BiH dijaspora

Birmingham: Odata počast žrtvama genocida u Srebrenici

Dani obilježavanja genocida u Srebrenici su pred nama, a u planu su brojne komemoracije širom Velike Britanije. Ove godine navršava se tačno 26 godina od stradanja nevinih žrtava srebreničkog genocida. Tim povodom Zajednica bh. udruženja u Velikoj Britaniji BH UK Network je u saradnji sa West Midlands odborom organizacije Remembering Srebrenica organizovao prigodan program kako bi se i ove godine odala počast 8.372 brutalno ubijena muškarca i dječaka u genocidu počinjenom u Srebrenici u julu 1995. godine. Komemoracija je održana u Bosanskoj kući u Birminghamu.

Program je kratkim govorom otvorio Mat Shaer, predsjedavajući West Midlands odbora za Remembering Srebrenica. Potom su se prisutnima obratili menadžer BH UK Networka Anes Cerić, predsjednik BH UK Networka Zaim Pašić i ambasador Bosne i Hercegovine u Velikoj Britaniji Nj.E. Vanja Filipović.

U centru pažnje bile su dvije Bosanke, Selma Bektić i Amina Mekić, čiji su roditelji doživjeli strahote tokom genocida. Obje su rođene u Velikoj Britaniji kao druga generacija preživjelih iz srebreničkog genocida. Pohađale su Bh. dopunsku školu u Birminghamu. Poručile su da uprkos svemu one gaje nadu, kroz obrazovanje novih generacija koje će saznati šta se desilo i ne ponoviti ovakva zvjerstva.

– Ponosni smo na djevojke koje su smogle snage da govore o stradanjima i patnjama svojih porodica, poručuju iz BH UK Networka.

S obzirom na okolnosti u vezi sa pandemijom koronavirusa, broj prisutnih na komemoraciji je bio ograničen. No to nije spriječilo prisutne da se prigodnim programom prisjete žrtava genocida u Srebrenici.

U znak sjećanja na žrtve, zapaljene su svijeće. Tom prilikom, svi prisutni, unatoč razlikama u rasi i religiji, odali su počast onima kojih više nema, onima iza kojih su ostali samo uplakani i ožalošćeni. Svijeće su zapalili: Nj.E. Vanja Filipović, Rev John W Butcher BEM, Amrick Singh Ubhi FCMI, FIC, FInstLM, FRSA, FLS, dr. Andrew Smith, Jas Sharma, Selma Bektić, Amina Mekić, Anes Cerić, Mat Shaer, Zaim Pašić i Lejla Solaković. Uslijedio je minut šutnje.

Tema za 2021. je “Obnova života”. Cilj je odati počast preživjelima i rasvijetliti njihove priče koje pokazuju kako su obnovili svoje živote baveći se, s jedne strane, traumom gubitka voljenih i egzistencije, kao i prevladavanjem boli i patnje na nivou koji je drugima teško shvatiti. Dok se s druge strane, život u stvarnosti nastavio. Tema također ilustrira ulogu koju su pojedinci, organizacije i nacije odigrali u omogućavanju onima koji su preživjeli genocid da obnove svoj život, dok će druge ohrabriti da razmisle o vlastitim odgovornostima u suzbijanju mržnje, netolerancije i poricanja genocida.

Moja BiH

Related posts

Ministrica Turković zamolila Hartmann da 200.000 bh. iseljenika dobiju status nacionalne manjine u Austriji

Editor

EU usaglasio „Covid-pasoše”, bit će na snazi 12 mjeseci

BHD Info Desk Administrator

Hamilton odaje počast žrtvama genocida u Srebrenici

Editor

Leave a Comment