke stvari” kako su ih nazivali, u njih se nisu miješali. Na njima je da kvalitetno provode odredbe Izbornog zakona BiH. 

I treba se sjetiti da je američka administracija u BiH prije nekoliko godina doživjela poraz sa izmjenama Ustava FBiH. Tako da vjerujem da je malo moguće da se u sve ponovo upuste. 
BiH je nažalost prepuštena sama sebi i lošim političarima. Toliko o Palmeru i svemu ostalom. Posjeta kao i svaka druga. Priča i razgovori, a problemi ostaju. I gomilaju se“, napomenuo je Terzić.

Patria

Related posts

Iz ugla dr. Nade Koluder Ćimić: Kraj utakmice između virusa i čovjeka još se ne nazire

BHD Info Desk Administrator

Minhenske sigurnosne konferencije: Kina i Rusija pojačavaju svoj utjecaj na negativna dešavanja na zapadnom Balkanu

BHD Info Desk Administrator

Martina Mlinarević reagovala na Radončićevo pismo: Kad se obrne, vrlo gadno zvuči, zar ne?

BHD Info Desk Administrator

Leave a Comment