Pogledi

IGK: Probosanskohercegovačke snage moraju krenuti u odbranu državnog subjektiviteta BiH

banner

Institut za istraživanje genocida Kanada (IGK) oglasio se povodom simpozijuma u Njemačkoj o Bosni i Hercegovini, saopštenje prenosimo u cjelosti.

„Kako odgojiti mlade bosanskohercegovačke generacije da ne razmišljaju u istorijskim narativima svoje etničke grupe“ i roditelje pitaju šta su radili tokom rata? Na to, kako je rekao na simpozijumu o Bosni i Hercegovini u Njemačkoj, visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt se traži odgovor.

Prošlost u Bosni i Hercegovini ne treba određivati budućnost, ali definitivno istina o osvajačkim ratovima – zločinima protiv mira i sigurnosti čovječanstva, odnosno o dvostrukoj agresiji na Republiku Bosnu i Hercegovinu i planiranom i sistematski osmišljenom genocidu nad evropskim narodom – Bošnjacima, zbog njihove nacionalne, etničke i vjerske grupe kao takve, treba i mora da određuje bolju bosanskohercegovačku državu i društvo. Antibosanske, antibošnjačke, antiislamske, antimuslimanske i ancivilizacijske politike su označene na simpoziju u Njemačkoj na kome je učestvovao i visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Christian Schmidt. Prisustvo visokog predstavnika na navedenom njemačkom simpoziju i njegova šutnja kod anticivilizacijske revizije historijskih, naučnih i sudskih činjenica o genocidu u Srebrenici od stane njemačke istoričarke i profesorice sa Univerziteta u Minhenu Marie-Janine Calic je zabrinjavajuće. Negirajući genocid u Srebrenici profesorica je obilježavanje tog največeg zločina poslije holokausta u Evropi označila kao “Bošnjački nacionalistički projekat”. Negirajući genocid u Srebrenici nad Bošnjacima kao evropskom narodu, profesorica negira i taj zločin, ali i sve druge zločine uključujući i holokaust nad Jevrejima kao takođe evropskom narodu. Kakav sunovrat profesorice čije negiranje genocida u Srebrenici će završiti na historijskom smetlištu. Visoki predstavnik je morao intervenisati na anticivilizacijski, ne akademski govor profesorice koji je ponizio žrtve genocida, ali i međunarodno, pravo, međunarodne institucije, međunarodne sudove, Ujedinjene nacije.

Trgovanje političkim revizionizmom koje se sve više i snažnije radi u svijetskim političkim centrima i koje je dobro pomognuto od antibosanske Dodikove i Čovićeve para diplomatije, naime u najvažnijim svijetskim politčkim centrima moći sjede Dodikovi i Čovićevi diplomate koji predstavljuju njihove antibosanske politike, treba i mora biti snažna poluga strateškog ujedinjenja bosanskohercegovačke koalicije. Jer se bitka za Bosnu i Hercegovinu prvo dobiva na polju istine, pravde i instiucionalne kulture sjećanja, zajedno sa evroatlanskim integracijama.

Zalaganje visokog predstavnika za sektaški izborni sistem sa partijskim zahtijevima Čovića i blagonaklon odnos prema separatističim težnjama Dodika uz potpunu netačnu i anticivilizacijsku konstataciju da Bosna i Hercegovina postaje “muslimansko ostrvo” je alarmantni znak da probosanskohercegovačke snage u Bosni i Hercegovini, a posebvno u dijaspori moraju snažno i jedinstveno krenuti u strategijsku odbranu teritorijalnog integriteta, suvereniteta, političkog i državnog subjektiviteta države Bosne i Hercegovine. A ta borba mora početi znalačkim raskrinkavanjem negatora genocida, negatora sudskih, historijskih i naučnih činjenica, negatora države Bosne i Hercegovine i njenih bitnih jezičkih, tradicijskih i kulturoloških vrijednosti, borbom za istinu, pravdu i kulturu sjećanja i za ubrzanu evroatalansku intgraciju.

Emir Ramić / Institut za istraživanje genocida Kanada

Related posts

Balkan u iščekivanju novog njemačkog zakona: Ostajemo bez inženjera, medicinara, zanatlija…

POGLED IZ CRNE GORE: SJEĆANJE NA GENOCID U SREBRENICI (1995-2023)

Urednik BiH Info Desk

Bošnjaci kao balkanski Kurdi: Je li problem u Bogu kojem se mole?

BHD Info Desk Administrator

Leave a Comment