Zdravlje

Italija: Covid-potvrda potrebna i za vozove, avione, trajekte i autobuse

Italija je u srijedu proširila upotrebu covid potvrde, pa je ona postala obavezna za putovanje brzim vozovima, avionima, trajektima i međuregionalnim autobusima.

Tzv. zelena potvrda je dokument u digitalnom ili papirnatom obliku koja dokazuje je li osoba primila barem jednu dozu vakcine protiv covida-19, je li negativna na testu ili se nedavno oporavila od virusa.

Premijer Mario Draghi uveo ju je ranije tokom ljeta kako bi pokušao potaknuti ljude na vakcinisanje. U početku je bila potrebna za ulaz u brojna kulturna i rekreacijska mjesta, ali se njen obim postupno širio.

Ta je mjera izazvala proteste nekih Italijana koji kažu da je to gušenje sloboda i prijete da će blokirati željeznički saobraćaj na protestima najavljenima za kasnije u srijedu.

Međutim, budući da je 70,1 posto svih Italijana starijih od 12 godina potpuno vakcinisano, čini se da velika većina ljudi podržava vakcinisanje i zelene propusnice.

Vlada je već rekla da će propusnica biti potrebna nastavnicima kada se škole ponovno otvore ovog mjeseca nakon ljetnih praznika. Prošle sedmice, dužnosnici su rekli da razmišljaju o proširenju mjere na sve koji rade u javnim uredima ili supermarketima.

U Italiji je od pandemije prošle godine od koronavirusa umrlo 129.221 osoba, što je drugi najveći broj smrtnih slučajeva u Evropi nakon Britanije.

Izvor: Hina

Related posts

Sarajevo: Javne ličnosti u Sarajevu od nadležnih traže hitne mjere za sprečavanje širenja koronavirusa

Editor

Koronavirus: U Njemačkoj na snazi tzv. “3G” pravilo

Urednik BiH Info Desk

Prepoznajte razliku: Blagi i teški simptomi korone

Editor

Leave a Comment