BiH

Prijedor: Za kolektivnu dženazu u Kozarcu spremni posmrtni ostaci 12 žrtava

banner

Posmrtni ostaci dvanaest žrtava spremni su za ukop nakon kolektivne dženaze koja će 20. jula biti klanjana u Memorijalnom centru Kamičani u Kozarcu kod Prijedora.

Pripreme za kolektivnu dženazu za 12 ubijenih 1992. godine privode se kraju, a posmrtni ostaci u proteklom periodu ekshumirani iz masovnih grobnica Korićanske stijene, Tomašica, Hrastova Glavica, kao i na lokalitetima Kozarac – Garevci i Jablanica – Prosara, kazala nam je glasnogovornica Instituta za nestale osobe BiH Emza Fazlić.

Najmlađa žrtva koja će naći konačan smiraj ove godine je Fikret Marošlić. On je imao svega 21 godinu kada je ubijen, a njegovi posmrtni ostaci su ekshumirani iz masovne grobnice na Korićanskim stijenama. Zajedno s Fikretom ove godine bit će ukopan i njegov otac Himzo Marošlić, koji je imao 47 godina u momentu smrti. I njegovi posmrtni ostaci su ekshumirani iz masovne grobnice na Korićanskim stijenama. On je ujedno i najstarija žrtva koja će biti ukopana ove godine.

Nakon kolektivne dženaze u Šehidskom mezarju Kamičani i Čarakovo bit će ukopani: Emin Ćoralić, Vasif Mujkanović, Rifet Kahrimanović, Sakib Denić, Hasim Behlić, Mirso Brdar, Ismet Hirkić, Idriz Duračak, Nedžad Fazlić, Samir Merdžić, Himzo Marošlić i Fikret Marošlić.

Tabuti s posmrtnim ostacima identifikovanih 19. jula će biti dovezeni u Memorijalni centar u Kozarcu, a 20. jula će biti organizovano klanjanje bajram-namaza u Čaršijskoj džamiji u Prijedoru, dok će dženaza biti klanjana u 13 sati.

Related posts

Godišnjica zločina nad Hrvatima u Trusini

Urednik BiH Info Desk

Novo Sarajevo: Odbijen prijedlog da se Zvornička preimenuje u ulicu Ivice Osima

BHD Info Desk Administrator

Jesu li bosanskim Hrvatima dani odbrojani?

Urednik BiH Info Desk

Leave a Comment