BiH dijaspora

Marš mira u Haagu

Sa dozvolom nadležnih vlasti, mala ekipa vrijednih i vjernih Bosanaca i Hercegovaca je jučer hodala u znak sjećanja na žrtve počinjenog genocida u i okolini Srebrenice

Marš mira organizuje se svake godine 11. jula prije održavanja nacionalne komemoracije za Srebrenicu. Ovaj marš je posvećen žrtvama počinjenog genocida u Srebrenici i oko nje, i dug je 11 kilometara.

image

Nažalost, i ove kao i prethodne godine, zbog poduzetih mjera u sprečavanju širenja zaraze virusom Covid-19 nije bilo moguće realizirati Marš mira u Haagu kako su to naši građani u Nizozemskoj navikli. Međutim, to ih nije spriječilo da Marš mira organizuju onako kako mogu – tradicija nije prekinuta!

Sa dozvolom nadležnih vlasti, mala ekipa vrijednih i vjernih Bosanaca i Hercegovaca je jučer hodala u znak sjećanja na žrtve počinjenog genocida u i okolini Srebrenice.

image

Poruka koja šalju je sljedeća:

“Da se nikada i nigdje ne ponovi genocid i ne zaborave nevine žrtve počinjenog genocida. Nek je vječni rahmet svima koji su svojim životom platili da bi mi danas bili živi i slobodni.”

Ovim povodom se oglasio i gradonačelnik Rotterdama Ahmed Aboutaleb.

image

– Užasno je to što se dogodilo. Održavajte prošlost živom, ali nemojte se zadržavati na tome i koračajte u budućnost, poručio je Aboutaleb, prenosi NOS.

Related posts

Zbog utaje poreza: Adnan Ćatić ostaje u zatvoru do početka suđenja

Vrnjačka Banja: Dačić uručio ključeve stanova izbjeglicama iz BiH i Hrvatske

Norveška: Fudbalski sudija Nedžad Munjić pomaže razvoj sporta u Olovu

Leave a Comment