Društvo

Bijeli golub ponovo (ne)leti 342: KRALJ MUJO

banner

Piše: Sead Hambiralović

Ne manjka u Tuzli velikana: bronzani Tito na Banji okružen herojima iz „onog“ rata, bosanski kralj Tvrtko na sred parka, Ismet i Meša stotinjak metara dalje, pored BKC-a monumentalni Husinski rudar. (E sad- oko rudaraaa poznato koliko su bili na cijeni „onih vremena – nezaobilazni za „slikanje“- danas bolje izostaviti!).

Još su dva pomalo problematična „velikana“- „Faraon“ u Gradskoj upravi- nadjeli oni kojima nije po volji i nešto dodati kasnije. Već „Kralj Panonike“ u „turističke svrhe“, penzioner Mujo Sinanović (94) titulu može objesiti mačku o rep. Istina pažnje ne manjka- ima besplatnu godišnju ulaznicu, a svakog ljeta od Uprave slanih jezera dobije rodjendanski poklon.

PRIĆE SA PANONIKE: Pisano da sam pred završetkom knjige. Posljednja biće Kralj Mujo. Kao i oko „problema“ zašto sam odbio „kompromisan“ prijedlag za podršku oko štampe i (ne)opravdano zainatio- jedino sve u „paketu“! Dovoljno predložio za početak i nije valjda „strah“ da ću koga preteći(?!). Ma daaaj, „takmičio“ se u jaćoj konkurenciji- navesti Leirvik, pa Bergen, EU grad kulture i turizma, potom Örebro i šta je sve prihvaćano.

Ne umijemo mi da objedinjujemo, iskren respekt za ono što je dobro i može li nadograditi. Obaška dijaspora kako (ne)prolazi kada pretekne srca za rodnom grudom. (Nakon nedavno „frljaknute kritike“ i omalovažavanja o tome u narednoj kolumni).

Na isteku sezone na „red“ je došao (i) Mujo. Ta priča je kruna i jedino pripaziti da ne navede na šalu i kako već znamo. Dobro izvagati, kao o anegdoti oko opklade na zadnjem slanom jezeru. Komotno mogla prepričati, ali u tom slučaju bračni par (supruga je Tuzlanka) moguće više nikada ne bi došli iz jedne EU zemalje. Nekako našao rješenje- valjaće još obazrivije oko „kralja“ i bolje naviti na „šire“.

A vlast je vlast, i oni što su s razlogom uz- da ne natakare da sam nešto protiv Tuzle! Ni slučajno! Nije do mene da sam nedavno bio prinudjen štancati onaj feljton od 12 nastavaka, plus jedan- kao naravoučenije. Niko nije reagovao- znači- tako je, kako je. Meže biti u „prednosti“- skrojen kao podijeljena Bosna i Hercegovina- na dva grada zahvaljujući roditeljskoj liniji, omjerom: Zvornik 51, Tuzla 49. I pride dodati iskustva- živio, hodao, radio u tri skandinavska grada.

(NE)OČEKIVANI BUMERANG: I da ne bude zabune- nisam uz one koji non- stop „pobjedjuju“ na izborima, ponajviše konceptom koji je ostavio prijašnji gradonačelnik. Onda, negdje se daju „sendviči“ ili druga džabana – u Tuzli potpomognu (i) jeftine penzionerske karte za slana jezera. Uz one sam koje sam sreo na davnoj izložbi Sabine Hauge. Pisano, posebno što se skupljaju u galeriji akademika prof.dr. Envera Mandžića.

Već oko famoznog „ne/prijema“ više nemam želje. Sve rečeno u feljtonu. A ne radujem zbog haman nebeske kazne- bumeranga da je bilo preče primiti malog iz Banjaluke i kako se politički i ljudski obilo o glavu domaćina..! Ovo zbog protokolarne „pobjede“ mladjahnog gradonačelnika koji je izbjegao „nezgodnu“(?) posjetu mjesta stradale tuzlanske mladosti. Njemu se smješka „svijetla“ politika budućnost, a onih 71 što počivaju na Banji, tugo naša, (i) bolje da takvi ostave na miru.

Ispade po onoj: car (faraon) je go. Već što je (i) na fotosu Kralj Panonike- ima opravdanje! Zato će priča iz naslova zaći mnogo dublje i ni slučajno korespondirati sa junakom iz vica. Posebno zbog poštovanja godina penzionera Muje Sinanovića od koga se ima šta čuti i naučiti.

Oko nekih tuzlanskih pitanja trebalo bi da imaju težinu skandinavske reference Seada Hambiralovića. Kao i prijeratne- pored ostalog, bio rukovodilac službe informisanja i propagande u jednoj od naših najjačnih izvoznih kompanija, Energoinvestovoj Tvornici glinice Birač u Zvorniku,
Prema njegovom mišljenju „imenovanje“ Muje Sinanovića za Kralja Panonike je dobra prilika za još ponešto. Puštanje duge kose i vezivanja „repa“ vjerovatno ima svoje. Kako za koga ostavlja utisak ali pretiće važnije. Prilikom prvog susreta odmah su bili na istom talasu oko zdravstvene strane slanih jezera. Sinanović je zapazio i napokon upoznao „čovjeka koji hoda bos“. Ovjekovječeno u kadru iz zraka dronom na reklamnom filmu gdje Sead ide plavom stazom drugog jezera. A pisao kako već tri godine „izučava“ ovaj kompleks sa više „strana“. I olakšano- na jednom mjestu skoro cijela BiH i dosta turista sa strane.
Ponovo se sreli u subotu. Pošto je sezona završena, ležaljke spakovane pa su „poravnaili“ u hladu suncobrana. Foto: S.H.

­­­­­­__

Objave u funkciji regionalnog projekta u osnivanju DaBudeBolje& GljivaMira; Prenose: portal BHDINFODESK, povremeno portal Oslobodjenje Moja BiH i šalje na preko 100 mail adresa. Fb kontakt: Gljiva Mira; mail: dabudebolje@gmail.com

Related posts

RTRS kažnjen sa 12.000 KM zbog laži o masakru na Kapiji

BHD Info Desk Administrator

MEMORIJALNI CENTAR SREBRENICA PREDSTAVIO ZVANIČNI VIDEO OBILJEŽAVANJA 25. GODIŠNJICE GENOCIDA

Editor

Egipćanka Fatma Ashraf naučila bosanski jezik i prije dolaska u BiH

Leave a Comment