BiH dijaspora

U čast žrtvama srebreničkog genocida položen vijenac ispred Ambasade BiH u Canberri

banner

U organizaciji bosanskohercegovačkih građana koji žive u Australiji jučer je u Ambasadi Bosne i Hercegovine u Canberri održana komemoracija žrtvama genocida u Srebrenici.

Uprkos otežanim okolnostima u kojima se trenutno nalazi Novi Južni Vels, jedna od najznačajnijih i najnaseljenijih australskih država, a usljed povećanog broja slučajeva oboljelih od virusa Covid-19, Organizacioni odbor za pripremanje komemorativnog programa nije posustao u namjeri da se oda počast nevinim žrtvama genocida u Srebrenici.

image

Organizacioni odbor je sačinjen od velikog broja bosanskohercegovačkih organizacija i uglednih pojedinaca, a pokrenut od strane počasnog konzula, gospodina Amira Šahinovića.

– Na najdostojanstveniji način smo odali počast nevinim žrtvama genocida nad bošnjačkim narodom počinjenog 11. jula 1995. koji svi Bosanci i Hercegovci, ma gdje bili, doživljavaju kao ličnu tragediju – pa i u ovom dijelu svijeta, istakao je Šahinović.

Naime, Odbor je s obzirom na nemogućnost prisustva organizirao polaganje vijenca ispred Ambasade BiH u Canberri – u ime svih Bosanaca i Hercegovaca u Australiji – u sjećanje i spomen žrtava u Srebrenici. Zastava je spuštena na pola koplja, a na dan žalosti su istaknuta obilježja na zgradi Bosanskog kulturnog centra u Sydneyu, koja upućuju da se neće i ne smije nikada zaboraviti genocid i strašni zločin.

image

– Uz sve to, Organizacioni odbor trenutno dogovora buduće aktivnosti, poput mogućnosti sakupljanja novčanih sredstava da bi se i na taj način pomoglo djeci i majkama Srebrenice, potvdio nam je počasni konzul BiH Amir Šahinović.

Moja BiH

Related posts

Kulturno umjetničko društvo Sevdah iz Švicarske zabavljao slučajne prolaznike u Amsterdamu

Almedinov put s Bjelava do Milana

BHD Info Desk Administrator

Jedan je od najistaknutijih Bosanaca i Hercegovaca mlađe generacije u Češkoj sada ima dvije domovine

Editor

Leave a Comment