BiH dijaspora

U Hrvatskoj počeo popis stanovništva: Traje kampanja “Ja sam Bošnjak!“

U Hrvatskoj od danas do 17. oktobra, pod sloganom “Stvorimo zajedno sliku Hrvatske”, traje popis stanovništva, kućanstava i stanova – najopsežnije i najsloženije statističko istraživanje koje će po prvi put, u dvije faze, biti provedeno “bez papira”, odnosno potpuno digitalno.

Povodom toga ujedinjene bošnjačke organizacije u Hrvatskoj prvi put su pokrenule kampanju informiranja javnosti za popis stanovništva “Ja sam Bošnjak!“ s ciljem informiranja javnost o važnosti izjašnjavanja Bošnjaka prema odrednicama njihovog nacionalnog identiteta.

Vijeće bošnjačke nacionalne manjine Grada Zagreba (VBNMGZ) predstavilo je kampanju “Ja sam Bošnjak!“, koja uz podizanje svijesti svih pripadnika ove nacionalne manjine, naglasak ima na informiranju pripadnika bošnjačke nacionalne manjine koji se još uvijek nacionalno izjašnjavaju kao Muslimani.

Predstavnici Bošnjaka u Hrvatskoj pozvali su sve Bošnjake da se na predstojećem popisu stanovništva izjasne kao Bošnjaci te da kao svoj materinski jezik naznače bosanski jezik, jer tako stječu građanska i politička prava zagarantirana Ustavom Republike Hrvatske.

Kampanja će se provoditi putem velikih bilboarda, posebno u regijama i mjestima s više Bošnjaka, volonteri će pomagati na terenu, provodit će se putem digitalnih platformi, letcima koji će biti distribuirani, a putem pošte na pojedine adrese dostavljat će se posebno tiskani broj “Bošnjačkog glasa”.

Popis stanovništva, kućanstava i stanova u Republici Hrvatskoj provodit će se u dvije faze. Prva će se odvijati od 13. do 26. rujna 2021. godine samostalnim popisivanjem stanovništva kroz elektronički sustav e-Građani, dok će se druga vršiti na konvencionalan način, putem osobnog intervjua popisivača sa stanovništvom u periodu od 27. rujna do 17. listopada 2021.

U upitniku 60-ak pitanja, svi popisni podaci su službena tajna

Građani će u prvoj fazi, samopopisivanjem, moći popuniti upitnik o svom stanu i kućanstvu, a u njemu je ukupno šezdesetak pitanja na koja odgovara jedna osoba iz kućanstva.

Pravilo je samopopisivanja, naime, jedna vjerodajnica – jedno kućanstvo. Što znači da, ako se i više članova u kućanstvu koristi sustavom e-Građanima, samo jedan član kućanstva popisuje ostale članove, kućanstvo i stan.

Nakon uspješnog ispunjavanja upitnika, zaključavanja i slanja, e-ispitanik će dobiti kontrolnu šifru koju treba zapisati, spremiti i čuvati do druge faze terenskog popisivanja kada će ju predati popisivaču.

Jedinstvene šifre moguće je osobno uručiti popisivaču kada on dođe na adresu, a može ju se i ispisati te ostaviti na vidljivu mjestu kako bi je popisivač mogao preuzeti.

Popisivači na terenu zaduženi su za određene popisne krugove, a jedna osoba može joj dati vlastite podatke, podatke o stanu i kućanstvu te podatke za sve članove kućanstva.

Ako su u trenutku popisivanja prisutni i ostali članovi kućanstva, svaka osoba može popisivaču dati vlastite podatke.

Popisom neće biti popisivani građani u iseljeništvu – svrha popisa nije popisivanje svih državljana neke države u svijetu, nego popisivanje stanovništva koje živi u državi prema strogo određenim međunarodnim definicijama.

Svi popisni podaci su službena tajna, iskazuju se u obliku u kojem statističku jedinicu nije moguće identificirati ni izravno niti neizravno te ne mogu biti podloga za utvrđivanje bilo kakvih prava i obveza, kao što su upravne, pravne ili porezne svrhe, ili za bilo kakvu provjeru.

Cilj je popisa utvrditi podatke o broju i prostornom rasporedu stanovništva, njegovim osnovnim demografskim, obrazovnim, migracijskim, ekonomskim i drugim obilježjima te o obilježjima kućanstava i stanova, a njegovi rezultati služe i za analizu promjena u odnosu na prethodne popise te za prognoze budućih kretanja.

Popis se provodi prema stanju na dan 31. kolovoza 2021. u 24 sata, što se smatra referentnim trenutkom.

Angažirano 8000 popisivača i 1100 kontrolora

U provedbi popisa bit će angažirano oko 8000 popisivača, 1100 kontrolora, 170 instruktora i 45 koordinatora, a osim njih bit će angažirani i članovi županijskih popisnih povjerenstava, ispostava i popisnih centara, tako da će sveukupno biti angažirano oko 9500 osoba.

Popisuje se fizičke osobe koje su državljani Hrvatske, strani državljani i osobe bez državljanstva koje imaju prebivalište u Hrvatskoj, te osobe koje u referentnom trenutku imaju boravište u Hrvatskoj.

Prvi rezultati bit će objavljeni najkasnije 60 dana od završetka popisivanja, a konačni rezultati bit će objavljeni prema programima publiciranja i kalendarima objavljivanja statističkih podataka Državnog zavoda za statistiku.

Agencije

Related posts

Oglasio se smijenjeni muftija Osman ef. Kozlić: Zamolio Allaha da ga zaštiti od zulumćara

Editor

Goga Sarić i Elmir Prevljak/ Interesantno je živjeti na relaciji Bosna i Hercegovina – Holandija

Editor

Oslo: BiH građjani u Norveškoj podržali manifestaciju “The world for Bosnia and Herzegovina”

Editor

Leave a Comment