Dopunske škole

Mladi robotičari iz BiH lansirali satelit u atmosferu: Sve savršeno radi

Bosanskohercegovački tim koji učestvuje na Robotičkoj olimpijadi, koja traje od 27. juna i odvija se na online platformi zbog pandemije koronavirusa, lansirao je iz Mostara satelit u obliku kocke, koji je u Zemljinoj atmosferi izvršio različita mjerenja. Nakon toga su rezultati proslijeđeni takmičarskoj komisiji.

„Sve smo davno završili i sve savršeno radi. Kocka je izvršila mjerenja pritiska, vlažnosti vazduha i temperature. Ona će napraviti dvij vrste fotografija – UW zračenja i zagađenosti vazduha“, rekao je mentor tima Anes Hadžiomerović.

Mladi robotičari su se na posljednjoj prepreci suočili s malim problemima.

„BHANSA nam nije odobrila da kocku pošaljemo u niže slojeve atmosfere na nekih 20, 30, 40 kilometara pa smo se dosjetili da je lansiramo uz pomoć silka. Kocku sada šaljemo takmičarskoj komisiji. Sve zemlje će u isto vreme slati rezultate. Očekujemo da se rezultati objave u srijedu ili četvrtak i nadamo se da ćemo zadržati lidersku poziciju“, dodao je.

Liderka tima Fatima Sidran, osim programiranja, imala je odgovoran zadatak da brine o svim zadacima ostalih kolega i da koordinira. Robotiku je zavoljela odmah na prvom času u srednjoj školi, a i ona se nada dobrom rezultatu na Olimpijadi.

„Bilo je teških dijelova. Zahtjevno je sve ovo. Mnogo neprespavanih noći je za nama. Definitivno, bilo je zanimljivo i ovo je jedno od najboljih iskustava u životu. S obzirom da nismo imali sve resurse morali smo da pustimo mašti na volju, i tako smo na kraju sve postigli“, kazala je Sidran.

Osim Sidran, bosanskohercegovački tim su činili Lejla Nuhić, Anis Kazazić i Merjema Pajić iz Druge gimnazije Mostar, te Marko Masnić, Luka Jurković i Luka Džalto iz Srednje škole Čapljina.

Anadolija

Related posts

Iz Saveza dopunskih škola BiH u dijaspori: Produžen rok za slanje najboljih literarnih i likovnih radova učenika i učenica

Urednik BiH Info Desk

NA KONKURS ZA NAJBOLJE LIKOVNE I LITERARNE RADOVE UČENIKA U ŠKOLSKOJ 2018/2019. GODINI STIGLO NEKOLIKO STOTINA RADOVA

Otkrij bosanski: Iz štampe je izašao udžbenik za naše ljude u dijaspori

Editor

Leave a Comment