Kultura

Jajce obilježava dvostruki jubilej 40. Pozorišnih/Kazališnih igara BiH

11 dana, 10 predstava, 10 pozorišta, Monografija koja će obuhvatiti sve segmente koji predstavljaju ovaj festival  i dokumentarni film „Neka Igre traju“ obilježiće dvostruki jubilej 40. Pozorišnih/Kazališnih igara BiH u Jajcu. Vrata grada Jajca biće otvorena za glumce i ljubitelje pozorišta od 25. augusta do 4. septembra 2021. godine, a ključ grada Jajca biće u rukama istaknutog bosanskohercegovačkog glumca Miralema Zubčevića, saopćeno je ovo na današnjoj Press konferenciju upriličenoj u povodu održavanja 40. Pozorišnjih/Kazališnih igara BiH.

O Igrama su govorili  Edin Hozan Načelnik Općine Jajce i predsjednik Vijeća Igara i Smiljka Brtan direktorica JU „Dom kulture“ Jajce i direktorica Festivala 40. Pozorišnih/Kazališnih igara Bosne i Hercegovine.

Ove godine Igre su posebno važne jer obilježavaju dvostruki jubilej jednog od najstarijih pozorišnih festivala u Bosni i Hercegovini – 50 godina od osnivanja Festivala (začete 1971. godine) te 40 izvedenih izdanja Festivala (pauza nastala tokom i nakon rata).

U 40 izdanja ovog Festivala, scenom jajačkog Doma kulture, u takmičarskom i pratećem programu, prodefilovalo je na stotine učesnika, teatarskih stvaralaca. Gotovo da nema značajnog bh. dramskog umjetnika koji nije bar jednom bio učesnik ovog festivala, a popis nagrađenih stvaralaca predstavlja antologiju najznačajnijih. Desetine hiljada posjetilaca aplaudirali su i srdačno ispraćali umjetnike kroz minulih 39 održanih Igara. 

„Ponosni smo na naše Igre jer sve ono najbolje što u jednoj godini bude na pozorišnoj sceni u Bosni i Hercegovini biva prikazano u Jajcu. Trudimo se svih ovih godina da na najbolji način ugostimo sve koji dođu u Jajce. Svjesni smo da pandemija nije još prošla što je ograničavajući faktor, ali mi smo se potrudili da ovogodišnje Igre dobiju neke novine zbog kojih će biti i zapamćene kao jubilarne 40. Pozorišne/Kazališne igre BiH“, istakao je Načelnik Općine Jajce Edin Hozan te dodao da se Općina Jajce trudi da osigura najveći dio sredstava kako bi Festival uspješno ugostio glumce i ljude iz pozorišta koji se uvijek rado vraćaju u Jajce. 

I ove godine Igre će, uz probrane predstave, donijeti i mnoštvo zanimljivih sadržaja. 

„Prošle godine u jeku pandemije corona virusa uložili smo izniman napor i organizirali 39. Pozorišne/Kazališne igre. Posebno je bilo važno organizirati Igre kako bi se održao njihov kontinuitet, jer  je teško  nešto ponovo pokrenuti. Ta nas je želja dovela do toga da budemo prvi u BiH koji su organizirali veliki kulturni događaj. S ponosom možemo reći da smo bili hrabri, odgovorni i da smo tim činom omogućili da ove godine obilježavamo dvostruki jubilej. Općina Jajce svih ovih godina organizacijski, a posebno financijski, podržava najstariji kazališni  festival u Bosni i Hercegovini zato i sa ovog mjesta hvala  gospodinu Edinu Hozanu, načelniku Općine Jajce i predsjedniku Vijeća Igara na potpori oko organizacije najznačajnije kulturne manifestacije u našem gradu“ istakla je Smiljka Brtan  direktorica JU „Dom kulture“ Jajce i direktorica Festivala 40. Pozorišnih/Kazališnih igara Bosne i Hercegovine, te dodala:

„Ove godine nije bilo selekcije. Htjeli smo omogućiti svim profesionalnim kazalištima da sudjeluju sa svojom predstavom koje su producirane i premijerno izvedene u periodu od 31.3.2020. godine do 31.3.2021. godine, s kojom će sudjelovati na ovogodišnjim, jubilarnim, 40-im Igrama u Jajcu“.

Prijavljeno je 10 predstava, pa ćemo tako u periodu od 25.8. do 4.9.2021. godine u Jajcu gledati:

 1. Kamerni teatar 55 Sarajevo – Schindlerov lift, Darko Cvijetić, režija Kokan Mladenović
 1. BNP Zenica – Sakati Billy sa Inišmana,  Martin MCDonagh, režija Predrag Štrbac
 2. Narodno pozorište Tuzla – Kreketanje, Almir Bašović, režija Aleš Kurt
 1. Pozorište mladih Sarajevo – Ništa nas ne smije iznenaditi, režija Aleš Kurt
 1. Gradsko pozorište Jazavac – Skupština, Kristina Klementa, režija Ivan Plazibat
 1. HNK Mostar – Isus, sin čovječji, Halil Džubran, režija Robert Pehar
 1. NP RS Banjaluka – Zlatno doba, režija Željko Stjepanović
 1. Narodno pozorište Sarajevo – O medvjedima i ljudima, režija Saša Anočić
 1. Narodno pozorište Mostar – Novo normalno show, režija Ivan Leo Lemo
 1. Koprodukcija Pozorište Prijedor/ Gledališče Koper Teatro Capodistria, Slovenija – Jugoslavija, moja dežela, Jugoslavija moja otadžbina, autor: Goran Vojnović, režija: Marko Misirača

Zadnjeg dana Igara, 4.9.2021.godine u 19:00 sati biće upriličeno zatvaranje Festivala, dodjela nagrada i priznanja uz glazbeni dio: Ivan Otašević, violina i Snježana Popović, klavir.

Ovogodišnji stručni žiri zasjeda u sljedećem sastavu:

 1. Tina Laco
 2. Irina Dobnik
 3. Elvis Ljajić

Žiri publike činit će:

 1. Andrea Radovac
 2. Pašaga Hodžić
 3. Josip Džimi Budeš
 4. Anto Brtan
 5. Ernisa Julardžija

Ključeve grada tokom Festivala brižno će ove godine  čuvati glumac Miralem Zubčević, proslavljeni bosanskohercegovački glumac i reditelj.

Okrugli stol nakon svake predstave vodit će Zoran Mlinarević, profesor na Akademiji scenskih umjetnosti u Sarajevu.

Ove godine, 40. jubilarne Igre trajat će 11 dana i to od 25.8. do 4.9.2021. godine uz poštivanje epidemioloskih mjera, BHRT, stalni medijski pokrovitelj, direktno će prenositi Igre.

PRATEĆI PROGRAM 40. Pozorišnih/Kazališnih igara BiH:

Osim natjecateljskih predstava profesionalnih pozorišta/kazališta, očekuje nas i bogat prateći program:

JU „Dom kulture“ Jajce i Direkcija festivala “Pozorišne/kazališne igre BiH” odlučili su izdati  MONOGRAFIJU koja će obuhvatiti sve segmente koji predstavljaju ovaj festival i time dati značajan doprinos povijesti kazališta i kulture u BiH uopće. 

U priređivanju Monografije pod uredništvom Marka Misirače sudjelovat će kao savjetnici i saradnici kazališni djelatnici koji su godinama unazad, na razne načine bili vezani za ovaj festival, profesori, dramaturzi, redatelji, novinari… iz Sarajeva, Zagreba, Beograda, Novog Sada, Banjaluke, Prijedora, Mostara, Tuzle, Zenice: Almir Bašović, Zoran Mlinarević, Dubravka Zrnčić-Kulenović, Tina Laco, Kemal Bašić, Dragan Komadina, Dževdet Tuzlić, Darko Cvijetić, Nedžad Ibrahimović, Ljiljana Čekić, Sulejman Bosto, Mladen Bićanić, Džejna Avdić, Nataša Gvozdenović, Vedran Fajković…. Svoj doprinos u vidu građe (dokumentarnih materijala, programskih knjižica, fotografija, plakata) pružaju i ugledne i relevantne teatarske kuće BiH koje su sudjelovale na ovom festivalu: Narodno pozorište iz Sarajeva, Kamerni teatar 55 iz Sarajeva, Sarajevski ratni teatar iz Sarajeva, Pozorište mladih iz Sarajeva, Narodno pozorište Republike Srpske iz Banjaluke, Pozorište Prijedor iz Prijedora, Bosansko narodno pozorište iz Zenice, Hrvatsko narodno kazalište iz Mostara, Narodno pozorište iz Mostara, Mostarski teatar mladih iz Mostara, Narodno pozorište iz Tuzle i Teatar kabare Tuzla iz Tuzle, te Muzej pozorišta i književnosti BiH iz Sarajeva. Centralni dio Monografije predstavlja dokumentarna građa: detaljan pregled i hronološki prikaz repertoara svih 40 izdanja festivala (s popisanim natjecateljskim predstavama, pratećim sadržajima, članovima žirija, dobitnicima nagrada), zatim poseban dio s popisanim sudionicima Igara (poglavlja: kazališta, trupe, producenti; autori izvornih dramskih djela, dramatizacija, adaptacija; redatelji; interpretatori /glumci, pjevači, plesači, instrumentalisti/; scenografi; kostimografi; autori scenske glazbe; autori scenskog pokreta; dramaturzi). U posebnim tekstovima-člancima bit će predstavljena svaka od velikih teatarskih kuća koje su kontinuirano sudjelovale na Igrama. Također je predviđen poseban dio u kojem će biti obrađene stvaralačke cjeline na Igrama (npr. naslovi članaka kao “Gluma na Pozorišnim/kazališnim igrama”, “Režija na Pozorišnim/kazališnim igrama”, “Domaća bh. drama na Pozorišnim/kazališnim igrama” itd). Sve ovo će biti bogato popraćeno fotografijama iz arhiva pozorišnih kuća, te iz arhive JU „Dom kulture“ i Pozorišnih/kazališnih igara BiH  u Jajcu.

DOKUMENTARNI FILM o Igrama, scenariste i  autora Dževdeta Tuzlića  „Neka Igre traju“

Ideja je da se napravi dokumentarni film o jednoj od najstarijih teatarskih manifestacija u Bosni i Hercegovini, kao sastavni dio svečarskog obilježavanja 40 godina postojanja, što bi bio važan dokument o vremenu u kojem su nastajale i stasale. Dvije su ključne matrice tkiva dokumentarca: arhivski materijali sačuvani u fundusu BHRT-a, te oni koje je nužno dosnimiti. BHRT će biti koproducent.

Dokumentarac pod naslovom „Neka igre traju“ će biti lepeza razmišljanja i stanovišta o neizmjernoj kulturnoj misiji Pozorišnih/kazališnih igara u Jajcu, svjedočanstvo protagonista i kroničara kulturne zbilje Bosne i Hercegovine, ali i stanovnika grada Jajca. Naslov je parafraza rečenice pred početak velikih kulturnih i sportskih festivala i nadmetanja: Neka Igre počnu.

Napose je važno istaknuti napore za razvijanje edukativnih programa u cilju intenzivnijeg uključivanja javnosti u umjetničke programe, kao što su  razgovori, radionice, tematske tribine, okrugli stolovi, namjenski programi za djecu i mlade, kreativne radionice za djecu i mlade…Sve ove aspekte dokumentarni film bi trebao zorno posvjedočiti i prikazati. 

Dokumentarni film bit će prikazan krajem augusta u Jajcu, te na programu Javnog servisa Bosne i Hercegovine u sklopu prijenosa otvaranja 40. Pozorišnih/Kazališnih igara u Jajcu.

IZLOŽBE I PROMOCIJE

– 100. godišnjica rođenja Ede Murtića – Mapa grafika; Umjetnička galerija Bosne i Hercegovine;

– Izložba portreta – glumaca; autora Samira Hažbića;

–  Promocije knjiga: Kalemi i biljezi, autora Almira Bašovića, Schindlerov lift, autora Darke Cvijetića, Labaratorija lutkarstva; autor Vahid Duraković…

Hommage nedavno preminuloj Ljubici Ostojić i glumcu Draganu Jovičiću.

U nadi da će epidemiološka situacija u zemlji i svijetu biti dobra i da će se 40. Pozorišne/Kazališne igre održati u najljepšem okruženju, učesnici današnje Press konferencije uputili su riječi dobrodošlice svima uz obećanje da će i ove godine uživati uz Pozorišne/Kazališne igre BiH u Jajcu.

Vrata grada Jajca biće otvorena za glumce i ljubitelje pozorišta od 25. augusta do 4. septembra 2021. godine, a ključ grada Jajca biće u rukama g

                                                                                Dijana Duzić             

Related posts

Tako je govorio Zuko Džumhur

Jedan od imama je i Sejad Mekić iz BiH: Džamija u Cambridgeu prva eco friendly u Evropi

Editor

Njemačka: Alen Hrbinić spot za pjesmu „Linija života“ snimao na prelijepom jezeru Chiemsee

Urednik BiH Info Desk

Leave a Comment