BiH dijaspora

DW O USPJEHU ADMIRA SULJIĆA U HRVATSKOJ: Vaš drek, naš kruh!

U potrazi za boljim životom, Bosanac Admir Suljić se 2000. godine doselio u susednu Hrvatsku. Nekada siromašni keramičar mesecima je spavao pod mostom, a danas je vlasnik pet firmi sa 60 zaposlenih.

Admir Suljić osnovao je firmu “Vaš drek, naš kruh” koja se bavi odštopavanjem kanalizacijskih cijevi 365 dana u godini. Ovaj keramičar po struci dobro slaže pločice, a još bolje marketinške slogane. Taj talent ga je doveo do poslovnog uspjeha.

“Ja sam postigao poslovnu reklamu. Ne može proći kombi, a da ga ne vidite i ne zapamtite”, kaže Admir za Deutsche Welle: „Vaš drek, naš kruh!“ | Evropa | DW | 10.09.2021

Ali njegovi snovi o poslovnom uspjehu rođeni su na tvrdom ležaju. S posuđenim tenisicama i s nekoliko desetaka maraka u džepu u Hrvatsku se u trećem pokušaju doselio 2000. godine.

“Spavao sam pod mostom. To su bili dani, mjeseci i godine kojih se niko normalan ne bi volio sjećati, a kamoli prepričavati”.

Danas je vlasnik pet firmi u Hrvatskoj s ukupno 60-ak zaposlenika.

Unatoč trnovitom putu, vedrinu i smisao za humor nije izgubio.

“Pitaju me što sam ostao u Zagrebu. Na to odgovaram da nisam mogao dalje od Bregane s bosanskim pasošem”.

Admir radi ono što drugi ne žele, a manjak radnika u Hrvatskoj za njega znači više posla. Osim hitnih kanalizacijskih intervencija, njegove firme se bave stolarijom i postavljanjem uređaja za hlađenje, sve uz pripadajuće slogane kao što su:

“Mi radimo kolijevke, vi radite djecu” i druge.

No Admir je iskusio i tamnu stranu uspjeha.

“Ja Bosanac, što sam došao u Hrvatsku, u njegovu državu, njemu određivati pravila igre. Taj naš balkanski mentalni sklop, kad ga pogledaš iz stotinu kuteva, ne znaš s čime ga usporediti. Ali općenito u Hrvatskoj onaj čovjek koji se trudi, koji radi, koji stvara, on ima najviše problema”, govori Admir Suljić.

Uspješni gastarbajter i na rodnoj grudi širi svoje carstvo, a u Hrvatskoj je prije nekoliko godina prešao na “mirisniji biznis” – otvorio frizerski i kozmetički salon. Ali Admir nikad nije imao problema što se bavi smrdljivim poslom jer kako kaže “Novac ima poseban miris. I svima je privlačan i svima miriše”.

A Admir očito ima nos za njega.

Related posts

Susreti Bošnjaka Norveške: FUDBAL, PJESMA I DRUŽENJE

BHD Info Desk Administrator

Ugodno čitanje: Sabah list Sabora bošnjačkih asocijacija Hrvatske

BHD Info Desk Administrator

IGK: Gospodine Kajganiću kada će Tužilaštvo procesuirati antiustavno obilježavanje dana RS

BHD Info Desk Administrator

Leave a Comment