Biznis

Montažne kuće iz Bosne i Hercegovine na tržištu Amerike

banner

Dok gotovo sve grane privrede bilježe gubitke, prodaja montažnih kuća u Bosni i Hercegovini cvjeta, a drvna industrija bilježi bolje rezultate nego prošle godine.

Jedina bijeljinska kompanija koja se bavi proizvodnjom montažnih kuća, uspjela je da u godini pandemije poveća prodaju i otvori nova tržišta.

“Prodali smo robe više nego što smo mogli da zamislimo. Ono što hoću da istaknem je da je ‘Steko centar’ ove godine imao proizvodnju veću za 53-54 odsto, što je nevjerovatno pod kakvim smo uslovima radili. Sada se pokrenulo tržište Austrije, Slovenije i Hrvatske otvorila se Holandija, a kao novo tržište i Sjedinjene Američke Države ”, navodi Milenko Stevanović, vlasnik firme  “Steko centar” Bijeljina.

“’Steko centar’ je uspio da dogovori proizvodnju za šest mjeseci naredne godine. Uspio je da zadrži broj radnika od prošle godine i dobili smo priliku da zapošljavamo nove radnike”, navodi Stevanović.

U Privrednoj komori RS ističu da je ovo bila dobra godina za drvoprerađivače i dodaju da je najveći problem u ovom sektoru bio nedostatak radne snage.

Prema podacima Vanjskotrgovinske komore BiH, vrijednost izvoza proizvoda drvne industrije je gotovo milijardu maraka. Plasman proizvoda i dalje je veći od uvoza, a izvoz iz mjeseca u mjesec bilježi povećanje.

Izvoz drvenih montažnih kuća u prvoj polovini 2020. godine bio je veći za osam odsto u odnosu na isti period 2019. godine. Predviđanja za 2021. godinu su da će mnoge kompanije iz ovog sektora preispitati i promijeniti lance snabdijevanja i dostave sirovine i gotovih proizvoda, prenosi 6yka.com.

Related posts

BiH su vrhu liste zemalja s najvećom stopom nezaposlenosti mladih

Editor

Gužve pred slovenačkim konzulatom bit će još veće: Od januara minimalna plata u Sloveniji 667 eura

BHD Info Desk Administrator

Politika kočnica ekonomiji: Tuzlanski aerodrom preveze 20 puta više putnika od Banjalučkog

Leave a Comment