Zdravlje

Koronavirus: U Njemačkoj na snazi tzv. “3G” pravilo

U Njemačkoj je u ponedjeljak u svim saveznim pokrajinama na snagu stupilo tzv. “3G” pravilo po kojem u javne prostore mogu ući samo oni koji dokažu da su vakcinisani, preboljeli koronavirus ili predoče negativni test.

Pravilo “3G” vrijedi u svim javnim ustanovama, kinima, pozorištima, bazenima, restoranima te uslužnim djelatnostima gdje nije moguće održavati razmak poput frizera ili pedikera.

U hotelima će oni koji nisu vakcinisani ili preboljeli koronavirus svaka tri dana morati predočiti negativni test.

Gradovi i opštine mogu ova pravila izuzeti ako sedmodnevna incidencija u jednom okrugu na prelazi vrijednost od 35. Obveza nošenja maske i održavanja razmaka u maloprodaji i javnom prijevozu ostaje na snazi za sve bez obzira radi li se o vakcinisanim, onima koji su preboljeli koronavirus ili negativno testiranima.

Povećava se pritisak na nevakcinisane

Pritisak na nevakcinisane će se povećati od 11. oktobra od kada država više neće preuzimati troškove antigenog testiranja koji su sada besplatni. Na sastanku savezne i pokrajinskih vlada početkom kolovoza je zaključeno kako sada, kada svatko tko se može vakcinisati ima pristup vakcinama, financiranje testiranja više nije opravdano.

Njemački ministar zdravstva Jens Spahn najavio je u ponedjeljak kako odlučujuća za daljnje mjere protiv koronavirusa više neće biti incidencija nago broj hospitaliziranih pacijenata koji su oboljeli od koronavirusa.

BHDINFODESK

Related posts

Koronavirus: EU zatvarila vanjske granica na 30 dana

Urednik BiH Info Desk

Italija: Covid-potvrda potrebna i za vozove, avione, trajekte i autobuse

Urednik BiH Info Desk

Predsjednik Italije Sergio Mattarella odlikovao Martinu Mlinarević Sopta

BHD Info Desk Administrator

Leave a Comment