BiH

Ko je novi visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt?

Njemački političar Christian Schmidt preuzeo je danas poziciju visokog predstavnika međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini. Politički predstavnici Srba iz bh. entiteta Republika Srpska izričito ga ne žele, predstavnici Hrvata iz entiteta Federacija BiH općenito nisu zadovoljni angažmanima svih visokih predstavnika, dok su bošnjački politički predstavnici oprezno nastupili prema njemu, ponajviše zbog Schmidtovih dugogodišnjih veza s Hrvatskom, piše Radio Slobodna Evropa.

U Njemačkoj je zapamćen kao političar koji se nije ustručavao donositi i odluke koje su se često doživljavale kontroverznim.

“Oni koji ne donose vlastite odluke neće se nikome ni zamjeriti”, govorio je, naprimjer, Schmidt 2017. godine, obrazlažući zašto je kao ministar poljoprivrede na sastanku s kolegama iz zemalja članica Evropske unije (EU) glasao protiv zvanične odluke njemačke Savezne vlade i kancelarke Angele Merkel.

Vodio kampanju uvođenja što više mesa na školske jelovnike

Schmidt je prije pet godina, usprkos modernim trendovima, vodio kampanju uvođenja što više mesa na školske jelovnike, posebno svinjetine koju su neke škole izbacile iz menze zbog djece muslimana. Slikao se za blagdane kako jede pečenu prasetinu. Također, u trgovinskom ratu s Rusijom inzistirao je da “jedna jabuka na dan, Putin iz kuće van”, pozivajući Nijemce da jedu domaće voće pet puta dnevno i da ne posežu za uvoznim. Inicirao je i pisanje institucionalne povijesti njemačkog Ministarstva poljoprivrede, analize koja je pokazala skrivanu činjenicu da su bivši članovi Nacionalsocijalističke partije Adolfa Hitlera poslije Drugog svjetskog rata nastavili držati većinu rukovodećih pozicija u tom (i drugim ministarstvima) vodeći čak i kadrovsku politiku, piše Radio Slobodna Evropa.

Related posts

NEUM: U hotelima Grand, Zenit zabrana plivanja za žene u burkiniju, u Jadranu nema ograničenja!

Editor

Novo Sarajevo: Odbijen prijedlog da se Zvornička preimenuje u ulicu Ivice Osima

BHD Info Desk Administrator

Nerasvijetljeni zločin: Ko je 8. januara 1993. ubio Hakiju Turajlića

Urednik BiH Info Desk

Leave a Comment