Pogledi

Ministar pravde BiH Josip Grubeša: Mehmedagić ostaje direktor OSA do okončanja postupka

banner

Zamjenik generalnog direktora Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA) Bosne i Hercegovine Trifko Buha trenutno mijenja 14. jula uhapšenog direktora agencije Osmana Mehmedagića. To propisuje Zakon o upravi BiH.

Tužilaštvo BiH je u četvrtak, 15. jula, zatražilo pritvor za Mehmedagića u vezi s istragom u kojoj se sumnjiči za zloupotrebu položaja ili ovlasti, krivotvorenje isprave i pranje novca.

Mehmedagiću je 2019. godine poništena diploma fakulteta u Banjaluci iz 2007. godine, nakon čega je dostavio dvije diplome. Jedna je bila diploma Američkog univerziteta u BiH, a druga Više škole Pravnog fakulteta u Sarajevu.

Tužioce je zainteresovao podatak da Mehmedagić ranije u svojoj biografiji nije navodio diplomu Američkog univerziteta iz 2013. godine, te je Tužilaštvo BiH pokrenulo istragu.

Pritvor za Mehmedagića je tražen zbog opasnosti da bi boravkom na slobodi “osumnjičeni mogao ometati istragu, prikrivati dokaze, te vršiti utjecaj na svjedoke ili saučesnike”.

Ministar pravde BiH Josip Grubeša za Radio Slobodna Evropa (RSE) kaže kako se novo imenovanje na mjesto direktora OSA-e može razmatrati “samo u slučaju suspenzije ili sličnih okolnosti”. Ova izjava koju je ministar Grubeša, inače HDZ-ov kadar, vrlo je zanimljiva s obzirom na to da iz tabora SDA dolaze informacije da upravo HDZ u koordinaciji sa SNSD-im hapsi Mehmedagića.

“Jedino ako direktor bude spriječen iz nekih razloga da obavlja svoju funkciju, onda se može ići na izbor novog direktora”, kaže Grubeša i dodaje da je Mehmedagić “nevin sve dok mu se ne dokaže krivica”

Direktora Obavještajno-sigurnosne agencije BiH imenuje i razrješava dužnosti Vijeće ministara BiH, na prijedlog predsjedavajućeg i u konsultacijama sa članovima Predsjedništva, Izvršnog odbora i Sigurnosno-obavještajne komisije.

Related posts

SREBRENICE BOLNA RANO 1995-2022

Urednik BiH Info Desk

Balkan u iščekivanju novog njemačkog zakona: Ostajemo bez inženjera, medicinara, zanatlija…

Kako građani preživljavaju – pitanje bez tačnog odgovora

Editor

Leave a Comment