Bosnia Appeal

(Video) FACE TV i TV “Podrinje” pokreću apel za Ziju Ribića, Bosanca kojem su pobili cijelu porodicu

FACE TV je, u saradnji sa TV „Podrinje – Janja“, pokrenula akciju da se Ziji Ribiću ispuni san te da se pokušaju iznaći sredstva za kupovinu placa i izgradnju stambenog objekta

Face TV

Sinoćnji gost “Centralnog dnevnika” bio je Zijo Ribić iz Tuzle, čije je svjedočenje zločina nad njegovom porodicom zaledilo um, dušu i srce svih koji su ga slušali.

Dječak koji je 1992. godine, u selu Skočić kod Zvornika, svjedočio ubistvu svojih roditelja i šestoro braće i sestara, obratio se prisutnim na bosanskom jeziku svjedočeći trenutke kada su zločinci poubijali osam članova njegove porodice, ali i život koji je kao dječak, bez porodice, živio u toku i poslije agresije na Bosnu i Hercegovinu.

“Tri su godine trebale da se donese konačna odluka! Samo je dvoje-troje osuđeno za silovanje i pljačkanje Roma! Za ubistva su naveli da nemaju dokaze ko je koga ubijao!

Bile su tri djevojke, koje su bili zaštićeni svjedoci, i ja! Mi smo živi svjedoci! Te su djevojke bile otete i bile su sa njima!  Znaju kome su prale veš, kome su prale krvave noževe! Strašno je šta su sve radili tim djevojkama! Mi smo živi svjedoci, a kao da nismo živi!

Znam ko mi je pobio porodicu! Sudilo im se! Oslobođeni su! Suđenje je trajalo oko osam godina! Prvostepeno su bili osuđeni! Drugostepenom su oslobođeni!”

Podsjetimo, Zijo Ribić je tokom rata izgubio deset članova svoje porodice. I sam je, sa nepunih osam godina, preživio strijeljanje i samo čudom izvukao živu glavu iz krvoločnih ruku “Siminih četnika”.

Budući da više nije imao preživjelih članova svoje porodice, život je provodio po domovima za nezbrinutu djecu, da bi u konačnici svoj mir pronašao u Tuzli. Prošao je brojne torture i kao svjedok suđenja u Beogradu. Tokom suđenja se gledao oči u oči sa ubicama svoje porodice. 

U Tuzli se oženio 2017. godine i osnovao porodicu… Postao je otac djevojčice. On, skupa sa suprugom i kćerkom, živi u stanu namijenjenom za socijalno stanovanje, čija je površina 39 kvadratnih metara. 

Nakon gostovanja u „Centralnom dnevniku“ na FACE TV i svega što je ispričao, posebno kada je u posljednjem dijelu gostovanja izgovorio da mu je san da ima svoj plac i kuću, FACE TV je, u saradnji sa TV „Podrinje – Janja“, pokrenula akciju da se Ziji Ribiću ispuni san te da se pokušaju iznaći sredstva za kupovinu placa i izgradnju stambenog objekta. 

Kako pomoći? 

Smatramo da su, nakon svega preživljenog, kupovina placa i izgradnja stambenog objekta najmanje što možemo učiniti za ovog Bosanca – kako se sam naziva – Ziju Ribića.

Ciljevi FACE TV i TV „Podrinje“ su da se tokom zime prikupe sredstva i dobiju sve neophodne dozvole te da se tokom proljetnih dana započne izgradnja stambenog objekta.

Ukoliko se želite uključiti u ovu akciju i pomoći Ziji Ribiću, to možete učiniti preko Fonda solidarnosti „Hasna“ iz Janje, koji će biti nosioci projekta, a čiji je račun otvoren u “Našoj banci”

Fond solidarnosti „Hasna“ iz Janje

Adresa: Bijeljinska br. 169, Janja

Uplate iz inostranstva

Banka: “Naša banka”

IBAN:  BA39 5547 8000 1040 0177

SWIFT: PAVLBA22

Uplate iz Bosne i Hercegovine

Banka: “Naša banka”

Žiroračun: 554-0010000 5525-93

Obavezno sa naznakom „Zijo Ribić“!

Sve detaljnije informacije, kao i odgovore na dodatna pitanja, možete dobiti putem mejlova: web@facetv.ba i redakcija@podrinjemedia.ba.

Related posts

„Merhamet“ Švedske osigurao pomoć vrijednu preko 170.000 KM za socijalno ugrožene porodice u BiH

Editor

Pomozi.ba i FK Željezničar u humanitarnoj misiji povodom 100. rođendana

Editor

Los Angelos: Fondacija Bosana dodijelila 13 stipendija

BHD Info Desk Administrator

Leave a Comment