BiH

SIPA uhapsila dva granična policajca i posrednika, za prijem kadeta traženo i do 20.000 maraka

banner

Pripadnici Državne agencije za istragu i zaštitu (SIPA) od jutros pretresaju prostorije Granične policije u Kantonu Sarajevo i Srednjobosanskom kantonu. Uhapšene su tri osobe.

Kako je za rekla portparolka SIPA-e Jelena Miovčić, uhapšena su dvojica policijskih službenika Granučne policije BiH i jedan građanin koji se sumnjiči za posrednovanje.

Akcija se provodi po nalogu Tužilaštva BiH i Suda BiH, a na terenu je desetine policijskih službenika SIPA-e.

Uhapšene osobe se terete za krivična djela Zloupotreba položaja u vezi sa primanjem dara.

“Osumnjičeni se terete da su tokom 2020. i 2021. godine zahtjevali i primili određeni novčani iznos, kako bi osigurali prijem u radni odnos u Graničnu policiju Bosne i Hercegovine. U toku su pretresi objekata na više lokacija s ciljem pronalaženja i privremenog oduzimanja predmeta koji mogu poslužiti kao dokaz u daljem postupku. Aktivnosti se realizuju po naredbama Suda Bosne i Hercegovine i Tužilaštva Bosne i Hercegovine, uz podršku Obavještajno sigurnosne agencije Bosne i Hercegovine, Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova Srednjobosanskog kantona, Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo, Policijske uprave Istočno Sarajevo i Policijske uprave Posušje”, saopćeno je iz SIPA-e.

Osobe lišene slobode će biti sprovedene u prostorije Državne agencije za istrage i zaštitu radi kriminalističke obrade, nakon čega će, uz izvještaj o počinjenom krivičnom djelu i počiniocu biti predata Tužilaštvu Bosne i Hercegovine na dalje postupanje.

Radio Sarajevo saznaje da su zbog sumnje u koruptivne aktivnosti tokom prijema kadeta uhapšene tri osobe. Prema saznanjima hapšeni su Đorđe Kusmuk, Ivica Sabljo i Rejhan Raković.
Kako saznajemo za prijem kadeta traženo je između 15.000 i 20.000 maraka. Prema saznanjima portala pet članova je bilo u Komisiji za prijem kadeta u Graničnu policiju, u Komisiji su bili još dva člana iz Ministarstva sigurnosti BiH.

Kako prenosi Patria tri člana Komisije za prijem kadeta u GP BiH koji su danas lišena slobode, a radi se o Rejhanu Rakoviću, Ivici Sablji i Đorđu Kusmuku, a radi se ljudima od povjerenja direktora GP BiH Zorana Galića koje je čak i nagradio priznanjima na ceremoniji 7. juna 2021. godine iako ministar sigurnosti BiH Selmo Cikotić nije odobrio spisak i dodjelu priznanja.

Upravo na prijedlog Galića nagradu Policijska medalja za hrabrost dobili su Rejhan Raković i Nermin Burzić. Za Srebrenu policijsku značku predložio je Đorđa Kusmuka, komandira Jedinice za nadzor i osmatranje. 

Related posts

PLAMEN ŽIVOTA U SRCU VIKICE ČAĐO

BHD Info Desk Administrator

Univerzitet u Tuzli prvi u BiH dobio klastersku akreditaciju za studijske programe za bosanski i engleski jezik

BHD Info Desk Administrator

Gradovi u BiH pripremili bogate programe, izdvojili i vrtoglave cifre za najluđu noć

Editor

Leave a Comment