Zanimljivosti

Bijeli golub ponovo (ne)leti 337: TRI „UKAZIVANJA“ U ZVORNIKU


Ili: Prototip „vježbaće“ let * D.K. „gleda“ most * Portret Reufa Mušovića

Preostaju nam još čuda. Oni koji su ovako ili onako krivi za sav jad u Bosni, teško će naći svjetla na kraju tunela. Za „struku“ su, kao i raspamećeni narod. Pokušalo (i) sa jakim energijama mladjahnih gradonačelnika Sarajeva i Banjaluke. I (ne)očekivani fijasko na prvoj ozbiljnijoj prepreci..!

„ZNAKOVITI“ POKLONI: Radje da ja o tom svom- van politike i centara moči- što bi mogao biti prilog boljem i šta se desilo prošlog utorka – lijep rodjendanski poklon i trostruko „znakovito“.

Odlučio da konačno „poradim“ kuću. Našao drugo mjesto za frižider koji je bio natakaren u čošku hodnika- prije rata stajala omanja palma. Onda, haman podsvijest „nanijela“, da prototip Bijelog goluba za nesudjeni OpenArt kao „skulpturu“ smjestim.

To je- to, ali „bola oči“ utičnica i trebalo nekako „maskirati“. Nanovo sišao na prvi sprat, gdje je još neraspakovano sve moje dovezeno iz Skandinavije. Učas riješeno- plavi „frizbi“ savršeno uklopio. Posebno zbog simbolike, pa neka golub „vježba“ za diskom…

Već kako D.K. (svjetski poznato ime iz literature, op.a.) „gleda“ zvornički most je složenije. U dva dana uradio pedesetak fotosa i neka je za sada tajna. I ima- nema veze sa Osmanagićem koji je prvi vidio piramide- pored tolikih Visočana da nikome nije palo na pamet. A kada sam službeno stigao u „izvidnicu“ pretpostavio kome će biti najviše krivo..!

KREČANA I TURIZAM: Oko zvorničkog „ukazivanja“ rano je kuda može navesti- sve je na tanjiru i vrijedi probati. Ovo zbog davnog poziva Jove Rogana, nekadašnjeg gradonačelnika Malog Zvornika.

„Rogan me srdačno dočekao u svome kabinetu. Bila je to ona vrsta spontanih susreta koji su uvijek nosili neke mogućnosti. Brzo sam razumio razlog poziva i u kojem je išlo pravcu. Nakon što je krenuo naširoko o turističkim mogućnostima, toliko ispričanu priču i na jednoj i na drugoj obali, nisam zaboravio da priupitam:

– Čini mi se da ne idu zajedno krečana i turizam – pređoh na ono što me najviše

zanimalo.

Zatekao sam ga i dodadoh:

– Krečna prašina zagađuje i jednu i drugu obalu.

– Postaviće se filteri.

– Tako se uvijek kaže…

Rogan sleže ramenima. Trebao je nešto odgovoriti.

– U ovoj krizi bolje je što se puši dimnjak!

Šta mu je trebalo i da spominje filtere? Već oko turizma to je još složenije. A onda i ja kao s razumijevanjem svedoh:

– Da, da… bolje da se puši…“                                                                                                              („Bijeli cvijet iznad puta“, S.H.)

NEŠTO ZA DUŠU: Krečana više ne radi. Osta bez odgovora pitanje zar je moralo poviše modre Drine i naspram centra Zvornika? Prije pola vijeka zadžabe išla „delegacija“ u Beograd da se žali. A možda bude (i) neke fajde od ruine i osmisli nešto u turističke svrhe.

Čim prodju odmori eto prilike da se sjedne sa gradonačelnicima dva komšijska grada i pokrene jedna svjetlija priča. One ružne, najcrnje valjda je dosta. I nekako „uklopi“ tajanstveni portret Reufa Mušović(dovoljno ako se kaže „Lole“) koji je za vrijeme zaredane ratne pljačke po Beksuji baćen poredkante za smeće. I „drama“ prohujalih godina onog ko ga je uzeo i- na koncu, u povjerenju, meni dat. Prvi naumpali Jovica Marković, Olivera i Petar Spremo i za dušu nešto organizuje. Reuf više nije medju živima- pozove neko od familije i preda slika…

P.S.                                                                                                                        

Kako ko oko griže savjesti. Svaka čast onome što reče da se stidi šta su „njegovi“ počinili u Zvorniku, drugom da je sa Diviča „uzeo“ samo komplet knjiga (!). Nakon rata sreo vlasnika kuće i želio vratiti, a ovaj odmahnuo glavom. A još ne mogu doći sebi šta mi je poslato poštom sa amanetom da „olakša crna zemlja“… (kolumna „Tajna jednog USB-a“).

————–

Objave u funkciji regionalnog projekta u osnivanju DaBudeBolje& GljivaMira; Prenose: portal BHDINFODESK, povremeno portal Oslobodjenje Moja BiH i šalje na preko blizu 100 mail adresa. Fb kontakt: Gljiva Mira; mail: dabudebolje@gmail.com

Nakon verifikacije edukativnog programa, Škole za dječije ambasadore mira u Švedskoj, Sead Hambiralović, osnivač projekta Gljiva Mira, imao je namjeru „poentirati“ na bijenalu OpenArt u Örebru i da njegov Bijeli polub ponovo poleti sa Vasa Torget. Bila je zamisao da se fiksira na visini 20 metara, u sredini devet kružno zasadjenih stabala sličnim platanima, a učenici Tullängsgymnasiet urade prototip. Planirana je dužina tri metra a sa ekspertima „viječano“ oko statike. Problem su bili jaki vjetrovi koji su na otvorenom često lomili eksponate i po svemu razlog negativne odluke organizatora.
Sead nije bio razočaran, pogotovo što je prototip dobio na poklon i odmah misli okrenuo na naše prostore gdje je mnogo preče da poleti…U Hambiralovićevoj kući u Zvorniku bilo je planirano da se otvori muzejska postavka Bijeli golub, sa još dvije propratne izložbene postavke. Da bi se sve smjestilo potrebna je bar dvostruko veća kvadratura, plus znatno viši plafoni. Sve ostaje otvoreno, a rečeno zašto je u hodniku postavljen prototip poviše stepenica.

BHDINFODESK

Related posts

Konkurencija Facebooku: Bez formalnog IT obrazovanja Eniz Vuković kreirao „Closenger“ društvenu mrežu svjetskog nivoa

BHD Info Desk Administrator

Uvoz vode, sokova i piva u BiH veći od izvoza

Editor

Zdravko Mamić: BiH je moja prva domovina, tu ću služiti kaznu

Urednik BiH Info Desk

Leave a Comment