Književnost

Sarajevska Sapfa Ajla Osmanović: „Sapfina večer poezije“

banner

Ajla Osmanović je mlada, osamnestogodišnja pjesnikinja koja javno djeluje pod pseudonimom Sarajevska Sapfa, organizujući pjesnička druženja mladih pjesnika iz našeg regiona pod nazivom „Sapfina večer poezije“. Ova nadarena pjesnikinja već je objavila svoj autorski prvijenac kao srednjoškolka i učestvuje na raznim pjesničkim manifestacija, a gdje su joj radovi zapaženi i nagrađivani.

Šta vas je inspirisalo da prihvatite psudonim „Sarajevska Sapfa“?

OSMANOVIĆ: Sapfa je starogrčka pjesnikinja čija djela smo obrađivali na časovima Bosanskog jezika i književnosti u gimnaziji. Mnogo mojih pjesama je napisano baš na časovima tog predmeta, pa su me prijatelji nazvali Sapfom što sam i iskoristila kao pseudonim kada sam počela svoje radove javno objavljivati na instagram profilu. Profil nosi naziv @sarajevska.sapfa s obzirom da sam rođena i da živim u Sarajevu.

Šta želite postići kroz organizovanje programa „Sapfine večeri poezije“?

OSMANOVIĆ: U posljednje vrijeme sve više spoznajemo da je svijet u kojem živimo izgubio istinske vrijednosti. Apsurdnim stvarima se daje značaj i time se obeshrabruju mladi umjetnici. Kako se bavim poezijom, ovaj projekat sam bazirala na treću granu umjetnosti – književnost. Želim pokazati svojim vršnjacima i drugim mladim ljudima da je poezija umjetnost koja se treba stvarati, njegovati i živjeti. Sa druge strane, bitno je istaći da je pokrenut u doba korone kada nam je svima nedostajalo druženje i aktivnosti koje smo imali. “Sapfina večer poezije” pored svoga prvenstvenog cilja da podiže svijest o književnosti i ohrabruje mlade pisce, također, ima ulogu da bude bijeg iz surove realnosti u kojoj smo bili posljednji period.

Vi pripadate ređoj kategoriji pjesnikinja koja u srednjoškolskim danima uspije objavi autorsku zbirku. Kako ste realizirali taj književni projekat?

OSMANOVIĆ:  “Proljeće moje mašte” je online zbirka izdata 2020.godine koja obuhvata poeziju od mojih najranijih početaka, dakle od 2011. godine, pa do objavljivanja. Na projektu sam radila za vrijeme lockdown-a u kojem sam imala mnogo slobodnog vremena, te sam ga odlučila pametno iskoristiti. Naravno da ova realizacija ne bi bila moguća bez moje porodice i prijatelja koji su mi velika podrška u svemu i snažan vjetar u leđa da nastavim koračati ka ostvarenju svojih snova.

Na kakve ste reakcije publike naišli nakon što je zbirka objavljena?

OSMANOVIĆ: Postojalo je mnogo nedoumica prilikom izrade zbirke, ali i samog objavljivanja, te sam postajala nesigurna u svoje stvaralaštvo. Međutim, sve to se brzo uklonilo kada sam ju objavila, jer me je publika zaista podržala prvo kao mladu pjesnikinju koja se odlučila na takav korak, a zatim i svojim komentarima i recenzijama o riječima unutar moje zbirke “Proljeće moje mašte”. Svi ti komentari su me toliko ohrabrili i usrećili da sam sa još većim žarom nastavila da pišem i ostavljam svoj pisani trag.

U sklopu Drugog međunarodnog festivala romske proze i poezije “JATAGAN MALA”, a koji se organizje u Beogradu, dodjeljena vam je specijalna književna nagrada iz oblasti savremenog književnog stvaralaštva. Sigurno da ste najmlađa nagrađena učesnica festivala. Kako ste doživjeli dodjelu tog međunarodnog priznanja – a koje će Vam biti uručeno u avgusti na KNS-ovim književnim susretima?

OSMANOVIĆ: U svojoj poetskoj karijeri doživjela sam mnoge uspjehe na koje sam vrlo ponosna, no ovo je zasigurno jedan od većih. Osjećam se fenomenalno kada se moje ime i djela nađu na takvom nečemu među toliko poznatih imena. Izuzetno mi je zadovoljstvo vidjeti da ono što osjećam i stvaram ima kvalitet koji zadovoljava ovakvo takmičenje.

U sklopu međunarodnog  projekta Balkanska pjesnička unija dodjeljen vam je Certifikat broj 2 , za kvalitet poetske kreacije. Da li vas sistem tog projekta, a koji se kontinuirano odvija tokom cijele godine, motiviše da obogaćujete svoj poetski izražaj? 

OSMANOVIĆ: Da, tako je. Balkanska pjesnička unija je takmičenje koje nam svakako pomaže da napredujemo na osnovu bodova koji nam se dodjeljuju za napisano djelo. Ovim načinom, iz ciklusa u ciklus, ukazuje se na kvalitet što dalje motiviše da se poradi na poetskom izražaju i njegovom obogaćenju.

Kada publika može očekivati vašu narednu zbirku poezije?

OSMANOVIĆ: Zbirka poezije spremno čeka da ugleda svoje svjetlo dana, ali u drugačijem formatu od prethodne. Radi se o štampanoj formi, a knjiga nosi naziv “Sarajevska Sapfa” koji oslikava period u kojem je ta poezija nastala. 

Hvala na razgovoru.

OSMANOVIĆ: Hvala Vama. 

Autor: Dž. Sedić

Related posts

Knjiga “Plamen u pijesku” predstavlja zbirku političkih eseja o sukobu kome se u ovom času ne vidi kraj

Urednik BiH Info Desk

Italija: Za roman “Senzibilno crno” Eminu Gegić inspirisali školski vršnjaci iz ratnog Sarajeva

BHD Info Desk Administrator

Milano: Među italijanskim autorima, u knjizi ‘Intervju sa istorijom’ i priča Emine Gegić

Urednik BiH Info Desk

Leave a Comment