Film/Tv

San Sebastian film festival: U zvaničnom programu film “Earwig” rediteljice Lucile Hadžihalilović

Ovogodišnji, 69. San Sebastian film festival će se održati od 17. do 25. septembra i već je otkriveno nekoliko naziva ostvarenja, uvrštenih u zvaničnu selekciju. Među njima je i treći, dugometražni film “Earwig”, francuske rediteljice Lucile Hadžihalilović.

Porijeklom Sarajka, po ocu Mustafi, sineastica je završila prestižni IDHEC, današnji La Femis, jednu od najpoznatijih filmskih ustanova Starog kontinenta. Njezin kratki, diplomski film “Prva Nonova smrt”/La Première Mort de Nono/ omogućio joj je izlazak iz anonimnosti još 1987. godine. Supruga poznatog argentinskog reditelja Gasparda Noe, koji je i ove godine predstavio dugometražno ostvarenje “Vortex” na Festivalu u Cannesu, Lucile Hadžihalilović je na čelu produkcije “Les Cinémas de la Zone”. Članica je i Kolektiva 50/50, što promoviše žensko-mušku jednakost i različitost porijekla u filmskoj industriji. Nakon nekoliko priznatih i slavljenih kratkih filmova, nadarena sineastica je 2005. godine snimila svoje prvo igrano ostvarenje pod nazivom “Bezazlenost”/Innocence/, predstavivši široj publici danas veoma slavnu glumicu Marion Cotillard. Deceniju kasnije pokazala je “Evoluciju” /Evolution/. Film je u San Sebastianu osvojio Specijalno priznanje žirija, a na Međunarodnom festivalu fantastičnog filma u Gérardmeru 2016. godine, uručena joj je Nagrada kritike.

Književna adaptacija

Novo dugometražno ostvarenje, snimano u Belgiji, je prvi rediteljicin film na engleskom jeziku. Ona je zajedno s Geoffom Foxom, s kojim je sarađivala na svom drugom filmu, napisala i scenario. Zajedno su adaptirali istoimeni roman Briana Catlinga, objavljen 2019. Glavne uloge je povjerila Alexu Lautheru, Paulu Hiltonu, Romoli Garai i Martinu Versetu. Producenti su Jean des Forêts iz francuske kuće Petit Film i Englez Andy Starke, iz produkcije Anti Worlds.

Iako počinje iza poznate, venecijanske Mostre i Toronto film festivala, San Sebastian se oglašava moćnom manifestacijom sedme umjetnosti, zahvaljujući poznatim i nadarenim rediteljima poput Terencea Daviesa, Carlosa Saure, Zhanga Jia, Iciara Bollaina, Fernanda Leona de Aranoa, Claire Simon ili Claudie Llos i plejade mladih i ambicioznih sineasta.

Džana Mujadžić

Related posts

“Konačna sloboda” najbolji igrani film 27. Sarajevo Film Festivala

Editor

Nenad Dizdarević filmski reditelj: Moja želja je bila da se vratim u Sarajevo i da tu nešto napravim

Urednik BiH Info Desk

Zvanično: Film ‘Quo vadis, Aida’ u utrci za Oscara

Editor

Leave a Comment