BiH dijaspora

Düsseldorf: Hatme za 32 učenika

Džematlije IKC Düsseldorf proteklog vikenda su svjedočili velikom događaju kakvog skoro četrdesetogodišnja historija ovog džemata ne pamti.

I pored ograničenja i okolnosti u kojima se cijelo čovječanstvo našlo, volja grupe čestitih pregaoca ovog džemata je bila istinski velika i pokazala je da za postizanje dobra otežavajuće okolnosti nisu prepreka.

Ovaj džemat je danas na čelu sa imamom mr. Muamer-ef. Mujarićem i Roditeljskim vijećem pripremio hatme za 32 učenika. Prisustvovalo je 30, a dva učenika su izostala zbog nepredviđenih okolnosti.

U današnjim hatmama učestvovale su dvije grupe učenika: mlađi uzrast koji je uspješno okončao hatmu i ostvario izuzetan nivo znanja, i stariji uzrast kojima je ovo završna hatma mektepskog uzrasta.

Ovom događaju su pristustvovali i roditelji učenika, koji su teško mogli sakriti svoje suze ponosa i radosti.

Za sve učenike su obezbijeđeni pokloni koji sa sobom nose vrijedne poruke o našoj budućnosti, tradiciji i identitetu.

– Ono što je interesantno u aktivnostima ovog džemata jeste predan rad sa omladinom. To je u protekloj nastavnoj godini podrazumijevalo rad u deset grupa sa učenicima do 15 godina, rad sa omladinskim kolektivom od 15 do 20 godina starosti i koji ima svoja četiri koordinatora (dva muškarca i dvije
djevojke) i koji broji 31 omladinca, te rad sa grupom od 20 do 35 godina koja broji 55 registrovanih članova, a koje predvodi koordinator koji je i aktivni član Izvršnog odbora – pojasnio je ef. Mujarić za Preporod.info.

Nakon svečanosti upriličen je i kraći defile i slikanje u parku sa učesnicima hatmi, što je s oduševljenjem praćeno od strane prolaznika i mještana Unterbilka.

(Preporod.info)

Related posts

Predsjednik Biden odgovorio na pisma bh. dijaspore

Editor

Salzburg: Austrijska policija je uhapsila osumnjičenog za ubistvo Samira Halkića

Editor

Melburn: FC Bosna organizovala druženje Bosanaca i Hercegovaca

Leave a Comment