Zdravlje

Italija: Covid-potvrda potrebna i za vozove, avione, trajekte i autobuse

banner

Italija je u srijedu proširila upotrebu covid potvrde, pa je ona postala obavezna za putovanje brzim vozovima, avionima, trajektima i međuregionalnim autobusima.

Tzv. zelena potvrda je dokument u digitalnom ili papirnatom obliku koja dokazuje je li osoba primila barem jednu dozu vakcine protiv covida-19, je li negativna na testu ili se nedavno oporavila od virusa.

Premijer Mario Draghi uveo ju je ranije tokom ljeta kako bi pokušao potaknuti ljude na vakcinisanje. U početku je bila potrebna za ulaz u brojna kulturna i rekreacijska mjesta, ali se njen obim postupno širio.

Ta je mjera izazvala proteste nekih Italijana koji kažu da je to gušenje sloboda i prijete da će blokirati željeznički saobraćaj na protestima najavljenima za kasnije u srijedu.

Međutim, budući da je 70,1 posto svih Italijana starijih od 12 godina potpuno vakcinisano, čini se da velika većina ljudi podržava vakcinisanje i zelene propusnice.

Vlada je već rekla da će propusnica biti potrebna nastavnicima kada se škole ponovno otvore ovog mjeseca nakon ljetnih praznika. Prošle sedmice, dužnosnici su rekli da razmišljaju o proširenju mjere na sve koji rade u javnim uredima ili supermarketima.

U Italiji je od pandemije prošle godine od koronavirusa umrlo 129.221 osoba, što je drugi najveći broj smrtnih slučajeva u Evropi nakon Britanije.

Izvor: Hina

Related posts

Šta je zdravije jutarnje ili večernje tuširanje?

Editor

Ubrzan način života jedan od glavnih uzročnika bolesti štitne žlijezde

Učenice iz Tuzle izumile alternativni lijek za upalu pluća

Editor

Leave a Comment