Zdravlje

Lijekovi za sve koje uvijek treba imati u kući

banner

U svakoj kući treba da se nađu lijekovi i medicinski preparati za koje oduvijek znamo da su nekako – za sve, poput jekoderma, Pavlovićeve masti, brufena, flogocida. I za cijelu porodicu. Pomažu i kad se opečemo, i kad izgorimo na suncu, i kad se beba ojede, i kad nas izujedaju komarci, i kad nas prosto sve boli.

Jekoderm

Čuvena mast jekoderm se primjenjuje za njegu kože, prije svega kad izgorimo na suncu. Dobra je i za zdravu, osjetljivu kožu, zatim kod iritacija i ojeda, posebno na pregibima, izazvanih trenjem ili prekomjernim znojenjem, kao i kod iritacija i ojeda kože beba. Pomaže i za njegu suve, perutave i ispucale kože.

Flogocid

Prvenstveno je namijenjena za tretiranje dekubitusa, tj. rana od dugog ležanja, a zatim za ekceme, za hemoroide, kod uraslih dlaka i noktiju. Pomaže i kad iskoči bubuljica ili se pojavi akna, kad se kod beba jave crvenilo i osip kože. Flogocid je dobar i za opekotine i promrzline, a i umiruje svrab, otok i peckanje kod ujeda insekata.

Sinopen

Ono što je nekada bio fenergan, danas je sinopen – sredstvo za cijelu porodicu koje pomaže kod ujeda insekata. Dakle, kad vas izujedaju komarci i ostale napasti, od pomoći može da bude krema koja i nema baš primaljiv miris, ali radi posao. Sadrži antihistaminik koji sprječava alergijske reakcije. Sinopen mast smiruje, odnosno uklanja svrab već desetak minuta nakon primjene, pa ima lokalno anestetsko djelovanje.

Šaljić, Jomelop

Jomelop je nadaleko čuvena mast od etarskih ulja i ekstrakata lekovitog bilja koja ima antiupalno, antimikrobno, analgetičko dejstvo. Sadrži i pčelinji vosak i maslinovo ulje, pa potpomaže brže zarastanje rana, pomaže kod opekotina i kod ožiljaka. Posebno je dragocjen roditeljima s malom djecom.

Pavlovićeva mast

Koristi se za svakodnevnu njegu i zaštitu kože bebe kako bi se spriječio kontakt sastojaka urina, znoja i fecesa sa nježnom i osjetljivom bebinom kožom.
Pored toga, štiti bebinu kožu od isušivanja i vlaži je. Danas je na tržištu nebrojeno kremica i preparata za njegu bebe, ali Pavlovićeva mast je ostala i dalje sinonim za kvalitet. Ova mast ima i antiupalno, umirujuće i blago antiseptično djelovanje na osjetljivu kožu beba.

Hidrociklin

Hidrociklin mast je antibiotik za dermatološku primjenu. Smanjuje zapaljenja na koži, otoke, bol i svrab. Obično se koristi za liječenje ekcema, alergijskih zapaljenskih promjena na koži poslije kontakta sa nekim kozmetičkim preparatima, biljkama ili medikamentima, zatim pomaže kod alergijskog kontaktnog dermatitisa, kod uboda insekta.

Brufen

Brufen je postao sinonim za lijek koji pomaže kad nešto zaboli. Pripada grupi lijekova sa analgetskim i antiupalnim dejstvom. Koristi se za otklanjanje blagih do umjerenih bolova i upale kod osteoartritisa, reumatoidnog artritisa, otečenih zglobova, tetiva, bolova u donjem dijelu leđa, kod povreda mekog tkiva kao što su uganuća i istegnuća. Brufen tablete se takođe mogu upotrebljavati u terapiji bolnih stanja poput zubobolje, bolova nakon operativnih zahvata, bolnih menstruacija i glavobolje (uključujući migrenu).

Panadol

Panadol je blag analgetik i antipiretik – lijek koji obično uzmemo kad imamo temperaturu ili osjećamo bolove. Preporučuje se za kratkotrajno liječenje glavobolje, bolova u kostima i mišićima, menstrualnih bolova, zubobolje i za liječenje simtoma prehlade i gripa.

Može se koristiti i kod blagih do umjerenih bolova povezanih sa osteoartritisom, koji je dijagnosticirao ljekar.

Prije upotrebe bilo kod medicinskog preparata ili lijeka posavjetujte se sa ljekarom ili farmaceutom.

Related posts

Koronavirus: EU zatvarila vanjske granica na 30 dana

Urednik BiH Info Desk

Šta ne treba raditi nakon vakcinacije protiv covida-19

BHD Info Desk Administrator

Najpopularniji recept koji topi masti, jača srce, smanjuje holesterol, čisti krv

Editor

Leave a Comment